PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659340
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Wypisujcie najlepsze filmy o II Wojnie Światowej jakie znacie. Jak dla mnie to oczywiście "Szeregowiec Ryan" jest wojennym filmem nr 1 - ale chciał bym poznać wasze zdanie. Prócz "Szeregowca Ryana" za dobre wojenne filmy uważam także "Stalingrad" "Żelazny Krzyż" "Cienka Czerwona Linia" i wiele innych których tytułów nie pamiętam - a chciałbym sobie przypomnieć :)

Proszę o wasze typy...

Pozdrawiam.

Schackoo

ktoś wczesniej wymieniał Komandosow z Navarony ale nikt Działa Navarony ,które wg mnie sa arcydzielem no więc moja lista kolejność jest przypadkowa :
1.Działa Navarony
2.Parszywa Dwunastka
3.Szyfry Wojny
4.Bękarty Wojny
5.Stąd Do Wieczności
6.Zielone Berety
7.U - 571
8.Bitwa O Ardeny
9.Helikopter w Ogniu....

na chwilę obecną tyle sobie przypominam większość już wymienili koledzy powyżej wiec nie ma sensu wymieniać a jeśli chodzi o Ryana to własnie zabieram sie za niego po raz pierwszy :O

ocenił(a) film na 10
krzysv

U-571? ratunku :) lepiej obejrzyj "Okręt"

Ted_Junior_Gillas

nie mogę sie zbrać do obejrzenia "Okrętu" juz od paru lat ale tym razem sie postaram ;) a jeśli chodzi o U-571 to blem na nim w kinie majac13 lat i zrobil na mnie ogromne wrazenie i taki już sentyment pozostał ;)

ocenił(a) film na 10
krzysv

Gdybym U-571 oglądał przed okrętem to też bym był pod wrażeniem. Ale postaraj się "przetrawić" 'Okręt', to na wspomnienie o U-571 prychniesz z pogardą ;)

Ted_Junior_Gillas

słyszałem że Okętu jest tez wersja rezyserska w związku z tym mam pytanie która lepsza kinowa czy wlasnie uncut bo z doswiadczenia wiem ze nie zawsze rezyserska jest lepsza ;)

ocenił(a) film na 10
krzysv

Zdecydowanie uncut (trwa koło 3 godzin i 15 minut o ile dobrze pamiętam). Może wydawać się troche rozlazła, ale dobrze oddaje monotonie rejsu.

Ted_Junior_Gillas

Dzięki wielkie za info ;) teraz pozostaje mi tylko nadrobić zaległą lekturę ;)

ocenił(a) film na 10
krzysv

Nie wiem jak przedstawia się dostępność tego filmu na necie ale na DVD można za śmieszną kase kupić (wersja reżyserska za mniej niż dwie dychy).

krzysv

Jest tez serial jak wolisz.

Ted_Junior_Gillas

Totalna pomylka jak ktos mowi, ze U-571 jest lepszy od Das boot-a

kubekjacobo

tak wiem o serialu i z tego słyszałem jest to ten film podzielony na kilka części i chyba to jest ta wersja godzinna

Schackoo

1.Powstali z popiołów
2.Ostatni pociąg do Auschwitz
3.Wspomnienia Anny Frank
4.Chlopiec w pasiastej piżamie
5.Wojna 1941roku
6.Ucieczka z Sobiboru
7.Szara strefa
8.Zagubiony czas
9.Ostateczne Rozwiązanie
10.W ciemności
11.Pianista
12.Lista Schindlera
13.Aryjska Para
14.Nadzy wśród wilków
15. Hitler Narodziny Zła
16.ostatnie dni Hitler
"ZYCZE WSZYSTKIM MIŁEGO OGLĄDANIA "

lucynadybczak

Biegni chkopcze ,biegni.

użytkownik usunięty
Schackoo

Wypadałoby to trochę uporządkować , przynajmniej na 3 kategorie - Wojna w Europie , Na dalekim wschodzie i holokaus i zbrodnie , bo to tak naprawdę 3 oddzielne rzeczy mające miejsce w tym samum czasie , z tych co znam to:

Wojna w Europie
-Dunkierka (ma wyjść w kinie)
-Bitwa o Sewastopol
-Bitwa o Anglię (choć trochę mało sojuszu pokazali)
-Stalingrad z 1993
-Szeregowiec Ryan
-O jeden most za daleko
-Upadek

Schackoo

Azyl 2017 film o małżeństwie Żabinskich którzy jeszcze przed wojną w Warszawie prowadzili ZOO, podczas wojny pomagali Żydom.
Polecam świetny!!!

ocenił(a) film na 9
jakasbabka

Po pierwsze, to słaby film, a po drugie to nie ten rodzaj filmu, tu j a k rozumiem chodziło o stricte film wojenny, gdzie są pokazane działania wojenne, nie film o czasach wojny

Schackoo

"Zakazane piosenki"
"zamach"
"Flammen & Citronen"
"Ciemnoniebieski świat"
"Anthropoid"

markin

Połowa ww. filmów , NIE jest ,na temat , drugiej wojny światowej !!
Moja piątka ;
Westerplatte
Hubal
Listy z Iwo Jima
Ballada o żołnierzu
Imperium Słońca

ocenił(a) film na 2
Schackoo

Jak film zawierający sporo bzdur może być najlepszym filmem wojennym.
Jest dużo lepszych filmów od tej bajki.