PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33295}

Szkoła uczuć

A Walk to Remember
2002
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 236129
5,1 26 krytyków
Szkoła uczuć
powrót do forum filmu Szkoła uczuć

chcialabym uzyskac odpowiedzi na 2 pytania.1. Czy taka milosc jest realna? prawdziwa itp?
2. czy realne jest ze ktos zakochuje sie w osobie takiej jak Jamie i jest szkolnym ,,ciachem''?

ocenił(a) film na 8
youarenotalone18

prosta odpowiedz: nie jest bo nie ma takich dziewczyn jak ona :P

kacq

w dzisiejszych czasach jak to się mówi "ze świecą szukać" takich historii. Dla mnie samej istotniejsze jest pytanie: czy naprawdę można tak mocno wierzyć w Boga?U mnie z tym krucho;/

DevilishAngel

Wiara to łaska boża. Warto prosić o umocnienie w wierze.

youarenotalone18

Ad.1 - można tak kochać, można - tylko o taką miłość trzeba zwrócić się do stwórcy miłości - Boga, który z resztą jest miłością :) - mówię na swoim przykładzie :)

Ad.2 - nie wiem.. może - zwykle takie ciacha są cwaniaczkami, ale raz na 100...

@DevilishAngel :

Szukaj Boga - od da Ci się znaleść - na sto procent - sam to powiedział, więc TAK JEST . [mówię na swoim przykładzie]

youarenotalone18

istnieje, ja w nia wierze ale ty nigdy jej nie przezyjesz sadzac po pytaniach jakie zadajesz, widac ze nie dajesz wiary

Zywiec20

i tu sie mylisz :)

youarenotalone18

Jeśli chodzi ci o milosc , to troche rozlegle pojecie,nieprawdaz?
Jesli pytasz czy istnieje - tak wyidealizowana jak w tym filmie i naciagnieta? Nie , nie istnieje.
Chcialoby sie ,co ?
Istenieją za to zmysły , hormony , przywiązanie i masa innych rzeczy .
Jezeli zas milosc podciągniemy pod wspolne zycie to jak najbardziej.
Czy mozna przezyc z kims cale zycie ? Mozna. jak moi pradziadkowie , cała wojne , do konca zycia razem , wspierajac sie nawzajem, majac dzieci , wnuki i prawnuki. romantyczne ? nie. Zestarzeli się, stracili zdrowie, nie mieli siły na nic, kazde z nich miało inne uzaleznienie,ale dalej byli razem, mogli jedynie co to powspominac przeszlosc. Tylko przyklad? takich przykladow sa setki i tysiace.Jezeli w ogole przyjmujemy milosc za istniejace uczucie wyzsze a nie za mechanizm wytworzony przez nature ku temu by nie tylko doszlo do prokreacji (dzieki hormonom) ale i partnerzy pozostali razem odchowujac potomstwo (bo to są fakty). brzmi niefajnie? milo pomarzyc o czyms wiecej, ale witamy w rzeczywstosci. Wiec , tak moze sie zdarzyc,ze spotkasz partnera,z ktorym wspolgrasz sie z charakterem i przezyjesz cale zycie dzielac smutki i troski - ale nie, to nie bedzie jak w tanim holywoodzkim romansie.
Mowi ci to osoba , ktora przezyla juz troche zwiazkow .. i widzi otoczenie i zwiazki innych.

SolMythiangsse

Nie wiem kim jesteś, ale kocham Cię za te słowa!

youarenotalone18

1. Czy taka milosc jest realna? prawdziwa itp?- Niestety taka miłośc jak w tym filmie nie jest realna. Ale o tym później.
2.czy realne jest ze ktos zakochuje sie w osobie takiej jak Jamie i jest szkolnym ,,ciachem''?- Chodzi ci o to, że taki szkolny cwaniaczek i rozrabiaka może zakochac się w takiej szarej myszce o innym stylu życia? To również nie jest realne, nawet jeśli coś by zaiskrzyło, to nie byłoby nic trwałego, zbyt duża różnica charakterów szkodzi związkowi, taka miłośc bardzo szybko przemija, gdyby nie to, że ta laska umarła to pewnie po jakimś czasie i tak by się rozstali, bo patrząc długookresowo ludzie o innych osobowosciach nie są w stanie stworzyc szczęśliwego związku.

ocenił(a) film na 7
youarenotalone18

"...I suppose I wrote this novel not only so that you could get to know my sister, but so that you would know what a wonderful thing it was that her husband once did for her"*

*W wolnym tłumaczeniu: "... Myślę, że napisałem tę powieść nie tylko, żebyście mogli poznać moją siostrę, ale też dlatego, abyście zobaczyli jaką wspaniałą, piękną rzecz jej mąż uczynił dla niej"

Nicholas Sparks autor książki "A Walk to Remember"(na podstawie której powstał film), inspirowanej historią miłości jego zmarłej na raka siostry i jej męża... ;)

1) i 2) TAK! TAK! TAK! 3 razy tak! ;)
Pozdrawiam ;)