PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5604}

Szukając siebie

Finding Forrester
2000
7,6 25 tys. ocen
7,6 10 1 24811
4,9 12 krytyków
Szukając siebie
powrót do forum filmu Szukając siebie

Początek to kropka w kropkę "Człowiek bez twarzy", koniec to "Zapach kobiety", a rola Connery`ego zalatuje mi nauczycielem angielskiego z "Stoważyszenia umarłych poetów" (wykształcenie własnego stylu)

marcin_51

Idąc twoim tokiem rozumowania kazdy dosc nowy film mozna określic mianem plagiatu.

tsku

Nie, nie każdy. Ale tu podobieństwa od razu rzucają się w oczy, i nie trzeba być kinomanem, zeby je dostrzec

marcin_51

Przyznałeś się, że nie jesteś kinomanem, więc nie tobie wolno oceniać, czy film jest plagiatem, czy też nie, bo po prostu nie znasz się na tym. ;)

marcin_51

Hmmm... skoro uważasz że to plagiat, znaczy się łatwizna. Weź więc 3 extra filmy, połącz w jeden, napisz scenariusz i zarób miliony na prawach do ekranizacji. POWODZENIA :D

ocenił(a) film na 8
marcin_51

Co do faktu,że jest ten film ... tak oceniany przez Ciebie to powiem swoje 3 zdania . 1 Twoim tokiem myślenia obalę koncepcje nieomal każdego scenariusza , ba każdego filmu z lat obecnych - przyrównując lub pokazując pierwowzór z lat wcześniejszych . 2 Przecież to chyba logiczne , że dziś jest tzn : kino twórców pojedynczych - film każdego z nich charakteryzuje się podobną fabułą np : znajdź mi proszę Tarantina bez bijatyki , wątku japońskiego . Tak samo Gus Van Sant i Good Will Hunting to w 50 % findning forrester . 3 Chodzi mi szczerze to jedno ; głupie jest porównywanie filmów do siebie . To tak jakbyś porównywał samochód z napędem na 4 koła i ten z napędem na 2 : oby dwa rodzaje tak samo jezdzą tylko że każdy z nich cechuje zupełnie co innego .

ocenił(a) film na 9
Dilla

Samochody nie różnią się tak jak filmy. Jestam mechanikiem to wiem!! :>
BiF

użytkownik usunięty
Dilla

co racja to racja schemat na schemacie

ad1 i co to dobrze ze wszystkie sa takie podobne?a miomo wszystko mozna trafic na cos orginalnego i dopracowanego a nie isc na latwizne

ad2 chyba chodzi Ci o kino autorskie,autorskei kino charakteryzuje sie wlasnie orginalnoscia i osobista interpretacja tworcy ,wystepuja elementy charakterystyczne dla danego tworcy a nie powielenie schematow,poza tym szukajac siebie to zwykla produkcja,jest scenariusz trzeba wybarac aktorow,rezysera i mozna robic film

as3 to ciekawe jak np przynaja oskary czy zlote palmy?