PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746389}

Sully

2016
7,3 96 tys. ocen
7,3 10 1 95675
5,9 58 krytyków
Sully
powrót do forum filmu Sully

Tego jednego nie rozumiem - przecież sam był na pokładzie tego samolotu i ratował również własne życie - nie poświęcił samego siebie dla ratowania pasażerów. Pełen szacun za znakomite umiejętności - perfekcyjne opanowanie sztuki pilotażu, wyczucie maszyny i przede wszystkim żelazne nerwy i opanowanie. Bohaterstwo, to jednak nie jest właściwe słowo - jechał/leciał na tym samym wózku/samolocie...
P.S. filmik świetny - Clint Eastwood nie zawodzi, zaś życie pisze najlepsze, czasami nieprawdopodobne scenariusze

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

yyy.... bo dzięki umiejętnością uratował 154 osoby?? Bo był jako pilot za nie odpowiedzialny?? Właśnie został bohaterem, bo przekalkulował, że nie jest w stanie wrócić na lotnisko, bo wylądował na wodzie?? Sam byś mu sie rzucił mu w ramiona, jakby twoje 4 litery były tam na pokładzie ocalone. Obyś nie znalazł się w takiej sytuacji.

ocenił(a) film na 8
Johner

yyy, bo dobrze wykonał pracę, do której był przeszkolony, bo spełnił swój obowiązek ? To każdy chirurg to bohater, bo sprawnie zoperuje pacjenta i uratuje mu życie ? Mogę go nazwać geniuszem przestworzy, profesjonalistą w każdym calu, człowiekiem o stalowych nerwach i opanowaniu - ale nie bohaterem - sam był na pokładzie i gdyby podjął błędną, z perspektywy czasu, decyzję sam by zginął...
BOHATER to był we Wzgórzu ocalonych - sam z własnej woli, z narażeniem własnego życia wracał po kolejnych rannych na pobojowisko - NIKT GO DO TEGO NIE ZMUSZAŁ - to był jego wybór i poświęcenie

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

To jakieś dziwnie rozumowanie masz co do pojęcia bohater. Bohater (Wikipedia) - osoba, która odznaczyła się niezwykłymi czynami, męstwem, pomocą i ofiarnością wobec innych ludzi. Czyli wg ciebie Sully pod tę definicję nie pasuje?? Nie jest bohaterem bo nie znalazł się w sytuacji w której musiał spokojnie wybierać i że do tego wyboru nikt go nie zmuszał?? Zauważ, że w przeciwieństwie do Przełęczy ocalonych NIE MIAŁ WYJŚCIA. W zasadzie miał, wrócić, ale jak czas pokazał by sie rozbili.

ocenił(a) film na 8
Johner

....ale jak czas pokazał by sie rozbili... - no i właśnie - on sam też by zginął - każdy ma odruch bezwarunkowy by ratować WŁASNE życie, a że przy okazji uratował życie pasażerów...w całej sytuacji zapominamy o jeszcze jednym - poza niewątpliwymi umiejętnościami, doświadczeniem, opanowaniem etc. facet miał po prostu KUPĘ SZCZĘŚCIA...Czy myślisz że wykształcenie innych pilotów latających liniami lotniczymi dzieli przepaść w porównaniu akurat z jednym o ksywie Sully ??? Jeśli tak to przestaję latać samolotami.
P.S. jeśli już było coś bohaterskiego w jego postawie to opieka nad pasażerami po wodowaniu samolotu...ale to tak naprawdę należy do obowiązków pilota/kapitana - zwyczajowo ostatni opuszcza pokład

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

Zostal nazwany bohaterem, gdyz dzieki swoim umiejetnoscia,doświadczeniem, opanowaniem ocalil zycie 155 osoba (wliczajac swoje wlasne). Zapewnie nie kazdy pilot dokonal by podobnego wyczynu w przedstawionych okolicznosciach, zreszta jak symulacje wykazaly. Moze wlasnie czystosc umyslu, zlamanie protokolu i podjecie ryzyka (nie wazne czy po to zeby ocalic siebie czy innych) rowniez swiadczy o bohaterstwie. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
cookie_dough

Wiem że to bezsensowne "bicie piany", ale oki - jestem z zawodu lekarzem, moja żona zresztą też - ona pracuje jako neonatolog na intensywnej terapii wcześniaka, ja jako nefrolog w stacji dializ - jesteśmy już dość starzy - oboje dobijamy powoli do pięćdziesiątki - w ciągu ponad 20 letniego stażu pracy każde z nas uratowało co najmniej kilkaset ludzkich istnień, podobnie jak kardiochirurdzy, anestezjolodzy, kardiolodzy inwazyjni, hematolodzy etc. czy wreszcie ratownicy WOPR, TOPR, strażacy też ratują ludzkie życia - nie nazywamy tych jednak tych ludzi bohaterami a ZAWODOWCAMI/PROFESJONALISTAMI, którzy są dobrzy w swoim fachu - AMEN...

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

A dla mnie wyzej wymienieni zawodowcy/profecjonalisci oraz zarowno Pan jak i Panska zona sa bohaterami. Zapewne nie tylko wedlug mnie, ale w odczuciu wielu innych znanych mi osob - widocznie Panska skromnosc nie pozwala tak o sobie myslec. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
cookie_dough

Również pozdrawiam - ale nie są - po prostu robią swoją robotę - bo po to się uczyli - zawód jak każdy inny - podobnie jak Sully-ego...dobry elektryk(słupołaz, który się naraża łażąc po słupach wysokiego napięcia na silnym wietrze - ten to dopiero może być nazwany bohaterem) też jest herosem dnia codziennego, czy policjant, który musi tłuc menela i też może dostać kosę pod żebra - ot tak z dnia na co dzień za marne grosze