7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186375
6,8 26 krytyków
Szybcy i wściekli 5
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 5

Grawitacja znika

ocenił(a) film na 1

Samochodami sportowymi ciągnęli kilku tonowy sejf i to z bardzo dużą prędkością a sejf na dodatek po prostu szorował po asfalcie. strasznie ogłupili film moim zdaniem

ocenił(a) film na 1
szuler2

on już zawsze był głupi

ocenił(a) film na 9
szuler2

gdzie ci ta grawitacja znika? no gdzie?! mieli go ciągnąć ciągnikiem, który nie ma mocy?

ocenił(a) film na 1
_aLEXander_

1:49:17 raz sejf hamuje a raz ciągnie za sobą samochód w powietrze. Sejf ważył kilka ton nawet umieszczony na jakiejś przyczepie sprawił by wysiłek dla tych samochodów a co dopiero szorując po asfalcie kiedy siła tarcia przy tej wadze jest ogromna. Może się mylę, jeśli tak to mi to udowodnij. A tak na marginesie skąd oni mogli wziąć drugi taki sam sejf? Bo jeśli dobrze pamiętam to byli bez kasy.

ocenił(a) film na 9
szuler2

no i na tym polega cała idea. żeby mówić o grawitacji trzeba wiedzieć czym jest. tak dla ciebie, nie wtajemniczonego widza: sejf był prowadzony przez kierowcę-nie rozumiesz? - polecam chociażby dodatki do filmu. tak - to jest film. więc gadki szmatki o "przyciąganiu" są idiotyczne. pozdro

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
szuler2

a drugi sejf wzięli bo to było w planie scenariusza. kupili go za fundusze filmu... błazen.... to film, człowieku, zastanów się... no bez jaj.

ocenił(a) film na 1
_aLEXander_

http://www.filmweb.pl/film/Szybcy+i+w%C5%9Bciekli+5-2011-560189/discussion/2+aut a+wa%C5%BC%C4%85ce+ledwo+1200+kg,+ci%C4%85gn%C4%85+10+tonowy+sejf,1714138

ocenił(a) film na 1
_aLEXander_

tak - to jest link

ocenił(a) film na 9
szuler2

i weź tu prowadź rozsądną konwersację z kimś kto z góry zakłada, że jest najmądrzejszy i ma rację. powodzenia w kolejnych rozmowach. cześć.

ocenił(a) film na 9
szuler2

bo opierasz swoje założenia na ogólnej teorii względności, doszukujesz się jej jak w życiu codziennym, a to tylko FILM. mogłeś poruszyć tu zasady newtona. byłbym rad się zgodzić, lecz to tylko FILM. - trzeba podchodzić z dystansem do "rzeczy wymyślonych".. i przykro mi, że cię uraziłem. cześć

ocenił(a) film na 9
_aLEXander_

ps: dodać mogę, że sceną tą dodali filmu nieco dynamizmu, abstrakcji i zarazem czegoś, czego trudno szukać w filmach akcji tego typu (a w wielu filmach również brakuje praw natury, fizyki itp). Mnie najbardziej urzekł fakt, że mało kiedy, wręcz wcale nie korzystali ze sztucznych efektów komputerowych, a rzadko kiedy z "zielonego ekranu". Może to się wydać nieco ogłupiające, lecz zawsze znajdzie się coś co urzeknie, i coś co zaprzeczy myśleniu widza.

ocenił(a) film na 1
_aLEXander_

Jeśli lubisz filmy, w których brakuje praw fizyki(mam na myśli paradoks) to obejrzyj Incepcje Nolana, świetny film surrealistyczny.

ocenił(a) film na 8
szuler2

Zgadzam się całkowicie. Końcówka z sejfem też mi tu strasznie nie pasuje. Najgorszy i przekombinowany fragment. Nawet przyjmując, że to tylko film, na pierwszym zakręcie sejf poleciał by sobie prosto, a samochody za nim. W życiu by takiego rozpędzonego ciężaru nie utrzymały.
Ale to nadal fajny film i jedna z lepszych części tej serii ;)

użytkownik usunięty
szuler2

Filmy akcji mają swoje prawa fizyki, jak tego nie rozumiesz, to po prostu nie oglądaj sensacyjnych filmów.

Nie no sorry. Fakt, jest to film akcji, ale w tym filmie praktycznie nie ma wyścigów!! A przecież to Szybcy i wściekli! Lubię poprzednie części za gorące samochody i szybkie dziewczyny (albo na odwrót, jak kto woli:)). I nie chodzi mi o pościgi, bo takowe można zobaczyć w co drugim filmie akcji rodem z hollywood. No i słynna sekwencja ucieczki z sejfem. Takiego absurdu nie wiedziałem od.. nie pamiętam. No i między innymi "dzięki" tej części jeszcze nie obejrzałem ostatniej odsłony. Boję się, że się totalnie zawiodę.

użytkownik usunięty
Darth_fan

Zgadza się, mało typowych wyścigów jak na tą serie, ale ja np. od filmów akcji oczekuję właśnie akcji i tego typu absurdów jak z tym sejfem, to jest właśnie istota takich filmów żeby pokazywać sytuacje które nie wydarzą się jak spojrzysz przez okno. Realizmu szukać trzeba w dokumentalnych.

ocenił(a) film na 1

Kiedyś znajomy mojego ojca oglądał w telewizji jakiś film, w którym podczas pościgu samochód w coś uderzył i pofrunął w powietrze i wyobraź sobie, że w tym samym czasie za oknem przy którym stał telewizor był wypadek i samochód poleciał w górę w tym samym momencie co ten w filmie. Wiem, że to mało wiarygodne ale to prawda.

Źle myślisz.
Kino akcji może, a wręcz powinno mieć sceny nie do końca zgodne z prawami logiki i fizyki, ale to powinno mieć jakieś granice dobrego smaku. W F&F polecieli całkowicie po bandzie, robiąc z widzów idiotów.

Kiedyś to była seria przede wszystkim o autach. Niestety po 2 części zrobiło się z tego sztampowe kino akcji z bandą łysego i ich nieprawdopodobnymi przygodami.

NEMO_999

Niestety mam tylko 16- letniego opla. Na szczęście Ty masz nowiuśki bilet tramwajowy.

Darth_fan

Ooo ! to zwracam honor...

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
NEMO_999

To smacznego :)

"To smacznego :)"

Dziękuję.
Właśnie idę zjeść obiad ;)

użytkownik usunięty
NEMO_999

Nie zwracaj się do mnie jak do swojego ojca, nie życzę sobie tego.

NEMO_999

haha

użytkownik usunięty