Sycylijczyk

The Sicilian
1987
5,9 1,9 tys. ocen
5,9 10 1 1870
Sycylijczyk
powrót do forum filmu Sycylijczyk

Jestem właśnie w trakcie czytania książki i nie ukrywam, że nie mogę się wprost oderwać. Jak zwykle Mario Puzo świetnie wykreował historię młodego buntownika, który walczy w imię wolności dla swojej skorumpowanej ojczyzny.
Polecam, jak zawsze w przypadku ekranizacji na podstawie książki, wpierw sięgnąć po historię w wydaniu papierowym, dopiero potem siadać przed komputerem/telewizorem, bo nawet jeśli film jest dobry, to po tej garstce informacji zawartych w książce seans jest duuużo przyjemniejszy ;)
Ogromnym plusem filmu jest piękna sycylijska sceneria, no i Ci faceci... z krwi i kości.

ocenił(a) film na 5
mimimayu

Te wciąż marzące się ciepłe kluseczki nazywasz FACETAMI z filmu gangsterskiego? :)
Nie a tak na poważnie , to przejrzałem większość tematów na forum i stwierdzam, że po prostu nie przyłożono się do realizacji filmu (nie czytałem książki). Może robiono to bez pojęcia, może na szybko trochę, może tak miało być, że miało być po łebkach... Trudno teraz powiedzieć.
Jednak czytając zachwyty nad książką , trzeba przyznać, że film jest przeciętny lub mniej niż przeciętny. Lecz gdyby zawrzeć wszystkie wątki film musiałby trwać 5-6h, a wiadomo, że był zrobiony dla $$$. Więc nikt nie poszedłby 3 razy do kina lub nie poświęciłby tyle czasu na oglądanie. Ciężki temat po prostu.