PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=667468}

System

Child 44
2015
6,7 48 tys. ocen
6,7 10 1 48107
5,6 27 krytyków
System
powrót do forum filmu System

Obywatel X

ocenił(a) film na 4

Gdyby produkcja była rosyjska i nie była telewizyjna, byłaby naprawdę niezła. Niestety brakuje budżetu kinowego i zamysłu Rosjan, aby sprawić, by film był naprawdę b.dobrym kryminałem. Nie żeby film był zły, po prostu brakuje mu większej mocy, zręczniejszego operatora, rosyjskiego klimatu prowincji i tego socjalistycznego rysu historycznego, popieranego scenkami rodzajowymi i przekrojem społecznym(oczywiście pojawia się on, ale jest nieco chaotyczny i zbyt ogólny: jest partia- pierestrojka - nie ma partii). Za to nie można narzekać na zmyślną demaskację socjalizmu i brutalnego rozliczenia z komunizmem. Najlepiej wypada walka z systemem, tym razem środowiska organów ścigania. Szczególne mocne są sceny, w których oburzony komitet na czele z Bondarchukiem krzyczy: "W ZSRR nie ma seryjnych morderców". Paranoja, idiotyzm niekończących się paradoksów socjalizmu, nieustraszony detektyw, w końcu wielka przemiana na tle historycznym. Wszystko to spisuje się świetnie. Traktuję film bardziej jako kolejną demaskację i "prawdę o" niż klasyczny kryminał-thriller. Kurczę, aż chce się ocenić wyżej, ale naprawdę nie mam za co.

Oby nowa wersja była lepsza od skomentowanej wyżej^ Jak na razie obsada to prawdziwa petarda, reżyseria już mniej, ale b. ciekawa pozycja na ten rok

ocenił(a) film na 5
katedra

No powinno byc duzo lepiej niz w Obywatelu X. Pytanie jest tylko jedno. Czy tworcy filmy skoncentruja sie na seryjnym mordercy czy systemie? Wszystkiego nie zmieszcza. Ksiazka ma prawie 500 stron. Mam nadzieje,ze znajda zloty srodek, bo ksiazka jest swietna. Taki maly spoiler albo i nie...watek seryjnego mordercy pojawia sie w polowie ksiazki.Oczywiscie jest watek maly na poczatku filmu ale potem akcja zajmuje sie systemem.

ocenił(a) film na 8
Oszczakiewicz

ogólnie się zgadzam z tobą, mnie jednak bardziej zależało by na tym systemie, a to ze książka ma 500 stron to mało znaczy w filmie bo jedna scena może opisać kilkadziesiąt stron np. w książce był długi opis podziemi siedziby MGB na dubrowce, tam opisano jak ściany wyglądały i tak dalej