Zauważyłem małą nieścisłość jeśli chodzi o tytuł filmu.
Niżej daję cytat z Wikipedii:
"""Szybcy i wściekli 5 (ang. Fast Five) – piąty film z serii Szybcy i wściekli, stanowiący bezpośrednią kontynuację Szybko i wściekle. Bohaterami ponownie są postacie odgrywane przez Vina Diesela i Paula Walkera.
Początkowo film miał być wprowadzony do kin pod tytułem Szybka piątka, stanowiącym dosłowne tłumaczenie tytułu oryginalnego, jednakże pod wpływem niezadowolenia widzów 4 marca 2011 roku polski dystrybutor ogłosił, że ostatecznie film wejdzie do kin pod tytułem Szybcy i wściekli 5"""
I teraz pora na parę słów wyjaśnienia... Skoro oryginalny tytuł to Fast Five czyli jak wyżej pisze Szybka Piątka to niby z jakiej racji polski dystrybutor zmienił tytuł filmu dodając tam tylko cyfrę 5 ?
Według mnie nawet u nas tytuł powinien brzmieć Szybcy i Wściekli: Szybka Piątka.
Bo jak wielu widzów zauważyło to film Szybcy i Wściekli: Tokio Drift jest u nas wydawane z takim tytułem a nie "Szybcy i Wściekli 3"
Jak wiemy to chronologicznie seria tych filmów układa się następująco:
- Szybcy i Wściekli
- Za szybcy, Za wściekli
- Szybko i Wściekle
- Szybcy i Wściekli: Szybka Piątka czyli Fast Five
- Szybcy i Wściekli: Tokio Drift
- i tu kolejne dwa filmy planowane za rok w kinach
Więc chciałbym wiedzieć ilu było tych niezadowolonych widzów którzy tak domagali się zmiany tytułu filmu który teraz nie pasuje do oryginalnego tłumaczenia bo zgodnie z nowym wymysłem dystrybutora filmy mają numerację:
- Szybcy i Wściekli - część 1
- Za szybcy, Za wściekli - część 2
- Szybcy i Wściekli: Tokio Drift - część 3
- Szybko i Wściekle - część 4
- Szybcy i Wściekli: Szybka Piątka czyli Fast Five - część 5
A w takim układzie numeracji będą jeszcze setki pytań skąd się wziął Han w Szybko i Wściekle oraz w Fast Five skoro on ginie w Tokio Drift a wiadomo już że wydarzenia z Tokio są pokazane już po ostatnich dwóch filmach i ja byłbym za zmianą tytułu filmu tutaj na taki jak powinien być.
ja wolałem tytuł szybka piątka, i jeszcze bardziej fast five.
ale polacy żeby wiedzieli, że szybka piątka to nazwali go szybcy i wściekli 5...
a co ,,i tu kolejne dwa filmy planowane za rok w kinach,, to za rok i za 2 lata ;) bo 6 za rok a 7 za 2 lata
Owszem, może i część 7 będzie za dwa lata ale...warto wspomnieć że 6 i 7 są kręcone jednocześnie i nie wiadomo tak do końca jak długa przerwa między nimi będzie w kinach :)
Oby tylko nie zakończyli serii na części 7...