PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=763722}
5,4 21 tys. ocen
5,4 10 1 21484
5,1 29 krytyków
Szybcy i wściekli 10
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 10

Przed premierą czytałem w różnych zapowiedziach i opisach że będzie to epickie zwieńczenie całej sagi ciągniętej przez lata.
Noo, to albo brednie pisali w opisach, albo prawdę, tylko że reżyser trochę pokpił z widzów.
Naprawdę sądziłem że będzie to koniec.
Nie to że nie lubię Szybkich - lubię. od początku do 9cz. i te części w których z rajdów przeszli na filmy akcji też lubię. mam prawie wszystkie oryg na dvd i lubię do nich wracać.
Tutaj jak dla mnie jest tylko średnio.
Mocne 5/10

Minusów żadnych tu nie przytoczę, bo ja już przywykłem do tych bajek.
Ale na plus zasługuje tutaj rola Momoy.
No przecież on jest fenomenalną postacią.
Istny Joker jak już go zresztą okrzyknięto.
Śmiem nawet stwierdzić, że tak jak Ledger był ozdobą Batmana, tak Momoa jest ozdobą tej rzekomo ostatniej cz.

Łudziłem się, że ten film zakończy się w inny sposób niż spodziewany przez każdego happy end.
Moment w którym mały B przeskakuje do auta ojca, przecież jakie byłoby to spektakularne jakby ten Dante wyciągnął gnata i strzelił małemu w plecy na oczach Doma.
No aż bym w kinie wstał i zaklaskał z wrażenia.
nie żebym był jakimś sadystą, ale niech ktoś powie czy tego by się spodziewał ?
Już nawet Dom mógłby go potem zmasakrować z podłożem, ale śmierć syna ? Przecież tym jednym pstryczkiem Dante zwieńczył by swoje dzieło rozbicia kultowej rodziny.

A co niestety dostaliśmy ?
Rzekomą śmierć wszystkich postaci i otwartą furtkę do szybkich i wściekłych 11 - cudowne ocalenia.
Przecież wszyscy wiedzą, że cała grupka z samolotu zdążyła z niego wyskoczyć, a Dom jakimś cudem uniknie z synem potopu. Nie wiem zanurkują czy coś.
No kur.na każdy chyba to wie.

I jeszcze ta akcja po napisach, że teraz Hobbsa będzie bił.
I co teraz będzie ?
Kolejna cz. pod tytułem Dante vs Hobbs ?
Jak będzie i tak pójdę by znowu zobaczyć tego szalonego Jokera.

Jak dla mnie i chyba dla każdego zabrakło tutaj czegoś spektakularnego.
Wg mnie spektakularna byłaby śmierć małego na oczach Doma, albo Letty.
No bo tam Roman i paczka to już wielokrotnie się w filmach zdarzało więc ludność by powiedziała - ojej - i nic się nie stało.

Szkoda. Liczyłem na coś epickiego.

ps. co do samej akcji nic mi tu nie przeszkadzało, bo wiedziałem że idę na wybajdurzony film akcji.

settokaiba

ja tak na prawdę wszystko mogę zrozumieć w tym filmie bo miałem takie nastawienia na kolejny mało wiarygodne sceny ale jedno mnie rozwaliło i jest już totalną przesadą czyli powrót Gisele jak? ciekawe jak z tego wybrną

ocenił(a) film na 5
Mati_257

no jak jak ? tak jak powrócił Han który eksplodował w aucie :P

ocenił(a) film na 6
Mati_257

A co tu jest do wybrnięcia? Mnie tam zawsze dziwiło, że ona "zginęła" a Owen przeżył. Han był zdecydowanie trudniejszy do wytłumaczenia (swoją drogą, nie kupuję tego wyjaśnienia). Nie zdziwię się jak okaże się, że Jakob cudem przeżył xD

ocenił(a) film na 6
settokaiba

Od dawna wiadomo, że będzie jedenasta część kontynuująca dziesiątkę. Oczywiście spokojnie mogli zrobić trzygodzinną dziesiątkę i szlus do spin offów, ale w ten sposób dwa razy zarobią. Ludzie ich nie nienawidzą, znaleźli sposób... :)

ocenił(a) film na 5
Quentin_3

no ja czytałem, że miała to być rzekomo ostatnia cz.

ocenił(a) film na 8
settokaiba

Tak miało być ale to jeszcze nie koniec. Wszyscy przeżyli bo Dom jakoś bardzo nie ryczał po bombie na samolot. Mieli czas na ucieczkę. Dom faktycznie w potrzasku. Guselle mocno mnie zaskoczyła. Reakcja Letty na jej widok mówi sama za siebie.

ocenił(a) film na 6
settokaiba

Ostatnia, ale podzielona na dwie części. Coś jak nowy Mission: Impossible i coraz więcej innych filmów. Jak mówię, wiadomo nie od dzisiaj, że będzie jedenastka i to ona zamknie główną serię.

ocenił(a) film na 5
Quentin_3

to już było klasyką polecieć - coś jak titanic :P

ocenił(a) film na 6
settokaiba

Tak czy siak nie narzekaj na FW gdy "M:I 7 Dead Reckoning Part I" zakończy się "w połowie" ;)

ocenił(a) film na 10
Quentin_3

10 jest pierwsza z trylogii zakończeniowej gdzie wątki pomiędzy nie będą zamknięte jak w poprzednich częściach.

ocenił(a) film na 6
Jarol2K

A to nowe chlapnięcie Diesela sprzed paru dni, które może się okazać prawdą, a nie musi. Ja piszę, o czym "było wiadomo od dawna", czyli, że 11 będzie definitywnym finałem.