Witam,
jestem właśnie po "Szpiegu" i może coś przegapiłem , ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć skąd Smiley się dowiedział kto był kretem? Zastawił pułapkę , z Paryża przyszła informacja do siedziby MI6 , wszyscy stawili się do willi na spotkanie z Polyakowem i ... nagle Smiley siedzi z pistoletem naprzeciw kreta i w obecności Polyakowa . Proszę o pomoc , bo będzie mnie to gnębiło z miesiąc .
Właśnie przeczytałem streszczenie temat " Dla wszystkich którzy nie połapali się o co chodzi " i niestety nie ma tam nic napisane o tym jak Smiley połapał się , który z nich był kretem . Do pułapki zastawionej przez Smileya przyszli przecież wszyscy . (Agent mówiący zza firanki - "Są już wszyscy") . SKĄD BYŁO WIADOMO PO TYM FRAGMENCIE FILMU , ŻE KRETEM JEST BILL???
Przeczytałem ten sam temat i było tam napisane , zresztą to akurat załapałem w filmie ;)
Druciarz ... , Krawiec ... , jest i Żołnierz . Są wszyscy .... Spotkanie się zakończyło ....Wychodzą - tekst który wypowiada agent obserwujący dom z okna do Smileya . Przyszli wszyscy , a nagle Smiley idzie do tego domu i siedzi z bronią wycelowaną w Billa , Polyakow wychodzi z pokoju .
Kiedy więc okazało się , że kretem jest Bill ? Skąd o tym wiedział Smiley?
Rozumiem , że to wskazało na Billa , który poleciał szybko do Polyakowa zdać mu relację ...
tak, cała czwórka na spotkaniu w bazie, poprosiła o więcej informacji, bo z tego co Ricky wysłał nic nie wynikało...
a Bill poszedł od razu zdać relację Polyakovi lub bardziej "interweniować" u Karli za jego pośrednictwem
jedno mnie zastanawia w całym filmie: Ile wiedział Jim od samego początku... i czy faktycznie był "kochankiem" Billa. No bo skoro wiedział o Billu przed wysłaniem do Węgrzech to po jakie licho... Karla go wypuścił
skoro jednak nie wiedział nic, a Karla upewnił się jeszcze podczas tortur, to dlaczego po powrocie do Anglii się ukrywał?