dlaczego wszystkie dostępne wersje filmu na dvd trwają 183 min. , a ta z tv aż 230 min. ??? odpuściłem sobie film w tv ponieważ mam go na dvd, a przez przypadek, skacząc po kanałach, zauważyłem scenę, której nie mam na swojej płytce ( scena w której żołnierze opuszczają Fort Sedgewick )... takich scen musi być więcej, w końcu brakuje aż 50 min. filmu !!! ja raczej jestem przyzwyczajony do sytuacji odwrotnej, tzn., że w tv puszczają wersje okrojone... zastanawiam się jakich innych scen brakuje na moim dvd (wydanego przez Monolith)
Cóż ja myślę że z tych 50 minut dodatkowych, jakieś 35 to reklamy ponieważ w czas filmu zawsze są wliczane ile reklam zostanie puszczonych w trakcie.
Ale tego, że jest tam scena której nie masz na swoim dvd nie umiem wytłumaczyć :P
Pozdro
tvp1 nie przerywa filmów reklamami, więc to wykluczone, a poza tym w gazecie telewizyjnej (dodatek do gazety wyborczej) podają : tańczący z wilkami cz.I. - 116 min., cz.II. - 114 min. .... razem 230 min. !!!!
a może ktoś z posiadaczy tego filmu na dvd ma opisaną scenę ???
w TO & OWO natomiast było napisane 218/235 min, z reguły chodzi im o to, że film trwa 218, a w raz z reklamą 235... chociaż nie pamiętam, czy teraz pomiędzy dwoma częściami była reklama, czy nie ( a tylko pomiędzy na tvp1 mogła by być).
na IMDB (http://www.imdb.com/title/tt0 099348/) jest:
180 min / USA:224 min (extended version) / USA:236 min (director's cut)
ponadto w dziale "Alternate Versions for Dances with Wolves (1990)"
[ http://www.imdb.com/title/tt0099348/alternateversions [www.imdb.com/title/tt00 ...] ]
czytamy:
* Some home video versions contain Costner's original four-hour European cut, with scenes cut from the U.S. version. A similar longer version, minus some violence and objectionable scenes, has been shown on network television"
* The 236-minute "extended version" has been released on DVD, containing the scenes that were missing from most of the previous VHS releases.
widzieliśmy więc jedną z rozszerzonych wersji, pewnie european cut.. tym, którzy w niedzielną noc przysiedli przed telewizorkiem, wypada teraz sobie pogratulować :D :D
no ja ogladajac w telewizji zauważyłem scene przed ślubem a chodizlo o to ze Kapiącemu ptakowi Wańczacy z wilakmi mial wreczyć prezety no i oprucz tego było jeszcze kilka dodatkowych scen lecz nieststy juz nie pamietam
W wersji 230 min. są sceny rozmów pomiędzy indianami i Tańczącym -były w języku Dakotów może dlatego u nas jest on cenzurowany( w wersji niemieckiej np. jest cały).
Istnieje wersja reżyserska, tak jak wiele innych filmów ma dodatkowe minuty. Ta krótsza nie ma połowy scen, które są w wersji reżyserskiej i to jest logiczne wytłumacznie.
nie wiem, którą miałem kiedyś wersję(bo była pożyczoną) ale miała 230 minut czystego filmu(bez napisów końcowych).Troszke długo się oglądało ale było warto...
Radze kupic na allegro wersje ,,gazetowe" sa to 2 plyty nagrane o wiele lepiej niz ta jedna dostepna w sklepie(mialem ja ale sprzedalem). Lacznie na plytach dvd jest ok 226 min jest wiele scen ktorych nie ma na dostepnej kopii w internetowych sklepach a i jakosc nieporownywalna jackcat