Tajemnica Syriusza: Polowanie

Screamers: The Hunting
2009
4,9 3,2 tys. ocen
4,9 10 1 3209
Tajemnica Syriusza: Polowanie
powrót do forum filmu Tajemnica Syriusza: Polowanie

Czy jest to tylko sequel filmu z 1995 roku stworzonego na podstawie jego twórczości?

ocenił(a) film na 3
Muszrom

Tylko sequel...

ocenił(a) film na 6
Pinokio1983

Dzięki za odpowiedź.
Nie mniej na samym FW przy filmografii Dicka przy tym filmie jest dodane "Second Variety (opowiadanie)", podobnie jak przy części pierwszej z roku 1995. Widać to błąd - wierzę Tobie i angielskiej wikipedii, gdzie nie ma słowa o powiązaniach Dicka z kontynuacją.
Skoro jednak film taki słaby jak piszą inni, to znaczy, że wcale nie szkoda.

Ostatnio dokopałem się do informacji o kręceniu aż trzech filmów na podstawie jego twórczości: Radio wolne Albemuth (!), Król Elfów i film będący historia jego własnego życia. Wspaniała sprawa!
Jeśli ktoś trafi na ten temat, a nie czytał jeszcze P.K.Dicka, to polecam zainteresować się tym pisarzem - dzięki niemu mamy takie filmy jak Łowca Androidów, Pamięć Absolutna, Raport Mniejszości i mniej hitowe, ale udane Przez ciemne zwierciadło, Zapłata oraz Next.

Ja sam odkrywam go na nowo - ostatnio oddałem w bibliotece dwie jego powieści, a porwałem trzy następne.
Polecam i pzdr

Muszrom

Otóż w szóstej minucie filmu jest napisane, że jest on zainspirowany powieścią P.K.Dicka "Druga Odmiana" w oryginale "Second Variety".

Pozdro

ocenił(a) film na 6
strzalka77

Nie widziałem go, ale to chyba taki ogół, że twórcy drugiej części stworzyli kontynuację filmowej adaptacji powieści/opowiadania Dicka.
Tak to sobie tłumaczę. W każdym razie najlepiej byłoby przeczytać i obejrzeć obie części :)
dzięki za info!

Muszrom

uważam, że żaden film nie przewyższa książek Dicka, polecam książki, praktycznie wydane wszystkie w Polsce

ocenił(a) film na 6
typisb

100% racji :)
teraz czytam Świat Jonesa i wiem, że mogę się nie wysilać - i tak skończy się inaczej, niż to sobie przewidzę.