PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624720}

Substancja. Historia LSD

The Substance - Albert Hofmann's LSD
2011
7,4 1,3 tys. ocen
7,4 10 1 1306
Substancja. Historia LSD
powrót do forum filmu Substancja. Historia LSD

"Świadomość to najwspanialszy dar jaki ludzie otrzymali od Stwórcy. Dar, dzięki któremu człowiek jest świadom swojego istnienia, dzięki któremu zdajemy sobie z niego sprawę i nie musimy stąpać jak ślepcy po Raju." - Albert Hofmann.
Najlepszy dokument o psychodelikach jaki widziałem, pełne kompendium wiedzy na temat LSD i psylocybiny, zawiera wypowiedzi takich gigantów rewolucji psychodelicznej jak Albert Hofmann (w momencie wywiadu dobiegał do 100ki), Timothy Leary, Ralph Metzner czy Nick Sand (producent legendarnego kwasu "Orange Sunshine").

ocenił(a) film na 7
mateusztsr

poszukuje napisów, choćby po angielsku? google miękną

ocenił(a) film na 9
citkomarek

Nie mogę wkleić linka bo filmweb blokuje, ale pełną wersję filmu z polskim lektorem można ściągnąć z chom-ikuj. Wystarczy wpisać "substancja lsd Alberta Hofmanna" w wyszukiwaniu.

citkomarek

https://www.youtube.com/watch?v=2Z9PtUkso24 - proszę, chociaż tu akurat jest z lektorem. Może być?

mateusztsr

Kawał dobrej historii. Miałem przyjemność obejrzeć go na tegorocznym Boom festival :D

mateusztsr

Z tego co wiem, to czerwona pigułka w Matriksie była inspirowana psychodelikami. I koncepcja świata wirtualnego, w tym internetu, też. Czyli gdyby nie kalifornijscy hipisi, dziś mogłoby nie być internetu ani wirtualnej rzeczywistości.