PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10045423}
6,4 909  ocen
6,4 10 1 909
6,9 8 krytyków
Sugarcane: rozliczenie z przeszłością
powrót do forum filmu Sugarcane: rozliczenie z przeszłością

Wizualnie super, niestety trochę mało treści jak na taką długość. Jestem po lekturze "27 śmierci Toby'ego Obeda" i to na szczęście dało mi jakieś tło do tego dokumentu. Zabrakło lepszego wprowadzenia, tego jak dzieci trafiały do tych szkół, dlaczego rodzice (którzy bardzo często wcześniej przeżywali to samo) nie mieli możliwości ich stamtąd zabrać. Lekki zawód, miałam nadzieję, że dowiem się czegoś nowego.

Donsiaa

Dzień dobry. Może chce Pani sprzedać ta książkę? ;)

ocenił(a) film na 9
Donsiaa

Zgadzam się, dokument prześlizguje się po konkretach i faktach skupiając bardziej na społeczności i jednostkach. Nie jest to może do końca wada, ale brakuje nieco wspomnianej przez Ciebie treści.
Co do tego jak dzieci tam trafiały to była mowa, że zabierane tam były siłą, ciężarówkami na bydło. Nie wydaje mi się, żeby ich rodzice albo ktokolwiek z rdzennych mieszkańców mógł wtedy decydować czy chcą czy nie chcą ich tam oddawać. Skoro to trwało tyle lat, a szkoły były federalne to i rząd maczał w tym palce. Te dzieci zgłaszały co się dzieje, ale nikt nic z tym nie robił, w tym policja. Strach, fałszywe autorytety, a zapewne i prawo kreowały zacofane emocjonalnie społeczeństwo, które odwracało wzrok.
Wydaje mi się, że Kościół jest aktualnie na etapie rachunku sumienia, choć i tak robi go za niego, coraz bardziej liberalne społeczeństwo. Obym dożył czasów, kiedy Kościół odważy się na drugi warunek dobrej spowiedzi.

ocenił(a) film na 6
carmeleon

Pięknie ujęte!