PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=229126}

Strzelec wyborowy

Voroshilovskiy strelok
1999
7,8 798  ocen
7,8 10 1 798
Strzelec wyborowy
powrót do forum filmu Strzelec wyborowy

Film generalnie mi się podobał. Jednak mógłby być bardziej dopracowany. Np każdy kto zna troszkę podstawy balistyki albo ogląda ,,pogromców mitów" na Discovery wie że strzał z broni palnej w zbiornik z paliwem nie powoduje wybuchu po trafieniu nawet nabojem zapalającym. Ustalenie miejsca skąd padł strzał też nie jest trudne. Za duża bajka...

ocenił(a) film na 8
dawwwo1

Ha! Chyba nie pamiętasz sceny kupowania broni, albo oglądałeś film z niezbyt dokładnym tłumaczeniem. Przytoczę scenę z pamięci choć oglądałem to wiele lat temu.

- Po co ci broń dziadku?
- Do polowania.
- Snajperska?
- Nie chcę uszkodzić skóry.
- Jakie chcesz naboje? Zwykłe czy zapalające?
- Jedne i drugie.
- A mówiłeś, że nie chcesz zepsuć skóry.
- Zmieniłem zdanie.

ocenił(a) film na 6
Mroovkoyad

O czym już pisałem naboje zwykłe czy zapalające, karabinowe czy pistoletowe albo pośrednie NIE POWODUJĄ WYBUCHU PO TRAFIENIU W ZBIORNIK Z PALIWEM! A ustalenie kierunku z którego padł strzał to też nie trudność. Ten film za duża bajka...

ocenił(a) film na 8
dawwwo1

Nie zauważyłem, że wspomniałeś o amunicji zapalającej. A masz jakieś dane na potwierdzenie tej tezy?

ocenił(a) film na 6
Mroovkoyad

Proszę sprawdzić w spis mitów obalonych z programu Pogromcy mitów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pogromcy_mit%C3%B3w
W sekcji Samochody jest o obaleniu tego mitu. Polecam ten odcinek jest dosyć ciekawy..

dawwwo1

Ten starszy pan ,nie strzelal naprawde...On tylko tak udawal.

ocenił(a) film na 8
dawwwo1

Nie można zapomnieć, że film jest z 1999 roku. I ciężko też przeoczyć fakt, że większość nawet amerykańskich filmów akcji powtarza dokładnie ten sam zabieg pt. wybuchający samochód po trafieniu we wlew paliwa. Rozumiem, że jest to błędne i powiedzmy że nieprawdziwe, ale nie wiem jaki sens jest skupiania się na rzeczach małoważnych gdy film przedstawia w sposób jasny i klarowny podstawowe żądze ludzkie.

Radusiu_90

Zgadzam się w 100% Trochę już męczą mnie stale powtarzające się zarzuty, które obnażają rażące błędy związane np. z wybuchającymi beczkami, samochodami, pogwałceniem praz fizyki, balistyki itp. Podstawowymi błędami, które powinny nas wszystkich razić to błędy fabularne, które w sposób nielogiczny wpływają na akcje. Takie marudzenie zazwyczaj pojawia się zazwyczaj pod filmami sensacyjnymi,
thrillerami itd. Traktujmy to z przymrożeniem oka, bo przecież jeżeli chcemy realizmu to oglądajmy wyłącznie produkcje dokumentalne. Próbujmy wczuć się również w konwencje gatunku. pozdrawiam!

Radusiu_90

Hheheh to w przecietnym filmie amerykasnkim mamy setki takich nierealnych akcji.

ocenił(a) film na 6
dawwwo1

kule nie iskrzą bo są z ołowiu, miny nie wybuchają po zejściu z nich tylko po wdepnięciu na nie, tłumiki magicznie nie wyłączają dźwięku strzału a trotylem po wojnie palono w domowych piecach jak nie było innego opału więc nie zawsze wybucha jak to jest w filmach ... zwykła magia kina w którą wiele osób wierzy W dodatku ten film jest z '99 i nie jest jakąś strasznie kasową produkcją by brać konsultantów do niego Jednak oglądało się go ciekawie i jest miłą odskocznią od przejaskrawionego kina zachodniego z tamtych lat