Samochodami sportowymi ciągnęli kilku tonowy sejf i to z bardzo dużą prędkością a sejf na dodatek po prostu szorował po asfalcie. strasznie ogłupili film moim zdaniem
gdzie ci ta grawitacja znika? no gdzie?! mieli go ciągnąć ciągnikiem, który nie ma mocy?
1:49:17 raz sejf hamuje a raz ciągnie za sobą samochód w powietrze. Sejf ważył kilka ton nawet umieszczony na jakiejś przyczepie sprawił by wysiłek dla tych samochodów a co dopiero szorując po asfalcie kiedy siła tarcia przy tej wadze jest ogromna. Może się mylę, jeśli tak to mi to udowodnij. A tak na marginesie skąd oni mogli wziąć drugi taki sam sejf? Bo jeśli dobrze pamiętam to byli bez kasy.
no i na tym polega cała idea. żeby mówić o grawitacji trzeba wiedzieć czym jest. tak dla ciebie, nie wtajemniczonego widza: sejf był prowadzony przez kierowcę-nie rozumiesz? - polecam chociażby dodatki do filmu. tak - to jest film. więc gadki szmatki o "przyciąganiu" są idiotyczne. pozdro
a drugi sejf wzięli bo to było w planie scenariusza. kupili go za fundusze filmu... błazen.... to film, człowieku, zastanów się... no bez jaj.
http://www.filmweb.pl/film/Szybcy+i+w%C5%9Bciekli+5-2011-560189/discussion/2+aut a+wa%C5%BC%C4%85ce+ledwo+1200+kg,+ci%C4%85gn%C4%85+10+tonowy+sejf,1714138
i weź tu prowadź rozsądną konwersację z kimś kto z góry zakłada, że jest najmądrzejszy i ma rację. powodzenia w kolejnych rozmowach. cześć.
bo opierasz swoje założenia na ogólnej teorii względności, doszukujesz się jej jak w życiu codziennym, a to tylko FILM. mogłeś poruszyć tu zasady newtona. byłbym rad się zgodzić, lecz to tylko FILM. - trzeba podchodzić z dystansem do "rzeczy wymyślonych".. i przykro mi, że cię uraziłem. cześć
ps: dodać mogę, że sceną tą dodali filmu nieco dynamizmu, abstrakcji i zarazem czegoś, czego trudno szukać w filmach akcji tego typu (a w wielu filmach również brakuje praw natury, fizyki itp). Mnie najbardziej urzekł fakt, że mało kiedy, wręcz wcale nie korzystali ze sztucznych efektów komputerowych, a rzadko kiedy z "zielonego ekranu". Może to się wydać nieco ogłupiające, lecz zawsze znajdzie się coś co urzeknie, i coś co zaprzeczy myśleniu widza.
Jeśli lubisz filmy, w których brakuje praw fizyki(mam na myśli paradoks) to obejrzyj Incepcje Nolana, świetny film surrealistyczny.
Zgadzam się całkowicie. Końcówka z sejfem też mi tu strasznie nie pasuje. Najgorszy i przekombinowany fragment. Nawet przyjmując, że to tylko film, na pierwszym zakręcie sejf poleciał by sobie prosto, a samochody za nim. W życiu by takiego rozpędzonego ciężaru nie utrzymały.
Ale to nadal fajny film i jedna z lepszych części tej serii ;)
Filmy akcji mają swoje prawa fizyki, jak tego nie rozumiesz, to po prostu nie oglądaj sensacyjnych filmów.
Nie no sorry. Fakt, jest to film akcji, ale w tym filmie praktycznie nie ma wyścigów!! A przecież to Szybcy i wściekli! Lubię poprzednie części za gorące samochody i szybkie dziewczyny (albo na odwrót, jak kto woli:)). I nie chodzi mi o pościgi, bo takowe można zobaczyć w co drugim filmie akcji rodem z hollywood. No i słynna sekwencja ucieczki z sejfem. Takiego absurdu nie wiedziałem od.. nie pamiętam. No i między innymi "dzięki" tej części jeszcze nie obejrzałem ostatniej odsłony. Boję się, że się totalnie zawiodę.
Zgadza się, mało typowych wyścigów jak na tą serie, ale ja np. od filmów akcji oczekuję właśnie akcji i tego typu absurdów jak z tym sejfem, to jest właśnie istota takich filmów żeby pokazywać sytuacje które nie wydarzą się jak spojrzysz przez okno. Realizmu szukać trzeba w dokumentalnych.
Kiedyś znajomy mojego ojca oglądał w telewizji jakiś film, w którym podczas pościgu samochód w coś uderzył i pofrunął w powietrze i wyobraź sobie, że w tym samym czasie za oknem przy którym stał telewizor był wypadek i samochód poleciał w górę w tym samym momencie co ten w filmie. Wiem, że to mało wiarygodne ale to prawda.
Źle myślisz.
Kino akcji może, a wręcz powinno mieć sceny nie do końca zgodne z prawami logiki i fizyki, ale to powinno mieć jakieś granice dobrego smaku. W F&F polecieli całkowicie po bandzie, robiąc z widzów idiotów.
Kiedyś to była seria przede wszystkim o autach. Niestety po 2 części zrobiło się z tego sztampowe kino akcji z bandą łysego i ich nieprawdopodobnymi przygodami.