PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=772936}
5,2 29 tys. ocen
5,2 10 1 28548
4,8 32 krytyków
Szybcy i wściekli 9
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 9

Rok temu po obejrzeniu trailera do tego filmu żartobliwie pomyślałem sobie, że w następnej części polecą w kosmos chronić ziemię przed nadlatującą asteroidą, jak się okazuje, w pewnym sesję wcale nie musiałem czekać do następnej części.
Moim zdaniem film był totalną porażką, ale jeśli ktoś lubi produkcje całkowicie pozbawione, jakiejkolwiek logiki, sensu, ciekawych dialogów, interesujących postaci, groźnego antagonisty, napięcia lub wizualnych efektów bez użycia CGI to ten film może przypaść ci do gustu.
Już dawno nie widziałem filmu, który jest tak wybrakowany pod każdym względem, nie licząc CGI, bo to jedyny aspekt, którego było w tym filmie więcej niż w produkcjach animowanych. Co niektóre postacie były niesamowicie biednie napisane jak np. Roman albo Tej, wydawało mi się, jak by ich jedyną rolą było rzucanie nieśmiesznych żartów co 2 sceny. Wydaje mi się, że poruszanie tematu realizmu tego wytworu nie ma żadnego sensu, seria ta rozpoczęła powoli zjeżdżać z drogi kiedy główne postacie zaczęły przeskakiwać autami pomiędzy drapaczami chmur, ale że dojdzie do latania w kosmosie autem w strojach do nurkowania... Jeszce jedno zdanie odnośnie braku realizmu, jestem ciekaw czy kiedykolwiek powstanie film tego typu, w którym ci źli będą umieć strzelać z broni. Scena na początku filmu gdzie Roman ucieka przed autem straży granicznej i nie dostaje nawet jednym pociskiem od wyszkolonych wojskowych, jest przezabawna. 
Fabuła filmu jest nudna i nie różni się zbytnio od innych block busterów. Źli chcą w jakiś sposób zapanować nad światem, a główni bohaterowie próbują ich powstrzymać. Film jest pełen akcji, a mimo to ma w sobie zero napięcia, zanim wydarzenia zaczną iść nie po naszej myśli, my już wiemy, że wszystko zostanie  wyratowane przez Doma albo inną główną postać poprzez np. zerwanie łańcuchami betonowych ścian niczym Hulk, albo kierowanie opancerzoną ciężarówką, która robi beczki z kamiennego klifu.  Jestem również ciekaw czy fani tej Seri kiedykolwiek zobaczą jej absurd, czy bez końca będą łykać każda niedorzeczną scenę, jaka zostanie im podana. 
Na zakończenie dodam mimo to, że film jest głupi, wydaje mi się, że raz na jakiś czas potrzeba obejrzeć coś takiego, aby zrelaksować się i odejść na chwilę od rzeczywistości.