PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75181
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

Z gory dodam ze nie jestem wielbicielem LeCarre, a te ksiazke niestety ale nie udalo mi sie skonczyc. Generalnie przymierzalem sie kiedys do kilku jego powiesci i bodajze skonczylem tylko krawca z Panamy. Niestety, jak dla mnie proza, akcja szpiegowska czasow zimnej wojny LeCarre jest po prostu kiepska. Dalem szanse filmowi i niestety, niemal wyszedlem w trakcie seansu. Intryga wcale nie jest rewelacyjna (jak ktos tam napisal), jest po prostu ciekawa ale bez fajerwerkow. Wlasnie fabula polozyla film. Kapitalna za to obsada, gra, charakteryzacja i muzyka, zwlaszcza ostatnia sekwencja filmu jest genialna. Musze przyznac, ze mialem wielki kryzys gdzies w srodku filmu, przy dialogu Smiley z Rickiem... zaczalem odplywac. Wybacz mi Gary Oldman za to, wiem ze sie starales. Co do Oldmana, uwielbiam go ale w tym filmie po prostu zagral tylko . . . poprawnie. Nie jest to film na wykazanei umiejetnosci aktorskich, bo niewatpiliwie, nawet jesli aktor stara sie, to i tak moze to zostac niezauwazony przez skrecajaca z bolu fabule filmu. Ja osobiscie przeoczylem ten, pewnie wybitny fragment filmu (tak wlasnie, przysnalem na 2-3 minuty!!!!!).
Osobiscie nie polecam do kina. Dlugi, wolny film. No i ta szarosc, zreszta na poczatku to byl plus, (film byl caly szary, ciemny), co wprowadzalo pewnie nastroj intrygi, w moim przypadku dzialalo jako zasypiacz. Aha, w kinie bylo wielu ludzi (reklama dzwignia handlu), mialem mozliwosc ogladania innych widzow (ktorzy zreszta tez rozgladali sie dokola szukajac pewnie spiacych). Pare osob wyszlo, nie wrocilo... to tyle na temat.

ocenił(a) film na 8
dabram17

Po raz drugi zupełnie przypadkowo trafiam na recenzję by @dabram17 i ponownie w dość dużym stopniu się z nią zgadazam. Poprzedni dotyczyło to filmu "Lonely Place to Die" - heh widać wyspiarze chodzą na te same filmy :). Nie oceniłbym "Tinkera" aż tak nisko (daje 7/10) bo zdjęcia, scenografia, charakteryzacja, dekoracje wnętrz, muzyka, obsada i ogólnie klimat są świetne. Niestety tak jak wspomniał mój poprzednik scenariusz nie powala, a chwilami wręcz zakrada się nuda - Wielka szkoda, bo bardzo lubię tego typu kino. Wszystkie w/w atuty filmu oraz rewelacyjny zwiastun sprawiły, że nastawiałem się na coś wyśmienitego - coś, co będzie w mojej "Top 3" najlepszych tytułów tego roku :/
Z przykrością stwierdzam, że tak się z pewnością nie stanie...