PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75184
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

Film dobry, ukazujacy prace angielskiego wywiadu. Obraz cechuje dobra obsada, jeszcze lepsza gra aktorska i intryga. Produkcja trzyma w napieciu, jednak mometami fabula wydaje sie jakby za bardzo zagmatwana.... 6.5/10

ocenił(a) film na 6
Bambim

Wolne tempo akcji i stopień zagmatwania czyni ten film momentami nużącym. Szpiedzy to nie księgowi, a wywiad nie zajmuje się głównie samym sobą. A takie wrażenie się tutaj odnosi. To tylko proza Le Carre dobrze sfilmowana. Nic więcej.

ocenił(a) film na 10
zbigstar

Skąd te wiadomości o wywiadzie? Jak słyszałem, ok. 80% wiedzy wywiadowczej pochodzi z tzw. białego wywiadu, czyli uważnego śledzenia wszystkich kanałów informacyjnych. Czytania gazet itp. To raczej bliżej księgowych niż - nie chcę być złośliwy - szpiegów zabijających personel fabryki zła w ciągu pół godziny, nie przerywając wstrząsania wódki z martini i oczarowywania kolejnej panienki.
Le Carre sam pracował w MI6, więc pewnie coś o tym wiedział.sdf

ocenił(a) film na 6
ravQ

W tej powieści i filmie wywiad brytyjski poszukiwał kreta czy też kretów we własnych szeregach, stąd moja konkluzja iż zajmował się samym sobą.

ocenił(a) film na 10
zbigstar

Bo i pewnie tak często jest. Przecież nawet co mniej pospolici przestępcy czasem w szeregach policji mają swoich informatorów (jak u nas przy sprawie Olejniczaka), więc nic dziwnego, że w czasach zimnowojennego maksymalnego napięcia wywiady inwigilowały się nawzajem. Ale to ten konkretny film mówił o kretach, wybierając ten akurat - istotny - wycinek pracy wywiadowczej.