Widzę, że nadal wzbudza to burzliwe dyskusje dlatego chcę to zebrać w jeden temat, tak żeby każdy już miał jasność jaka jest prawdziwa kolejność akcji przedstawiona w filmach:
1. Fast & Furious - niepodważalnie sam początek - od tego się wszystko zaczęło
2. 2F2F - na wydaniu DVD jest ok 6 minutowy prolog to drugiej części ukazujący co się
wydarzyło tuż po jedynce (Brian rzuca odznakę i ucieka..i tak trafia do Miami)
3. Szybko i Wściekle...Mija 5 lat od 1 części. Dla tych co się zasnatanawiają jak Dom trafił do Ameryki Środkowej polecam zobaczyć 1 część na DVD do samego końca - czyli do momentu kiedy kończą się napisy końcowe!....30 sekund ukazujące Doma w Ameryce Środkowej jadącego już MuscleCarem i ta myśl "Moje życie to te krótkie chwile na trasie...przez te 10 sekund albo i mniej...jestem wolny"....... Pamiętacie to ? :) przyznajcie się czy widząc tą scenę, nie macie ochoty rzucić nieraz wszystkiego i zrobić to samo?:).............No i w tej części widać skąd Han znał Doma i dlaczego wyjechał do Tokio.
4. Tu będzie Fast Five - akcja po odbiciu Doma najprawdopodobniej w Brazylii
5. Prawdopodobnie będzie tu 6 część - była informacja, że Walker i Diesel podpisali się też na realizację 6 części - jak będzie ? zobaczymy
6. I dopiero tu trafia Tokio Drift..Szczerze mówiąc cholernie mnie ciekawi jakie wydarzenia spowodują kolejne rozstanie paczki Briana i Doma, gdzie ten zdecyduje się udać do Tokio...najprawdopodobniej odszukać Hana...bo pewnie skąd miał wiedzieć, że nie żyje....
Pozdrawiam wszystkich i proszę nie kłucić się już ;) i nie zaśmiecać tematu - jeśli ktoś ma jakieś pytania to walcie śmiało;) odpowiem;)
Dlatego umieszczając w całą historię np 6 część napisałem 'PRAWDOPODOBNIE'. Reszta się zgadza. Pozdrawiam
Tokio Drift kończy sie dialogiem Doma że "nie ma nic oprócz czasu", co zapewne symbolizuje że przed nikim juz nie ucieka, klasyczne prawie "szczęśliwe zakończenie". Prawdopodobnie w 6 albo innej kolejnej części zrobią coś za co ich uniewinnią, albo zgubią na dobre, ekipa prawdopodobnie się nie rozpadnie tylko każdy pójdzie w swoją stronę (jak w klasycznym westernie pod koniec).
Dokładnie tak, jak napisałeś. Szczerze powiedziawszy, jakiekolwiek odniesienia do tokio drift mogą sobie darować, z fizycznego punktu widzenia kąt wychylenia pojazdów w niektórych momentach jak np. nissan tuż przy ścianie garażu jest raczej niemożliwy, no chyba że czysty fart. Ogółem, tokio drift to straszna bajeczka bez większych uniesień scenariusza. Reszta serii - to zupełnie co innego. Niezaprzeczalna klasyka dla miłośników motoryzacji, a szczególnie tuningu.
Racja, że TD to bajka, ale samo życie również tworzy bajkowe scenariusze: http://www.youtube.com/watch?v=_CK94zCXsKI
Czwarta część to też bajeczka. Numer z cysternami to czysta fikcja. Albo ten tunel pod granicą z Meksykiem. Przecież sceny wyścigu w tym tunelu czy to kopalni oglądało sie z nie mniejszym zdziwieniem co wyścigi scigaczy w Mrocznym widmie. Oczywiscie film jako rozrywaka świetnie się sprawdza ale z realem ma niewiele wspólnego. Jedynie dwie pierwsze części oddawały w miarę rzeczywiste możliwości pojazdów. Zobaczymy jak bedzie z piątką. Zwiastun fajny.
to mój nowy profil...także od teraz wszystkie rewelacje i ewentualne odnośniki do kolejności akcji oraz ich ewentualnych zmian będę pisał z tego konta.
Pozdrawiam fanów !!! ;)
Dobre wyjaśnienie. w 100 % zgadzam się z autorem. BTW czy na wersjach DVD jest dużo więcej filmu niż na wersji z internetu ?
wersje na DVD filmowo to jest to samo. dodali napewno te dodatki spajające poszczególne części.
Ooo nawet nie wiedziałem, że na DVD jest dodany ten prolog. Dużo wyjaśnia na temat przyszłości Brayana? Ciekawe czy na Blu-Rayu też go umieścili?
z tego co słyszałem to na BR też jest ten dodatek, ale głowy nie daje bo nie sprawdzałem :)
Jak się nazywa ten dodatek? Bo nie mogę go znaleźć. Tak w ogóle to on jest w dziale dodatki?
czy można gdzieś znaleźć ten dodatek "6 minutowy prolog to drugiej części ukazujący co się
wydarzyło tuż po jedynce" ? byłbym wdzięczny za linka, pozdrawiam ;)
Długo się zastanawiałem jak oni to zrobią jeżeli Han zginął w Tokyo Drift. Ta jego śmierć była właściwie nie potrzebna teraz jeżeli Han ma dalej grać w tych filmach to wychodzi na to ze Tokyo Drift musi być ostatnie ..Muszę jeszcze raz obejrzeć Szybko i Wściekle bo nie pamiętam jak Dom i Han się poznali i jak Han wyjechał do Tokio.
Han byl poprostu w drugiej ekipie Dominika gdy po 1 czesci sie rozpadło wszystko, kradli razem, pewnie dlatego, ze Han dobry kierowca. Moim zdaniem po Fast Five bedzie jazda w tokio, juz wszyscy razem, włącznie z tym wypierdkiem którego szkolił Han. Osobiście nie podoba mi sie Tokio Drift chociaż jestem fanem F&F, Głowny bohater i czarny charakter - porażka pierd...
Pozdrawiam wariatów za kółkiem i przed ekranem :D
Mam wydanie z 4 czesciami filmu, orientujecie sie czy jest tam ten dodatek jak Brian jedzie do Miami?
u mnie na DVD z 2 częścią w momencie kiedy daje "play movie" otwiera się jeszcze jedno menu gdzie mogę wybrać czy chcę oglądać sam film 2F2F czy chce obejrzeć wcześniej tak zwany "turbocharched prelude" to jest ten własnie dodatek z tym jak Brian jedzie do Miami i kupuje Skylilne'a
spoko ktos88 :) jak mają oryginalne DVD to pewnie chcieli znaleźć to u siebie na płytach :)
ktos88 widzialem Twojego linka i obejrzalem ten filmik ale chcialem go obejrzec w dobrej jakosci bo mam orginalne DVD. Stad moje pytanie.
Tu jest w trochę lepszej jakości:
http://www.dailymotion.pl/video/x5i0x0_prelude-to-2-fast-2-furious_auto
Dla mnie to trochę szkoda Hana w TD. No bo niby po co on miał ginąć? Byłoby ciekawiej gdyby żył...
Szkoda Hana to racja, ale zawsze ktoś musi zginąć... ;/ Dla mnie może być tych filmów z serii f&f jak najwięcej... Uwielbiam je... ;))
uśmiercili zauważyli, że fani serii go lubią kombinują gdzie by go tu do filmów wcisnąć. Han w 4 po akcji mówi, że jedzie do Japonii więc ciekawi mnie jak jego pojawienie rozwiążą w 5 części.
akcja 4 części to tylko parę dni...może po prostu jeszcze nie zdążył się spakować i wyjechać :)
tak samo ciekawi mnie jak skontaktuja się z Vincem Tej'em i Romem i razem spotkają :)
Juz niedługo....juz jest 2011...
Dobra ja Hana też lubiłam.. Sympatyczny był.. :P Ale Letty nie będzie! I co teraz? Łysol będzie się z tą drugą babą obściskiwał :P
może nawet coś więcej niż obściskiwał :D zobaczymy :D a za Hanem nie płaczcie, przecież będzie w 5 ;)
http://www.youtube.com/watch?v=QBkXVB37QEk a to jest jak Han przyjechał do dominikany
Wytłumacz mi w takim razie dlaczego w 2f2f nie jest gliną, w fast and furious(to jest czwarta część, pierwsza to The fast and the furious - mała poprawka) jest znowu?
przed 2f2f (na DVD) jest 6 minutowy filmik, który pokazuje jak po puszczeniu Doma Brian ucieka do Miami. natomiast 4 część to wydarzenia 5 lat po 1 części, czyli ok 4 lata po 2 części.W jednej ze scen 4 części szef FBI mówi do Briana "udowodnij mi, że przywrócenie Cię do służby było dobrądecyzją". A przywrócenie go do służby było możliwe bo w 2f2f po złapaniu Cartera Verone, Brianowi i Romowi oczyścili konta.I spowroten został gliną.
No i wszystko mi się ładnie potwierdziło :)
jak to widać na początku filmu, Fast Five, jest to bezpośrednia kontynuacja 4 części.
Według zapowiedzi 6 będzie następną kontynuacją przesuwając Tokio Drift na sam koniec serii.
Pozdrowienia dla fanów :)
Kolega wyżej ma racje.
Przecież na początku Szybcy i wściekli jest pokazany dalszy ciąg ratunku Doma.
Ale jedno mnie zastanawia. Skąd akurat wszyscy wzięli się odrazu w Brazylii?
Nie wszyscy. !!!UWAGA SPOILER!!!
W Brazyli zamieszkał Vince. Dom Brian i Mia umówili się, że po akcji odbicia spotkają się u niego w Rio. Tej, Rome, Han, Don Omar, Tego i Gisele zostali poproszeni o przybycie żeby pomóc w skoku na kase Reyesa.
Tak naprawdę to jest jeszcze jedna część - Los Bandoleros (2009)
1 - The Fast and The Furious 1
2 - Turbo-Charged Prelude
3 - 2 Fast 2 Furious
4 - Los Bandoleros (http://www.filmweb.pl/film/Bandoleros%2C+Los-2009-554993)
5 - Fast and Furious 4
6 - Fast 5
7 - Tokyo Drift
Już potwierdzone:
1.The Fast And The Furious
2. 2 Fast 2 Furious
3. Fast and Furious( szybko i wściekle)
4. Fast Five
5.Fast Six(2013)
6.Fast Seven?
7.Fast and Furious:Tokio Drift
Jeśli brać pod uwagę filmy i prologi wyjaśniające poszczególne akcje to klasyfikacja przedstawia się następująco:
1 - The Fast and The Furious (2001)
2 - Turbo-Charged Prelude (2003) (6 minutowy filmik o Brianie i jego rezygnacji z policji jak również jego podróży do Miami)
3 - 2 Fast 2 Furious (2003)
4 - Los Bandoleros (2009) (20 minutowy film. Dom przebywa na Dominicanie i planuje jakoś akcję. Na Dominikanę zjeżdża do niego Han jak również Letty)
dostępne na you tube
napisy dostępne na napisy24
5 - Fast and Furious (2009)
6 - Fast 5 (2011)
7 Fast Six (2013) + druga część filmu
8 - Tokyo Drift (2006) (część presequelowa gdzie ginie Han)
Obawiam się że według tej chronologii podanej poniżej film Fast Six będzie miał miejsce po Tokio Drift (wikiepdia: The Fast and the Furious (film series))
Przy filmie Tokyo Drift jest notka że wydarzenia w tej części dzieją się po Fast Five zaś dopiero potem według chronologii jest podany film Fast Six ....
Miejmy nadzieję, że tak nie będzie...