PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75184
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

Nie polecam

ocenił(a) film na 2

Szpieg w moim mniemaniu to człowiek przebiegły i sprytny, zachowujący pozory. Takiego tylko bez tej energii zagrał G.Oldman, co było i atutem, ale
spodziewałem się trochę napięcia i akcji, (pomimo kilku momentów) film był nużący.
Mając w głowie filmy typu Ronin, Tożsamość Bournea itp. na taki film się nastrajałem.
Zwłaszcza te przydługawe sceny skupiające się na piciu herbaty, paleniu, pływaniu, spacerowaniu, oraz muzyka wogóle nie tworzyły atmosfery.
Nie czytałem książki, film zrozumiałem i uważam że można było go smiało zrealizować z większą ikrą.
Reasumując kto chciałby zobaczyś szpiegowski film-akcji odradzam.

ocenił(a) film na 8
hylotrupe

bo to nie jest film akcji. reklama wprowadziła w błąd. książka ma identyczne tempo i jest jeszcze bardziej "męcząca" od filmu. ludzie nastawieni na kolejnego "bourne'a" faktycznie mogli poczuć się dziwnie, ale tak właśnie miało być - bez "ikry", wybuchów, pościgów i niesamowitych zwrotów akcji.

ocenił(a) film na 2
toperzniet

Reklama miała na celu przyciągnąć jak największą liczbę widzów i to robi,czy to świadomych i zaznajomionych z książką, oraz mniej swiadomych ale zachęconych dobrą obsadą i ciekawą tematyką, ja czując pewien niesmak zobowiązałem się do uprzedzenia zainteresowanych o charakterze tego filmu.

ocenił(a) film na 8
hylotrupe

no tak. wiadomo, że reklamy robi się dla nabicia widzów. jednak trzeba przyznać, że ta reklama wyrządziła krzywdę filmowi, bo ukazała go jako "coś lepszego od bonda". a to zdecydowanie zupełnie inny kaliber.

i dobrze, że ostrzegasz. mi film się podobał, ale byłem przygotowany na seans, bo wcześniej przeczytałem książkę i wiedziałem o co kaman. no ale nie wszyscy muszą znać książkę i lubić taki specyficzny klimat i powolny sposób prowadzenia historii. lepiej żeby wiedzieli przed filmem na co idą.

hylotrupe

Moim zdaniem to dobrze, że nie został nam zaserwowany kolejny film akcji. Miła niespodzianka.

ocenił(a) film na 3
fantazja89

ale chwila czy nie moglbyc to film w rodzaju The company z 2007r. to był wspanialy film szpiegowski ktory w niczym nie przypominal bonda bo bond to przede wszystkim zaden film szpiegowski

hylotrupe

włącz sobie któregoś Bonda - akcji nie zabraknie.

Eddy

i wlasnie o to w tym filmie chodzilo, zeby pokazac cala akcje w sposob flegmatyczny, taki bardzo angielski; wywiad i kontrywywiad nie dziala i nie dzialal tak jak bond, ale wlasnie w taki sposob

bielsko

Wiem, dlatego rozczarowanemu koledze doradziłem właśnie Bonda.