PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576175}

Strefa X

Monsters
2010
5,7 18 tys. ocen
5,7 10 1 18159
6,0 13 krytyków
Strefa X
powrót do forum filmu Strefa X

Pozytywnie mnie zaskoczył, spodziewałem się kolejnego badziewia o kosmitach a tu proszę. Można jeszcze zrobić coś dobrego w takiej tematyce. Jako film powinien dostać trochę niższą notkę ale że mało jest dobrych tego typu filmów dostaje 8. Oby więcej takich. Jak widać nie trzeba niesamowitej ilości efektów i szukania na siłę akcji. Tutaj mamy przykład dobrego filmu, ktory mimo wszystko interesuje do końca.

użytkownik usunięty
pyotrek_vip

Mnie również bardzo pozytywnie zaskoczył ten film.

Wczoraj załączyłem sobie nowego Conana i...po 30 minutach go wyłączyłem. Wiem doskonale, że nie obejrzę go do końca i tym samym nie ocenię, ale te pół godziny wystarczyło, żeby stwierdzić, że szkoda mojego cennego czasu na "to coś". "Monsters" natomiast to na szczęście (dla mnie) całkiem inna liga i bajka. Dawno nie widziałem tak dobrego a przy tym realistycznego filmu s-f. Najbardziej genialna w tym filmie jest muzyka, która buduje niesamowity nastrój całości. Ponadto bardzo dobry scenariusz uzupełniają równie doborowi, choć może mało znani, aktorzy i świetne zdjęcia. Bez przepychu, ale też i bez minusów pozostaje sfera efektów specjalnych. Ten film, podobnie jak i "District-9", stawia intrygujące pytanie, przez co rodzi we mnie pewnego rodzaju niepokój. Znamy naszą naturę, aby wiedzieć, co się stanie w przypadku inwazji obcych form życia na naszą planetę (wystarczy popatrzeć na to, co na Ziemi robimy z różnymi gatunkami zwierząt, a podając bliższy nam przykład - jak chociażby traktujemy innych ludzi ze względu na inność/mniejszość narodową czy rasę, nie mówiąc już o tak 'trywialnych' sprawach jak różnice w gustach muzycznych czy choćby filmowych...). W tym wszystkim ewidentnie nurtującą rzeczą jest to, czy w przypadku takiego konfliktu to 'obcy' będą potworami czy może...my sami. Tytuł niniejszego filmu jak najbardziej jest dwuznaczny i doskonale wpasowuje się w to zagadnienie. Oglądając zarówno "D-9" jak i "Monsters" (debilne tłumaczenie Strefa-X) nie mam złudzeń, jak twórcy odpowiedzieli na to pytanie i ta odpowiedź niestety nie wychodzi na nasza korzyść.

Za całość wystawiam aż 9/10. Wiem, że to bardzo wysoka ocena, ale moim zdaniem adekwatna do zawartości obejrzanego obrazu.

użytkownik usunięty

I jeszcze jedno. Wiele osób poniżej spodziewało się akcji na miarę Cloverfield czy też Skyline, dlatego stwierdza, że film jest nudny. Wg mnie jednak w/w tytuły nie dorastają "Monsterowi" do pięt. Owszem ogląda się toto (tj. Projekt potwór & Linie z nieba) fajnie, ale sensu w tym dużego nie ma...

Pozdro

użytkownik usunięty

Ps. Rozumiem czemu para głównych bohaterów wyszła tak przekonująco na ekranie - w życiu prywatnym są małżeństwem.