PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555}

Tajemnice Los Angeles

L.A. Confidential
1997
7,7 85 tys. ocen
7,7 10 1 84892
8,0 46 krytyków
Tajemnice Los Angeles
powrót do forum filmu Tajemnice Los Angeles

Brudny

ocenił(a) film na 10

Ten film jest świetny. Wszystkie postacie są brudne, mają swoje grzeszki, nikt nie jest bez jakiejś skazy, nawet ci którzy działają w słusznej sprawie. Do tego znakomita obsada świetnie grających aktorów. Po prostu nie można sie oderwać.

ocenił(a) film na 8
Wasi

Masz rację. Trzyma także znakomicie w napięciu. Trochę przypomina mi "Cop Land" nie wiem czemu.

ocenił(a) film na 9
ABEL

Mi tak samo ! :P Jak oglądam Copland, to po seansie pojawia się chęć obejrzenia Tajemnic i odwrotnie. Jak Tajemnice to Copland.

donZabol

Film - dla mnie bomba xD tylko muzyka mnie drażniła;P

Taylor_24

albo też Dark Blue . A Copland jest podobne fakt bo i tu i tu tematem przewodnim są sprzedajni gliniarze . Ja czekam na "White Jazz" z Clooneyem który jest kontynuacją "Tajemnic" ( polecam książki Jamesa Ellroya ) - nie wiem tylko jaką fabułę obmyslą bo Dudley Smith - skorumpowany glina został uśmiercony w Tajemnicach a ten kto czytał obie powieści ( "White Jazz" - Biała gorączka )wie że są ze sobą powiązane .

Taylor_24

szkoda, bo motyw jest wzięty z filmu Chinatown Polańskiego...

aluszru4

Bzdury gadasz dziecko , "Tajemnice" są ekranizacją książki pod tym samym tytułem i nie mają z "Chinatown" nic wspólnego . O ile sie nie mylę to Nicholson wcielił tam w postać Marlowe'a - detektywa z powieści Chandlera ale pewny nie jestem bo tamtego nie oglądałem . A tutaj fabuła jest zupełnie inna .

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

nie w Marlowe'a tylko w Jake'a Gittesa,i to nie jest postać z Chandlera:)
zgoda, fabuła inna, ale pewne rzeczy wspólne charakterystyczne dla kina noir (stylistyka, scenografia, dialogi), można znaleźć w obu filmach

hasidek

Z tym się akurat zgodzę , ale był to efekt niezamierzony bowiem oba filmy rozgrywają się na przestrzeni tej samej epoki ( właśnie Noir ) , nie wiem dokladnie w którym roku "Chinatown" się rozgrywa , akcja "Tajemnic" dzieje się na przestrzeni lat 1953-58 bodajże , tak jak w powieści . Muszę ten film z Nicholsonem obejrzeć , słyszałem że całkiem , całkiem , a i Faye Dunaway była wtedy , w 1974 roku całkiem ponętna .