PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33295}

Szkoła uczuć

A Walk to Remember
2002
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 236124
5,1 26 krytyków
Szkoła uczuć
powrót do forum filmu Szkoła uczuć

Zupełnie nie zgadzam się z negatywnymi opiniami na temat tego filmu. Obejrzałem go przez przypadek jak leciał na TVN, choć generalnie dość rzadko oglądam filmy w telewizji (natomiast dość dużo na DVD), a już tego typu (melodramaty i dramaty etc.) prawie nigdy. Po prostu nie przepadam za tego rodzaju filmami. Zdecydowanie wolę (preferuję) inne gatunki, np. dobrą komedię, jakiś film sensacyjny, fantasy, Science Fiction czy przygodowe. Jednak muszę przyznać że film wywarł na mnie duże wrażenie i bardzo mi się spodobał. Co mi się w tym filmie podobało? Przede wszystkim to że nie jest wulgarny (jak wiele amerykańskich filmów), że nie kończy się dobrze (życie to nie bajka nie zawsze wszystko układa się tak jak byśmy tego chcieli). Uważam że aktorzy zagrali bardzo dobrze i świetnie wcielili się w grane przez siebie role oraz to że film mówi o pięknej, bezwarunkowej, oddanej miłości. A teraz chciałbym się odnieść do stawianych przez niektórych zarzutów. Dla mnie fabuła nie była przewidywalna być może dlatego że, jak już wspomniałem, nie oglądam tego typu filmów. Co do banalności to się nie wypowiadam. Przesłodzone. Tu bym się zgodził, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało. Zresztą proszę powiedzieć, który film nie jest przesłodzony? Gdyby nie to filmy byłyby nudne jak flaki z olejem. Dlatego, moim zdaniem, warto zobaczyć ten film.

marcinz_5

Ja mam takie same zdanie jak ty. Uważam, że warto go obejrzec, choc przyznam,ze nie jeden raz go ogladałam i za kaźdym razem plakałam. pzdr.

ocenił(a) film na 8
agacia12582

Do tego co wcześniej napisałem o tym filmie dodałbym jeszcze dwie rzeczy, o których nie wspomniałem a mi się podobały, tj. nastrojowa (dobrze dobrana) muzyka oraz niektóre zapadające w pamięci słowa wypowiadane przez aktorów, np. „miłość jest, jak wiatr - nie widzę jej, ale ją czuję”. Na plus filmu można zapisać też to że wywołuje (często skrajne) emocje i uczucia. Jedni się zachwycają i uważają że jest to najlepszy, wyjątkowy, niezwykły, piękny, romantyczny i wzruszający film, inni z kolei że jest to nudny, schematyczny, przewidywalny gniot. I już samo to, moim zdaniem, świadczy o wyjątkowości tego filmu. Film nie jest obojętny, wywołuje refleksję, zmusza do przemyśleń często różnych, ale jednak.

ocenił(a) film na 8
agacia12582

D.o.k.ł.a.d.n.i.e.
Oglądałam go milion razy, na początku płakałam.. a teraz mam 'tylko' łzy w oczach.. chlip. chlip.