Mialam nadzieje wejsc na te strone i poczytac kilka opinii o ciekawym (i kontrowersyjnym) filmie, moze troche podyskutowac i az mnie zatkalo ile tu chamstwa. Az zal sie robi. Nie rozumiem dlaczego malo kto tutaj ocenia film a tyle emocji budzi sama kwestia homoseksualizmu. Malo zreszta prawdopodobne, zeby ktokolwiek, kto dostaje skoku cisnienia i piany na ustach na samo slowo "gej" byl w stanie ocenic obiektywnie jego wartosc jako dziela.
Ludzie, zaluzcie sobie jakis blog jak juz koniecznie potrzebujecie wyladowac swoje emocje. Przeciez nikt Wam nie kaze tego ogladac jesli nie chcecie.
Swoja droga uzmyslawia mi to tylko, ze film jest i dlugo bedzie jeszcze aktualny.
Ja uważam film za bardzo udany. No i mnie wzrusza na sam koniec kiedy jedenz gl. bohaterow ginie.
I ta muzyka ...
Ja nie mam nic do homoseksualistów. Wkurza mnie to, że kazdy obraza takich ludzi, jeździ po nich jak na szmacie. Uwazaja ze to choroba. Ok. maja takie prawo. Ale już do lesbijek nikt sie nie czepia tak ? chociaz to ta sama "choroba". No to bądźcie ludzie powazni. Nie ma tak, ze geje sa swirusami a lesby ok ... zalosne dla mnie takie gadanie
boze no sory ! ze podalam to piepszone zakonczenie ! co jeszcze moge zrobic. ...
juz nie przezywajcie.
mi wieczoru nie zepsułaś, film widziałam nie raz. ale współczuję biedrusw, bo mnie nic bardziej nie irytuje.
Biedrusw, weź się ogarnij, przecież nie napisała tego złośliwie. Czego ty oczekujesz, że będzie błagać cię o wybaczenie? Usiądź przed telewizorem i oglądaj film, a nie tu gadasz bez sensu.
wiecie, że w telewizji istnieje coś takiego jak reklamy? nie wiem jak Wy, ale podejrzewam, że nie wszyscy czują potrzebę oglądania ich.
W momencie, w którym on pisał wiadomość, nie było reklamy, a nawet jeśli to już tytuł tematu mówi o tym, że mogą pojawić się spoilery. Po co więc czyta tematy, które coś takiego zapowiadają? Weź, dziewczyno, idź spać, bo zaczynasz być irytująca.
Współczuc to można tylko i wyłącznie twojej głupocie,że wszedłeś tutaj na filmweb,by poczytać sobie wątki w których zawsze ludzie pisza o pieprzonym zakończeniu filmu i o tym co było smutne !! Cholera jasna pozazdrościć,jeszcze w dzien przed premiera na tvn.
Tak myślałam, że takie będzie zakończenie! Ale nigdy nie wytrwałam do końca, żeby sama to sprawdzić.
na swoim blogu piszesz coś o inteligencji i głupocie, a oceniasz film, którego nie widziałaś i wypowiadasz się na tematy, których pewnie nie masz pojęcia, brawo.
Nie doczytałaś. Filmu nie widziałam do końca. Następnym razem czytaj uważniej. Poza tym, na swoim blogu nie podałam wyjaśnień tych dwóch pojęć. Gdybym to zrobiła, mogłabyś tu poruszać tę kwestię. W takim razie nie wiem po co wtrącasz się w nie swoje sprawy. Dziękuję za brawa i troskę moją osobą. Proponuję jednak zająć się samym sobą, bo jak na razie widzę, że sama siebie nie rozumiesz.
ach, dziękuję, teraz Ty się troszczysz o mnie? nie moje sprawy, ojej, przepraszam, że czytam forum :(
Zastanawiam się czy naprawdę masz problemy z czytaniem, czy też tylko udajesz. Tak się tu wymądrzasz, a w rzeczywistości tak niewiele wiesz. Zakończę konwersację z tobą, która na dobrą sprawę jeszcze nie zdążyła się rozwinąć, bo jeszcze narobisz w majteczki ze strachu i taki będzie morał. :)
tak serio to rozmowy żadnej nie było. a co Ty wiesz o homoseksualistach (oprócz tego jak obrażać ich i ich 'obrońców)?
a morał będzie całkiem inny. :)
Dziewczynki przestańcie...jestescie siebie warte,to wygląda jakby jedna z was znizała sie do poziomu coraz to wiekszej idiotki a druga chciałą jej dorównac lub być jeszcze większą....
wlasnie o tym mowie!!zgadzam sie z megan!!czlowiek chce sobie o filmie przeczytac,a musi ogladac wypociny jakis prymitywnych ludzi,ktorzy pomylili sobie fora,a dostep do internetu powinien im byc zakazany,powylewaj swoje frustracje w innym miejscu,a tu pozwol ludziom pogadac na tematy adekwatne do forum filmowego!!czy tu nie ma administratorow??
Lesbijek nikt się nie czepia z obawy przed nazwaniem męską szowinistyczną świnią :-)
Nikt się nie czepia bo lesbijki, były, są i będą spoko. A co do pierwszego postu... brak mi słów co do tego co działo się w temacie tego. theatre? Taki miał nick? Blipowicze (z blip.pl) zgodnie uznali że nie ma się tutaj co kłócić z takimi ludźmi. Nie będę teraz pisał i oceniał tego filmu bo wyjdę na debila który za wszelką cenę chce się wyrwać od tego co napisała 2xmegan w pierwszym poście. Poza tym już dziś nieźle mnie zirytował ten homofob.
Dobra to troszeczkę niski poziom, liczylam raczej na jakieś komentarze co do filmu, gry aktorskiej, a nie koniecznie wysłuchwianiu o tym jakie to pedałki sa wstrętne i oblesne.
Według mnie ten film jest mistrzowski m.in. dlatego, ze porusza tematyke milości homoseksualnej w taki a nie inny sposob. Nie jest ona niesmaczna, wstrętna, wulgarna...wręcz przeciwnie jest piękna i taka sama jak pomiędzy parą heteroseksualną....
Za każdym razem jak oglądam ten film wzrusza mnie tak samo.
Przeraża mnnie jednak, że od czasu w ktorym sie rozgrywal minęło masę czasu i teoretycznie nasze spoleczeństwo powinno zaakceptowac to co wszyscy nazywają innością. Śmiesza mie komentarze że pedalstwo to choroba. Sama mam wielu znajomych gejow i generalnie nie zauważyłam aby ich zwiąazki były chore....nie bardziej niż związki tzw. normalne.
Szczerze polecam ten film nie tylko ze względu na fabułę i przełamywanie stereotypów, ale także ze względu na piekne krajobrazy i niezapomniane kreacje aktorskie.
zakonczmy juz ta dyskusje bo to nie ma sensu.
kazdy idzie z morda.
mam w dupie takie dyskusje.
Dobranoc
Problem będzie istniał długo, ponieważ mniejszości, obojętnie seksualne, wyznaniowe czy kulinarne, z definicji - zawsze są w mniejszości, a ślepa i tępa większość, która ma "zawsze rację", z definicji jest ślepa i tępa.
Pierwszy raz zabieram głos na tym forum, ale to wręcz żenujące że z komentarzy i wniosków na temat filmu, robicie przekomarzanki i kłótnie na temat rzeczy średnio istotnych.
A odnośnie filmu: Ten film nie stał się fenomenem tylko dlatego, że odnosi się do miłości homoseksualnej (choć wiem, że za samo słowo 'fenomen' zostanę zlinczowany). Sukces filmu polega na dostępnym, normalnym i w miarę przyswajalnym przedstawieniu miłości homoseksualnej.
Nie wiem jak wy, ale ja w tę historię wierzę. Dla mnie została ukazana bardzo wiarygodnie.
Dziękuję, dobranoc.
Raczej nie ma chętnych do linczu (być może temat powoli dogasa, a debiutanci są pod ochroną ;-).
Przekomarzanki, ładne słowo.
A wracając do filmu, to chyba warto przypomnieć, że to był western. Zmienia się świat, zmieniają się westerny, w dodatku dzieje się to zbyt szybko, trudno się dziwić, że niektórym puszczają nerwy...
Film był przekonujący i szczery również dlatego, że Annie Proulx jest bardzo dobrą pisarką, a Ang Lee świetnym reżyserem.
Polecam film "Kroniki portowe", też wg jej opowiadania.
To smutne jaka frustracja przenika przez osoby,które kochają inaczej,a wstydzą się swoich uczuć ze względu na otoczenie,ale prawda jest taka,że jako społeczeństwo jesteśmy naprawdę zacofani jeżeli chodzi o tolerancję,nie mówiąc już o akceptacji.Mam wrażenie,że właśnie to chciał przekazać reżyser odbiorcom."Kiedy nie możesz czegoś zwalczyć musisz z tym żyć".To,że geje i les są wszędzie jest wiadome od lat.Byłem w różnych miejscach na świecie,gdzie miłość homoseksualna jest na porządku dziennym i najlepszą receptą na omijanie zniesmaczenia jest po prostu odwracanie wzroku.Niestety tak nie da się przebrnąć przez film chyba,że jest się nastolatką oglądającą Piłę.To prawda,że my,faceci nie mamy problemu z patrzeniem na dwie całujące się kobiety,bo któż nie fantazjuje,żeby do nich dołączyć tudzież przeżyć to jeszcze raz,a brzydzi nas,gdy to samo robi płeć brzydka,co nie zmienia faktu,że ten film naprawdę da się obejrzeć bez obrzydzenia.Bohaterowie filmu mocno różnili się podejściem do życia,a jednak połączyło ich coś,czego niektórzy śmiertelnicy szukają przez całe życie bezowocnie..Historia dramatyczna z ujmującą muzyką i urzekającymi zdjęciami i świetnymi kreacjami aktorskimi.- feel free to disagree .
PS
do użytkownika olka19_19.
Pamiętam historię,jak kawał czasu temu oglądałem z wielką fascynacją film,Mambo King's,kto ma ochotę obejrzeć,proszę nie czytać dalej,i w pewnym momencie wpadła do pokoju mama pytając,czy zginął już starszy brat.Czułem podobne rozczarowanie,co poniektórzy,ale to jeszcze nie powód,żeby komuś ubliżać,dlatego na twoim miejscu nie przejmowałbym się opinią innych.Osobiście nie czytam recenzji przed filmem,żeby nie natknąć się na podobne komentarze,ale każdy niech postępuje wedle własnego widzimisię.Live and let live,niestety wiele osób ma poważny problem ze zrozumieniem tychże słów,bowiem wolą żyć życiem innych niż przeżywać swoje własne.
jeśli rajcują Cię faceci wprowadzający sobie członki do odbytów, to będzie on dla Ciebie zawsze aktualny :D
aha czyli jeśli ktoś cośkrytykuje np pederastów to znaczy, ze jest gejem, tak ??? :D:D:D
Jeśli wielowatkową i wieloplaszczyznową konstrukcje filmu sprowadzasz tylko do jednego - to jak to interpretować?
Fascynacja, po prostu.