PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=103907}
7,7 254 tys. ocen
7,7 10 1 253788
6,8 46 krytyków
Symetria
powrót do forum filmu Symetria

Pytanie

użytkownik usunięty

Czego wystraszył się Oddziałowy. W pierwszej godzinie i 16 minucie jest ta scena.

ocenił(a) film na 8

ja też się zastanawiam, o co kaman?

Zilla

No też na to zwróciłam uwagę i tamten więzień z celi Łukasza też się obudził przerażony. Może to miało być, że nawet najsilniejsi (ten z celi, nie pamiętam ksywy) mają chwile strachu no i ten strażnik tez?

"Czego wystraszył się Oddziałowy. W pierwszej godzinie i 16 minucie jest ta scena."

Zobaczył Czupakabre.

ocenił(a) film na 2
HlTMAN

haha umarłam xD

użytkownik usunięty
HlTMAN

Też padłem.

to był sen tego więźnia mi się wydaje, w którym pojawił się klawisz... tzn ja to tak zrozumiałem, nie widzę innej interpretacji zwłaszcza, ze te sceny mają podobną budowe do sceny kiedy głównemu bohaterowi się coś śni.

ocenił(a) film na 8
espe2h

"to był sen tego więźnia mi się wydaje, w którym pojawił się klawisz... tzn ja to tak zrozumiałem, nie widzę innej interpretacji zwłaszcza, ze te sceny mają podobną budowe do sceny kiedy głównemu bohaterowi się coś śni."
ewentualnie, motyw walizki z Pulp Fiction :D niewyjaśniona tajemnica dla przyjemności jej stworzenia

ocenił(a) film na 7
anhed

Też tak myślę;) Więzień miał sen, w którym po prostu sam się powiesił i widział strażnika z perspektywy wisielca.

ocenił(a) film na 8

Strzyga go dusiła. Tak mi się wydaje.

ocenił(a) film na 10
hubert1088

Długo się nad tym zastanawiałam z moim bratem i doszliśmy do tego samego wniosku :p
Trudno rozkminić :)

ocenił(a) film na 8

Wydaje mi się że mogła to być albo wspomniana Chupacabra...albo tzw Człowiek Ćma(Mothman)..tudzież Człowiek Majonez.

ocenił(a) film na 8

mi się wydaje że to był po prostu był sen tego więźnia

ocenił(a) film na 8

Strzyga, sam nie wiem dokładnie co to jest, ale z tego co wyczytałem to jakaś zmora, siadająca na klatce ludzi i dusząca ich - jakoś tak.

A sprawa strażnika to dalej zagadka. :P Może to był sen, może zdał sobie sprawę, że wsadzając pedofila do celi grypsujących wydał na niego wyrok śmierci - no poprostu nie wiadomo, trzeba by było się pytać scenarzysty.

Vedkonner

Strzyga to zmora rodem z baśni. Coś strasznego, nieokreślonego co czyha na ludzi w bajkowym lesie. Albo to stan lękowy, który nazwano jej imieniem. Bo tak samo jest z lękiem. Nie zna się jego powodu, jest nieukierunkowany. Trudno określić przyczynę dziwnego uczucia zbliżającego się zagrożenia. Łapie ludzi najczęściej jak usypiają. Dlaczego? Trzeba by było się zapytać specjalistę. Zdarza się naprawdę, jak w filmie było, w trudnych momentach. Jak np jemu w punkcie gdzie przechodził jakąś wewnętrzną metamorfozę i przewartościowania.

ocenił(a) film na 5
fioletowykot

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pora%C5%BCenie_przysenne

Tyle w temacie "niewyjaśnionego lęku". ;-)

SC10n

Dziękuje za pomoc naukową. :) i przy okazji artystyczną interpretację paraliżu sennego. Świetny obraz, który dobrze oddaje niemoc i przerażającą aurę stanu paraliżu sennego :).

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:John_Henry_Fuseli_-_The_Nightmare .JPG&filetimestamp=20090123121729

ocenił(a) film na 5
fioletowykot

Niestety sam cierpię na tą przypadłość i tekst w żaden sposób nie oddaje faktycznego terroru jaki się przeżywa podczas paraliżu. Najgorsze są halucynacje, to wrażenie że gdzieś obok jest jakaś obca zła siła która chce Cię zabić i w jakiś sposób ugniata Ci klatkę piersiową. Nie możesz się ruszyć ani zawołać o pomoc, z oddychaniem też jest problem a w tym wszystkim Twoja świadoma cześć umysłu dalej śpi i nie możesz sobie przypomnieć że to tylko paraliż. Mimo tylu lat i wielu takich sytuacji schemat zawsze jest taki sam. Nikomu nie polecam :P

SC10n

Miałam ten sam problem. W pewnym momencie zaczęły się też okropne halucynacje. Wszystkie były takie realne. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że przyczyna leży w lęku i ma korzenie w naszej psychice. Myślałam, że naprawdę coś chce mnie dopaść :). Mam dla ciebie może radę, która ci pomoze ale nie na forum.

ocenił(a) film na 5
fioletowykot

Daje Ci kredyt zaufania i mam nadzieje że to nie będzie nic z cyklu "Przyjmij Jezusa do serca". Wczorajszy najazd na moje mieszkanie dwóch ekip Świadków Jechowy wyczerpał moje zapasy tolerancji religijnej na ten miesiąc :P

Zdał sobie sprawę, że to właśnie On po części spowodował śmierć tego pedofila.

Nieważne czego. Ważne, że scena robi wrażenie!...

To nie mógł być sen tego więźnia, bo klawisz ucieka po jego przebudzeniu.

Ozjasz_Goldberg

a więc tak, scena zaczyna się następująco

ujecie na Dawida, ktorego rozswietla jakies swiatlo, otwiera oczy,(w miedzy czasie slychac jakies szmery) potem zblizenie na Kosiora jak spi i widac ze cos go meczy przez sen, potem widac jak przez korytaz idzie odzialowy z kluczami, zatrzymuje sie po chwili, z przerazazeniem obraca sie za siebie gdzie jest zblizenie na dalsza czesc korytaza, potem ze snu zrywa sie kosior, potem znow odzialowy, ktory ze strachem zaczyna biec (skad wrocil) obracajac sie za siebie, ( w strone w ktora szedl) a na koncu znow kosior ktory rozglada sie po celi, z ulga, ze juz po wszystkim.

wiec to moze jest tak, strzyga rzeczywiście wpadla im do celi, dawida nie ruszyla, siadla na kosiora a w miedzyczasie szedl odzialowy ktory, to wyczul? widzial? i tez wydygał i spierniczył?
trzeba to rozkminic.

ocenił(a) film na 8
KaRoliusz

Wyczuł. Mówię - trzeba się pytać autora scenariusza. :>

Vedkonner

ktoś ma namiary do Konrada?

ocenił(a) film na 9
KaRoliusz

według mnie, racja. Motyw jest ze Strzygą.

Specjalnie obejrzalem film zeby wam odpowiedziec. Idzac sprawdzic jak sie pedofil czuje poczul odraze oburzenie obrzydzenie, byl wku******. Po prostu uciekl, bo chcial zeby stalo sie z tym pedofilem to co powinno. Ludzie niekiedy nie rozumieja normalnych rzeczy

ocenił(a) film na 8
tomczyktm

Nie zaglądał do celi, spojrzał w górę. A on już napewno nie żył ( jeśli wtedy był powieszony, już nie pamiętam ). To nie o to chodzi, chyba.

ocenił(a) film na 9
Vedkonner

On został później powieszony, jakieś 10 minut po tej scenie. Więc to musiało być jakieś przeczucie w związku z tym pedofilem.

ocenił(a) film na 8

Odpowiedź każdy może sobie wybrać sam strzyga,koszmar,odizolowanie,wyrzuty sumienia itd. , jest jeszcze kilka scen w tym filmie które są niedopowiedziane .

ocenił(a) film na 8
Bodd

Dokładnie, każdy te scenę może interpretować na własny sposób . Tutaj w przypadku tej sceny jest praktycznie nie możliwym ustalić dokładnie przyczyn przerażenia i ucieczki oddziałowego.

ocenił(a) film na 10

oddziałowy widział śmierć cwela pedofila i on wiedział że oni go ukatrupią bo sam nie miał na tyle odwagi,niby gość twardy ale pokazane że każdy może mieć strzygę

ocenił(a) film na 9

Jest to jakby podsumowanie przemiany naszego głównego bohatera. Zauważcie że scena pojawiła się w filmie w momencie gdy widzimy Łukasza już odmienionego. Z dobrego człowieka stał się... No właśnie kim? Strażnik przestraszył się właśnie tej przemiany, tego co w Łukaszu siedziało... zła które go opętało. Tak to interpretuje.

ocenił(a) film na 10
lechu47

nie wydaje mi się, żeby opętało go jakies zło, ale raczej rezygnacja. Co do tego czy straznik przestraszył się przemiany ? on miał to daleko w dupie, za nic miał uczucia tego chłopaka, był zwykłym gnojem, a widać to w scenie, gdy nabija się z niego, że wychodzi na wolność. Każdy może to interpretować jak chce, jak dla mnie jest to zwykłe budowanie napięcia przed powieszeniem pedofila, każdy może to odebrać na swój sposób, ale cel jest jeden: napięcie.

ocenił(a) film na 8

A więc ja uważam że to było tak :
Tamtej nocy strzyga dusiła kosiora , gdy dawid otworzył oczy usłyszał szmery . Klawisz usłyszawszy je też się przestraszył . Gdy kosior się obudził strażnik zaczyna uciekać , myślę że zobaczył strzygę wychodzącą z celi ..

ocenił(a) film na 9

moi drodzy. a jak sadzicie, co czeka na pedofila w pierwsza noc w grypsujacej celi?
Straznik sie przestraszyl. A co, mial interweniowac? Przeciez specjalnie tam tego goscia wsadzili.
Plus dla rezysera, ze przedstawil to w sposob malo dosadny, wiec jak ktos nie chce sie domyslac,to mu tego oszczedzono ]:->

Zastosowano tam "BACKMASKING" Puść od tyłu ;)

konkO_oL

Też mnie to zastanowiło, a bardziej dźwięki, które usłyszałem na moich kossach ur40 i dosyć już wysłużonej ale wciąż b. dobrej karce Creative X-FI Gamer (film w wersji DVD) odziwo na zwykłej integrze dźwięki te były przytłumione i wręcz nie zwracały uwagi tak jak na wyżej wymienionym sprzęcie. Puściłem więc od tyłu no i wiem dlaczego strażnik spier_dalał.

Przed chwilą skończyłem oglądanie, przeczytałem teraz wasze wpisy.

Wszyscy dobrze 'krążycie', ale chyba nikt nie doszedł do końca. Wydaje mi się, że po prostu Kosiora dopadła strzyga tak jak mówicie, albo miał jakiś koszmar i głośno się obudził, wystraszony krzyknął. Usłyszał to strażnik i pomyślał, że właśnie teraz wieszają tego pedofila, więc wystraszył się i nie szedł dalej sprawdzać cel.

ocenił(a) film na 10

Strzyga. Dopada często niespodziewanie. O jej przesłaniu kiedy siada i cię dusi wiesz tylko ty i ona. To taka prawda twoich złych uczynków, a jednocześnie możliwość uzyskania rozgrzeszenia pod warunkiem, że zrozumiesz swoją winę. Kiedy się do niej nie przyznasz jesteś zgubiony ...

ocenił(a) film na 8
gralll___

Bajki...
Miałem paraliz senny wraz z halucynacjami i nie polecam, ale z tą strzygą to jakieś herezje