czy jego brat zastrzelony przez ta amszyne bo nikt nie nadusil w telefonie mozesz to powstrzymac? i jesli faktycznie ten zly brat zostal zastrzelony to dlaczego nie aresztowali glownego bohatera za zabojstwo, nie bylo sledztwa itp/...co zrob il z cialem. ogolnie film mega:)
Ten bardziej popularny brat zginął bo maszyna wystrzeliła w ostatniej sekundzie filmu. Nikt nie wysłał smsa. A co do kwestii aresztowania i śledztwa to na pewno wszystko to było i raczej ten wrażliwszy brat nie ukryłby zwłok skoro był taki honorowy. Film bardzo fajny chociaż lekko dziwny. Polecam wszystkim. Dobre choć pesymistyczne kino.
A ja mam taką swoją, nieco dziwną, interpretację, że Darren sobie to wszystko wyobrażał, pływając w basenie i tak na prawdę nie było żadnych sms-ów "możesz to powstrzymać", ani Xandrie się nie zabiła. No bo gdyby zabił brata, to nie pływałby sobie w końcowej scenie w basenie! W takim wypadku jedynym sensownym rozwiązaniem jest, według mnie, to, że to wszystko się w rzeczywistości nie zdarzyło...
interpretacja dobra aczkolwiek pasuje do jakis psychologicznych filmów a to jak zauważyłeś jest dramat sensacyjny :P więc uważam ze wszystko to miało miejsce a Ty na siłe wyszukujesz jakiejś zawiłej końcówki ale jak ktoś to kiedys powiedział kazdy moze sobie interpretować film jak chce chodz dla mnie film jest PROSTY w odbiorze i tego typu rozkminy są nie potrzebne !
Nie wiem co sądzić o zakończeniu niech każdy sam sobie to zinterpretuje, lecz istnieje jeszcze jedna teoria bo Daren mówił że kocha pływać , więc on mógł zostać zastrzelonym przez tą maszynę a scena końcowa w basenie to było jego wyobrażenie nieba , jakaś scena z jego życia po śmierci, choć trudno powiedzieć o co chodziło to wydaje mi się że zrozumiałem ten film i przyznam się że bardzo mi się podobał 9/10.
Spoiler!!!
Zakończenie jest oczywiste. Maszyna miala ustawiony okreslony czas do wystrzalu. Aby ten proces zatrzymac, wystarczyl 1 SMS zwrotny na numer, z ktorego wszyscy uczestnicy otrzymali MMSa ze scena gwaltu. Jednakze, nikt z uczestnikow imprezy (kilkadziesiat osob) nie wyslal SMSa zwrotnego. Zack zostal zastrzelony.
Koncowa scena przedstawia Darrena plywajacego w besenie wieziennym. Z tylu widac klawisza w "dyzurce" i 2 innych chodzacych nakolo basenu i pilnujacych Darrena. I tak, w australijskich wiezieniach sa baseny, korty tenisowe, boiska do gry w pilke. Wiezniowie sa traktowani tam jak ludzie, a nie jak bydleta jak u nas w kraju. Aby trafic do takiego miejsca, nalezy miec na koncie ponizej 25 lat, byc skazanym po raz pierwszy i miec nienaganna opinie.
Przyklady takich placowek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fulham_Correctional_Centre
http://en.wikipedia.org/wiki/Broome_Regional_Prison
Film nie byl zly, chociaz za bardzo przerysowany. Oprocz ostatniej sceny w calym filmie nie widzimy ani jednego doroslego - w domu nie ma rodzicow, w szkole nauczycieli, po porzuceniu zgwalconej dziewczyny, jej samobojstwie, czy maltretowaniu Darrena na publicznym parkingu nikt nie wzywa policji, ani nie rozpoczyna sledztwa. Do tego, naturalna reakcja po znalezieniu nagrania gwaltu byloby zgloszenie tego na policji, a juz napewno pokazanie samej zainteresowanej, a nie trzymanie go w ukryciu az do jakiejs mega zemsty. Innymi slowy ogladajac ten film ma sie wrazenie ze takie zdarzenia nie moga zaistniec poza ekranem.
Polejcie temu Panu, bo dobrze gada! Ta interpretacja jest jedyną słuszną.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Also.. dysponując wersją 4,37GB z napisami, obejrzałem film w wersji 700MB, bo z lektorem i teraz tego żałuje.
Tłumaczenie czytane przez lektora jest w wielu scenach niedokładne.. pomijam już to, że nie tłumaczy rzeczy napisanych na ekranie, których w filmie nie brakuje, bo akurat to rozumiem bez tłumaczenia, ale wiele kwestii jest po prostu przeinaczone. A że ten film sprawia często problemy ze zrozumieniem, to nawet drobne przeinaczenia potrafią sprawić, że nie zrozumiemy wielu wątków.
W internecie krąży tylko jedna wersja z lektorem grupy BiDA. Generalnie grupa ta robi kawał dobrej roboty, ale w tym przypadku radzę obejrzeć sobie jednak z napisami, wsłuchując się w oryginalne dialogi.
Do tego jakość wersji 700MB.. generalnie nigdy na nią nie narzekam (i tutaj nie była zła), ale w ostatniej scenie filmu, gdzie dobry brat pływa w basenie PO PROSTU NIE WIDAĆ strażników. Oglądając myślałem, że pływa przed domem jeszcze w dniu całego zajścia, dyżurka strażników to palące się światło w domu, a dwóch strażników to ludzie z imprezy..
Myślę sobie teraz, że to nie jedyna scena, którą mogłem źle odebrać przez gorszą jakość i skąpe wskazówki reżysera.
A po wypowiedziach tutaj napisanych domyślam się, że większość ludzi widziała właśnie tą wersję 700MB z lektorem.
Dlatego wszystkim, którzy to czytają jeszcze przed seansem ODRADZAM WERSJĘ Z LEKTOREM!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wracając do samego filmu (bo trochę odbiegłem), faktycznie jest lekko przerysowany i zawiera dużo nieścisłości
Ciekawi mnie dla przykładu, po co Darren zmieniał nazwisko razem z matką, która wyszła za mąż. Matka to wiadomo, musiała zdecydować o nazwisku w trakcie ślubu cywilnego, ale jej syn? Tak się składa, że sam byłem w takiej sytuacji, jak on i mnie nikt nie proponował zmiany nazwiska.. :D Chyba, że są tam inne obyczaje...
Powywlekał bym więcej, ale trochę szkoda mi już czasu.
Zapomniałem dopisać, a zedytować nie mogę.
Samego filmu jednak nie neguje.. uważam nawet, że jest dość dobry, bo tworzy ten specyficzny klimat, wzmocniony dobrze dopasowaną muzyką, a to najważniejsze. Mam jedynie skłonności do czepiania się :)