Jest kilka filmów o lesbijkach, a to jeden z nich: "Aimee i Jaguar"
Umieszczona w samym środku wojennej zawieruchy historia miłości dwóch kobiet. Miłości trudnej, która rodzi się w bardzo niesprzyjających okolicznościach, lecz wbrew wszystkiemu rozwija się. Jedna z bohaterek, zdecydowanie heteroseksualna żona niemieckiego oficera, całkiem nieoczekiwanie zakochuje się w dopiero co poznanej kobiecie. Kobiecie, która mimo swojego żydowskiego pochodzenia nie rezygnuje z aktywnego życia i pod zmienionym nazwiskiem jest szanowaną asystentką redaktora nazistowskiej gazety, a równocześnie współpracuje z ruchem oporu, nic sobie nie robiąc z grożącego jej śmiertelnego niebezpieczeństwa. Nikt nie podejrzewa jej o żydowskie pochodzenie ani o homoseksualne skłonności. Ubierająca się wyzywająco i prowadząca intensywny tryb życia dziewczyna, udowadnia wszystkim, że, aby ukryć się przed nazistami, nie trzeba wcale siedzieć w piwnicy.
"Dziewczęta w mundurkach" z Romy Schneider. Nie widziałam, ale bardzo bym chciała :) Opowiada o uczuciu, łączącym nastolatkę i jej nauczycielkę.
Dzieki bardzo, z checia obejrze sobie obydwa filmy.... ;) jedyne tylko co bedzie mi przeszkadzalo to jezyk nie cierpie niemieckiego... :) Pozdrawiam i lece na "Tajemnice...." :)
"Imagine Me and You" - nie powala na kolana, ale całkiem sympatyczny
"Fingersmith"
"Fried Green Tomatoes" - wątek lesbijskiego romansu jedynie zasugerowany, ale mimo to warto obejrzeć.
ja polecam bloga
http://gdyby-sciany-mogly-mowic.blog.pl/
dużo tytułów, opisy, trailery, zdjęcia
Dziwię się, że jeszcze nikt nie wspomniał o pięknym "Fucking Amal" - Lucasa Moodyssona.
jest jeden chyba bardzo znany film o lesbijkach. a właściwie o takiej lesbijskiej przyjaźni - NIEBIAŃSKIE ISTOTY z Kate Winslet.