6,0 3,2 tys. ocen
6,0 10 1 3220
3,7 3 krytyków
Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza
powrót do forum filmu Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza

rząd Olszewskiego porządnie przestraszył uwłaszczone i ustawione szeregi aparatu UB zarówno funkcjonariuszy jak i informatorów
Po raz pierwszy zobaczyli iż ustalenia "okrągłego" mogą nie zostać dotrzymane i nie będzie miękkiego lądowania ...

Film "straszny...." to typowa propagandowa szopka . Swoista generalizacja lustracji jako procederu kołtunerii i ciemnogrodu ...

Jako nastolatek bez wyrobienia politycznego uważałem ten film za dobrą komedie , teraz wiem iż to jednak jest dramat

ocenił(a) film na 6
DavidTua

Generalizacja lustracji? Propagandowa szopka?

Ten film pokazuje nienawisc jaka nosza w sobie Polacy, jak hieny rzucaja sie calym stadem bo tylko w grupie czuja sie silni. Wlasnie dlatego komunizm trwal do lat 90, bo lepiej isc calym stadem, nie wazne czy za zlem czy za dobrem.

Jestes najlepszym przykladem ze film pokazuje prawde bo nie wiele roznisz sie od filmowej rady miasta

ocenił(a) film na 1
belzebubu

jak widać po tobie efekt został osiągnięty ...

Polacy to wspaniały naród o wspaniałej historii - mającym wady i kompleksy , ale kto ich nie ma

Ja w przeciwieństwie do ciebie chce wiedzieć komu i dlaczego żyje się lepiej z racji "funkcji w aparacie represji"
czy to formalnej czy tajnej ...

Oczywiście przykład Górkiewicza to świadome nadużycie ... Górkiewicz to poprostu zaradny konformista , i jego postawa jest w sumie godna szacunku ... Kutz świadomie miesza konformizm szarego obywatela PRL ze zwyczajnym sprzedajnym donosicielstwem ...cóż obok "uprowadzenia Agaty" jest to najbardziej znany film na zamówienie "elit PRL"

"Agatą" Piwowski walną na zamówienie w Kerna ... Piwowski jak wiadomo przyznał się do agenturalnej przeszłości - bo musiał

DavidTua

Czy Ty w ogóle nie dostrzegasz pozytywnych aspektów tego filmu? Czyżby nienawiść i zgorzkniałość nie pozwalała ci ich zauważyć? Ciekawe jak oceniłeś inne filmy Kutza. Nie wiem też jak ten film można uważać za dobrą komedię, gdyż humoru jest tutaj jak na lekarstwo.