PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612}

Szkoła uwodzenia

Cruel Intentions
1999
6,6 140 tys. ocen
6,6 10 1 139783
5,8 21 krytyków
Szkoła uwodzenia
powrót do forum filmu Szkoła uwodzenia

Film, aż tak mi nie przypadł do gustu- spodziewałam się czegoś innego, ALE..., gdy obejrzałam go po raz pierwszy zszokował mnie i zaintrygował, bo poruszał, sprawy wówczas raczej należących do tabu.

Świetna gra S.M. Geller i
jedno za najlepszych w dziejach kina
(według mnie oczywiście) zakończenie,
na które duży wpływ miała piękna piosenka the Verve
('bitter sweet symphony').

Ale gdy obejrzałam film po raz drugi, już stracił coś frapującego w moich oczach, takiego tajemniczego.
Nie zmienia to jednak faktu, że daję mu 7/10.

ocenił(a) film na 10
studiomilkszej

Jak Dlamnie film mistrzowski !
moim zdaniem bardzo zadko spotyka się tak dobre filmy... świetna Gra Aktorska !

a Zakończenie hmmm w sumie to okej bo w USA movie wiecznie Happy End

Odemnie 10/10 !! Bez Zastanowienia =]

studiomilkszej

Zakończenie? Z jednym strony żal się robi ale z drugiej to właśnie takie filmy się zapamiętuje :) Poza tym to było na podstawie "Niebezpiecznych związków" więc Sebastian musiał umrzeć :) A co do zemsty to czytałam scenariusz Kumbla i dobrze, że zrobili takie jak zrobili bo mieli dodatkowa scene w planach, która moim zdaniem troche by to popsuła ;)

smerfetka

Jaką scenę?

Ana_Vanessa

prosze, link do scenariusza:
http://www.dailyscript.com/scripts/cruel-intentions.html

jakbyś miała problem to ci moge napisać o co chodzi ;)

smerfetka

Dzięki! Masz rację, zdecydowanie jest lepiej tak jak jest, niż w tym scenariuszu! Kathryn rozklejająca się przed Annette? O, nie... Takie zakończenie, jakie jest, było idealne. Chociaż szkoda mi trochę Kathryn, jednej z moich ulubionych bohaterek filmowych...

Ana_Vanessa

dokładnie, myśle tak samo, Kathryn sie nie płaszczy :) no i wredna Annette też mi nie pasuje... ooo tak, świetna postać, uwielbiam sprytnych i kombinujących bohaterów :D

smerfetka

Ja też :D W filmach jakoś zawsze bardziej przypadają mi go gustu czarne charakterki; inteligentne, przebiegłe, sprytne, okrutne, bezwzględne, ale z tym czymś =] Za to Annette wzbudziła moją bezgraniczną niechęć i pogardę. Trochę szkoda, że na koniec to ona była górą... Wolałabym kolejny triumf Kathryn :)

Ana_Vanessa

dokładnie, ci "dobrzy" bohaterowie są tacy mdli, wszędzie tacy sami... czekam na film gdzie wygra "zło" bo to takie filmy sie pamięta ;)

smerfetka

O tak, właśnie takie filmy są najlepsze! Źli bohaterowie są różni, ale to oni są zawsze inteligentniejsi, sprytniejsi i posiadają bogatszą osobowość. Dobre postaci są zawsze budowane według ogólnie przyjętego schematu, a więc cechuje ich naiwność, brak rozsądku, nadmierne poddawanie się emocjom, słaby charakter i brak osobowości. A takie osoby raczej trudno polubić.
A znasz może jeszcze jakieś inne filmy typu "Szkoła uwodzenia" (oczywiście poza jego kolejnymi częściami), w których główna bohaterka ma charakter podobny do Kathryn?

Ana_Vanessa

ostatnio widziałam film, który można troszke porównać do "Szkoły uwodzenia" tj bogata młodzież, która wymyśla różne świństwa z nudów ;) to "Pretty persuasion", nie jest takie fajne jak SU ale jeśli lubisz takie klimaty to zobacz sobie :)

smerfetka

Dzięki :) Jak mi się uda to sobie ściągnę i obejrzę :)

smerfetka

Hmm... coś nie za bardzo mi idzie to ściąganie :| Nie wiesz może, skąd mogę ten film zdobyć?

Ana_Vanessa

ja ściągałam na torencie, całkiem sprawnie poszło :)

ocenił(a) film na 10
studiomilkszej

Uwielbiam GO! To jeden z moich ulubionych filmów. Lubię go przede wszystkim ze względu na grę aktorów. Sarah Michelle Gellar pokazała, że potrafi zagrać każdą rolę od głupiutkiej blondynki, po wyrachowaną brunetkę!! I za to też ją kocham!! Pozdro

ocenił(a) film na 10
studiomilkszej

dałem 10
film jest dość banalny
chodzi mi o temtyke
kto kogo posunie itp/
zakończenie jest
popraostu zajebiste i
bitter sweet symphany robi wrażenia
swetnie grała SM Gellar

ocenił(a) film na 10
Little_Dean

To nie jest film,którego tematyka jest kto kogo posunie.Jest o wiele głębszy.Problematyką tu jest miłość,chłopak,który do tej pory zajmował sie zaliczaniem dziewczyn,po raz pierwszy w życiu zakochuje sie i pod wpływem miłości zmienia się...na lepsze...Fakt,pierwsze wrażenie może robić właśnie takie ale ogladajac do końca widać o co naprawdę chodzi...Jeszcze raz,jest to film o miłości a nie posuwaniu...Jest duzo sexu ale to nie jest główny tamat...

studiomilkszej

A ja mialam strasznie glupie uczucie. Nie wiem dlaczego, ale wmowilam sobie, ze smierc Sebastiana jest pozorowana. On niby umarl, zeby uwolnic sie od siostry:) I jak Anette jechala autem, to mialam uczucie, ze Sebastian zaraz sie pojawi XD Sama siebie karcilam za takie glupoty :)

ocenił(a) film na 10
czlowiekwberecie

To chyba normalna reakcja na tak smutne,aczkolwiek,dzięki niemu film jeszcze lepszy był,zakończenie;).Tak bardzo chcialaś,zeby był ten happyend,że podswiadomość zaczęła działać i wmówilas to sobie:p.Ale Sebastian zginał i tak właśnie mialo byc w filmie.Mnie bardzo zaskoczyło zakonaczenie,w tym momencie jak Sebastian wpadł pod samochód,byłam pewna,jak to zazwyczaj jest w filmach,ze zakonczy sie pieknie,Annette bedzie razem z Sebastianem...nawet przez mysl mi nie przeszło,ze on umrze,ale zdziwiona bylam jak w nastepnej scenie pokazane zostalo ze on nie zyje.Nie spodziewałam sie tego!Ale takie wlasnie zakonczenie powoduje wlasnie,ze nie jest to bajeczka w ktorej wszystko konczy sie super i wogole cudownie...Z tego co czytam,ludzie chwala dzieki niemu jeszcze bardziej ten film.Ja takze uwazam ze film zyskuje plusy dzieki temu.

ocenił(a) film na 9
girl08

film nie mógł sie skończyć happy endem . Sebastian musiał zginąć bo tak było w Niebezpiecznych Związkach ... Anette też powinna umrzeć z rozpaczy bo tak było w NIebezpiecznych związkach :)

ocenił(a) film na 7
studiomilkszej

Zgadzam sie.

To ze film nie konczyl sie happy endem, typowym dla amerykanskiego kina, zrobilo z niego film inny i tym samym frapujacy.

I znow sie zgadzam ze na pierwszy rzut oka wydaje sie banalny o temtyce kto kogo posunie, ale w rzeczywistosci film posiada drugie, a moze nawet i trzecie dno.

ocenił(a) film na 10
studiomilkszej

Zakończenie byłos super !
nie jak w tych sztucznych filmikach o księżniczkach a potem wszyscy żyli długo i szczęśliwie blee..... ;O
cały film to majstersztyk xD

ocenił(a) film na 9
studiomilkszej

Popieram. Fajna minka Geller, super muzyka, i ogólnie rzecz biorąc rewelacyjne zakończenie.

studiomilkszej

Zakończenie mnie zaszokowało - do końca myślałam, że nagle Sebastian wyskoczy z trumny czy coś...serio, nawet jak na końcu Annette jechała jego samochodem to myślałam, że on się nagle podniesie..
Uważam, że to jednen z lepszych filmów - naprawdę niesamowity
i nie to co 2 następne części, które są nie do porównania.
No i wspaniała rola Ryana Phillippa i S.M.G.

ocenił(a) film na 10
studiomilkszej

oł men..ryczałam jak nie wiem na zakończeniu jest tragiczne, no ale to dzięki niemu film jest zajebisty:)gdyby nie to to film zaliczałby sie do zwykłych romansideł ale na szczęście tak nie jest:) pozdro:*:*:*

ocenił(a) film na 7
studiomilkszej

Film swietny ;D własnie go obejrzałam w tv bo wczesniej nie mogłam znalesc na necie..do pozytywnej oceny przyczyniło sie wiele rzeczy jak np. klimat filmu który emanował sexem,znakomici aktorzy,zatem tez dobra gra aktorska, i swietne zakonczenie.jak dla mnie mogłoby byc jeszcze bardziej smutne ale nie narzekam :D myslałam ze film jest słodziutki i zarazem pusty ale na szczescie pozytywnie sie zaskoczyłam :)
Pozdro ;]

ocenił(a) film na 10
Cuddies

jak dla Ciebie zakonczenie mogłobybyc bardziej smutne niz jest?!:) ja ledwo przezylam takie tragiczne,jak było:(:(:(

studiomilkszej

Mi też ten film strasznie się podobał :D ... oglądałam go już któryś raz i z chęcią oglądnę po raz kolejny... REWELACJA !!! Świetna obsada aktorska i wspaniała muzyka :).

ocenił(a) film na 7
studiomilkszej

No nie wiem - tyle osób sypie tutaj dziesiątkami, a film przecież wcale nie był wybitny - ot, całkiem sprawnie nakręcona historia. Jak dla mnie 7/10. Odnośnie zakończenia, wypowiedź, że jest ono najlepsze w historii kina, raczej nie najlepiej świadczy o użytkowniku. Rozumiem, ze można mieć własne zdanie, ale z drugiej strony przydałoby się trochę obiektywności. Wystarczy minuta, żeby podać kilka filmów z bardziej pamiętnym zakończeniem. To tylko taka moja osobista dygresja - nie każdy musi się z nią zgadzać :) A Sara jest faktycznie piękna :D

ocenił(a) film na 7
studiomilkszej

Smutne zakonczenia mają to do siebie ze chwytają widza,wierz mi ze gdyby było zakonczenie bardziej smutne, wiekoszosci ludzi bardziej by sie spodobało choc strasznie ubolewali by nad samym faktem smutku...ale takie jest przeciez zycie..:)
a tak poza tym to zgadzam sie z lamusem,film jest swietny ale jest wiele innych lepszych od niego :)

ocenił(a) film na 7
Cuddies

Całkowicie się zgadzam z tą wypowiedzią. Dlatego właśnie za najlepsze zakończenia uważam te z Leona, Taksówkarza, Ghost Doga i Hero :)

studiomilkszej

Film był świetny bardzo podobała mi sie gra aktorów zresztą moich ulubionych(Ryan Phillip i Reese Witherspoon),a co do zakonczenia no cóż zaskakujące myślałam ze będzie słodkie a sie okazało ze od tego momentu kiedy on zgina ryczłalam juz do konca. Ale gdyby nie to zakonczenie pewnie przeleciał by jak wszystkie filmy i na drugi dzień bym nie poamiętała nawet że go oglądałam. Podsumowując wszystko film był zajebisty aha i muzyka takze.

ocenił(a) film na 9
aneeeta90

nie mogło być słodkie bo w oryginale umiera główny bohater :)

studiomilkszej

Oczywiście piosenka "Bitter sweet symphany" wstawona w tym momencie była swietna.

ocenił(a) film na 10
aneeeta90

Oglądałam ten film kilka razy. Jest zajebisty!! Zakończenie jest nie spodziewane, ale dzięki temu wpadł mi w pamięć. Muzyka jest genialnie dobrana.Wbrew temu co kilku moich znajomych sądzi podobała mi się gra aktorska zwłaszcza SM Gellar. Film całe szczęście nie jest przesłodzony i bardzo podoba mi się jego tematyka. Pozdrawiam ;)