PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75181
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

Wydaje mi się, że film nie jest łatwy...ogólnie temat nie jest łatwy ponieważ jest totalnie nierozrywkowy, co w dzisiejszych czasach jest rzadko spotykane. Jeszcze rok temu wyłączyłbym go po 20 minutach. Trzeba przyznać, że film jak najbardziej musi się rozkręcić, ale wystarczy chwila cierpliwości, by delektować się obrazem. Gra aktorska bardzo dobra, a przede wszytkim Gary Oldman jakiego nigdy nie widziałem. Dla mnie osobiście film to reżyserski majstersztyk. Wydaje mi się, że książka nie była łatwym materiałem do przełożenia na ekran, ale ten nie bardzo mi znany reżyser, Alfredson robi niesamowite rzeczy. Piękne ujęcia, świetne zdjęcia, bardzo podobała mi się subtelna dynamika i świetny nastrój filmu. Idealnie oddano klimat zimnej wojny i tak na koniec bardzo dobra muzyka.

ocenił(a) film na 8
michal9403

świetny komentarz, myślę dokładnie tak samo :)

ocenił(a) film na 7
michal9403

Nie jest łatwy - jest po prostu nuuudny - tego niestety nie da się oglądać bez ziewania....
PS. uprzedzam - nie jestem miłośnikiem Transformers, czy innego badziewia spod znaku CGI - tylko starzejącym się facetem po czterdziestce smakującym się po wielokroć w Ojcach chrzestnych, Trylogiach dolara, Alien/Aliens Psach i Indiana Jonesach a w przerwach Goonies i Gremlinach oraz starych Bondach - soorry Szpiega nie zdzierżyłem - zasnąłem w kinie - może dlatego że byłem po dyżurze...

ocenił(a) film na 9
RogerVerbalKint

No Roger, tym razem pojechałeś - film rewelacyjny

ocenił(a) film na 7
jos_fw

Cóż poradzę - po prostu stwierdzam fakt - przeczytałem entuzjastyczne recenzje, napaliłem się, poszedłem do kina....i po kilkudziesięciu minutach chrapałem jak reksio...moja stara budziła mnie 3 x - próbowałem zdzierżyć....nie dałem rady...po jakimś czasie odpaliłem pirata z giełdy - było podobnie - oryginału DVD nie kupię, pomimo że Oldman świetnie wcielił się w postać biurowej mendy...

ocenił(a) film na 9
RogerVerbalKint

Jak organizm odmawia posłuszeństwa - nie ma rady. Mnie wciągnął straszliwie, ale on wymaga - moim zdaniem - maksymalnej koncentracji. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
jos_fw

Odpowiem słowami zaczerpniętymi z kawałka Gimli Luxtorpedy, której rewelacyjny koncert w krakowskim klubie Kwadrat ostatnio zaliczyłem - "wiem że nie mam żadnych szans - dlatego spróbuję jeszcze raz"...Również pozdrawiam !!!

ocenił(a) film na 9
michal9403

Nie jest jakiś specjalnie trudny w odbiorze ... faktycznie jest to kino wymagające sporej dozy inteligencji ,ale też bez przesady, nie mamy do czynienia z jakimś obyczajowo-psychologicznym dramatem ... to zdrowy, rasowy thriller szpiegowski :o) Cieszy oko i uszy, a dodatkowo wbija się w umysł. 9/10