Czy jest to tylko sequel filmu z 1995 roku stworzonego na podstawie jego twórczości?
Dzięki za odpowiedź.
Nie mniej na samym FW przy filmografii Dicka przy tym filmie jest dodane "Second Variety (opowiadanie)", podobnie jak przy części pierwszej z roku 1995. Widać to błąd - wierzę Tobie i angielskiej wikipedii, gdzie nie ma słowa o powiązaniach Dicka z kontynuacją.
Skoro jednak film taki słaby jak piszą inni, to znaczy, że wcale nie szkoda.
Ostatnio dokopałem się do informacji o kręceniu aż trzech filmów na podstawie jego twórczości: Radio wolne Albemuth (!), Król Elfów i film będący historia jego własnego życia. Wspaniała sprawa!
Jeśli ktoś trafi na ten temat, a nie czytał jeszcze P.K.Dicka, to polecam zainteresować się tym pisarzem - dzięki niemu mamy takie filmy jak Łowca Androidów, Pamięć Absolutna, Raport Mniejszości i mniej hitowe, ale udane Przez ciemne zwierciadło, Zapłata oraz Next.
Ja sam odkrywam go na nowo - ostatnio oddałem w bibliotece dwie jego powieści, a porwałem trzy następne.
Polecam i pzdr
Otóż w szóstej minucie filmu jest napisane, że jest on zainspirowany powieścią P.K.Dicka "Druga Odmiana" w oryginale "Second Variety".
Pozdro
Nie widziałem go, ale to chyba taki ogół, że twórcy drugiej części stworzyli kontynuację filmowej adaptacji powieści/opowiadania Dicka.
Tak to sobie tłumaczę. W każdym razie najlepiej byłoby przeczytać i obejrzeć obie części :)
dzięki za info!
uważam, że żaden film nie przewyższa książek Dicka, polecam książki, praktycznie wydane wszystkie w Polsce