kolejny typek zaniża ocenę świetnego filmu, jak tak dalej pójdzie to za kilka lat żaden film nie będzie miał średniej głosów większej niż 8.0, teraz już wiem, że nie warto się sugerować oceną, "wybitnych krytyków" z filmwebu
Piszesz,że zaniżam ocenę ''świetnego'' filmu, a ty co robisz ? Kolego jak ty oceniasz 1/10 Milczenie owiec. To się dopiero nazywa zaniżanie oceny rewelacyjnego filmu...Psujesz tylko ocenę ekranizacji na poziomie,a wysoko oceniasz filmy które są po prostu słabe takie jak m.in. ''Taksówkarz''
właśnie, nie wykazujesz się konsekwencji oceniając Milczenie owiec na 1/10 czyli teoretycznie lepszy film niż Taksówkarz
http://pl.wikipedia.org/wiki/AFI%27s_100_Years%E2%80%A6100_Movies_%2810._rocznic a%29
http://www.rottentomatoes.com/m/taxi_driver/
http://www.rottentomatoes.com/m/silence_of_the_lambs/
jednak ma rację :D
jednak ma rację ,Taksówkarz lepszy :D
Taksówkarz jest wyżej ponieważ to jest to film starszy. Z resztą jakby wierzyć tym notowaniom to wychodzi na to że Czarnoksiężnik z krainy Oz jest jednym z filmów wszech czasów he he
http://www.imdb.com/chart/top
Taxi - 47
Milczenie Owiec - 24
To jakim cudem Ojciec jest 2 miejscu skoro jest młodszy od połowy filmów???
Z opinią krytyków nie dyskutowałbym
A ranking IMDB jest tylko ciut lepszy od naszego (docenienie kilku klasków oraz w miarę udane miejsca dobrych filmów z ostatnich lat)
Warto porównać też nagrody jakie poszczególne filmy osiągnęły... Tak więc Taksówkarz był cztery razy NOMINOWANY do Oscara za: Najlepszy film,Najlepszy aktor pierwszoplanowy Robert De Niro,Najlepsza aktorka drugoplanowa Jodie Foster i Najlepsza muzyka oryginalna Bernard Herrmann poza tym Nominasja do Złotego Globa :Najlepszy aktor w dramacie Robert De Niro,Najlepszy scenariusz Paul Schrader ... oprócz tego bez większych sukcesów. Natomiast Milczenie owiec WYGRANE OSCARY :
Najlepszy film Edward Saxon, Kenneth Utt, Ronald M. Bozman,Najlepszy aktor pierwszoplanowy Anthony Hopkins
Najlepsza aktorka pierwszoplanowa Jodie Foster
Najlepszy reżyser Jonathan Demme
Najlepszy scenariusz adaptowany Ted Tally
Oraz nominacje do Oscara:Najlepszy dźwięk Christopher Newman, Tom Fleischman
Najlepszy montaż Craig McKay
również: WYGRANA Złoty Glob Najlepsza aktorka w dramacie Jodie Fost i 4 nominacje
TAK więc na tle wygranych nagród Taksówkarz w stosunku do Milczenia owiec wygląda BARDZO CIENIUTKO...
O a o czym świadczą te nagrody ? Takie wyróżnienia praktycznie zawsze nie mają potwierdzenia w rzeczywistości. Zresztą ci sami krytycy później umieścili wyżej w swoim rankingu Taksówkarza...
Świadczą to tym jaka przepaść jest pomiędzy tymi dwoma filmami... i często właśnie odzwierciedlają czy mają powodzenia w rzeczywistości.Tak bywa ,że nie mają czasem potwierdzenia ale są to rzadkie wyjątki.Prawdziwi smakosze kina oglądający Milczenie owiec są tym filmem bardzo często zachwyceni,natomiast na Taksówkarza spada dużo więcej krytyki moim zdaniem zasłużonej, ponieważ poza dobrze zagraną rolą Robert De Niro podczas tego filmu nie było czym się zachwycać.
hmm...
Wyjątki ????
Chyba żyjemy w innym świecie ,nie trzeba mięć szczególnej wiedzy filmowej by wiedzieć że trafione nagrody przez akademię to rzadkość. Zresztą filmy które są uważane za największe w historii nie mają wielu nagród. Z innej strony ważny przykład G.Wojny vs LOTR. Film który praktycznie nic nie wniósł do kinematografii został obsypany wszystkimi ważnymi ,a film przełomowy dla efektów i ciekawszy nie może się tym pochwalić.Dlatego filmy w praktycznie zawsze można oceniać OBIEKTYWNIE po upływie czasu ,oraz pod względem skutków stworzenia tego filmów dla innych filmów. Taki Obywatel Kane zmienił bieg w histori kina ,a dostał oskara jedynie za scenariusz.
''Prawdziwi smakosze kina oglądający Milczenie owiec są tym filmem bardzo często zachwyceni...''
M.O ,to bez wątpienia świetny film ,ale 'prawdziwi smakosze' w tym wypadku to stwierdzenie kontrowersyjne. Zwłaszcza że nie wiemy kto dla kogo jest 'smakoszem kina'...
Dalsza cześć zdania przekonywuje mnie że twój post to prowokacja :P
''natomiast na Taksówkarza spada dużo więcej krytyki moim zdaniem zasłużonej, ponieważ poza dobrze zagraną rolą Robert De Niro podczas tego filmu nie było czym się zachwycać.''
Jaka krytyka ????
No chyba że osoby których zdaniem PG-13 to rating męskiego kina ,są wiarygodnymi krytykami.
Film świetnie obrazuje Amerykę. Jest to prawdziwy film o samotności oraz o problemach z nawiązywaniem kontaktów.DeNiro kapitalnie pokazał bezradność człowieka nie potrafiącego przystosować się do środowiska.Film jest świetnym studium psychologicznym człowieka obłąkanego,przez Amerykańskie prawo,które wciąż narzuca poglądy myśleniowe,a które wciąż mówią o zmianie na lepsze. A jako całość prezentuje się genialnie. A w kinie nie istnieje pojęcie zwane nudą.
Pozwolę się nie zgodzić z pewnym stwierdzeniem. Filmem przełomowym dla efektów była Odyseja Kubricka, a nie Gwiezdne Wojny .
''Zresztą filmy które są uważane za największe w historii nie mają wielu nagród'' - jakie inne przykłady oprócz G.Wojen z którymi się z dobą zgodzę filmy masz na myśli ? Dla mnie Taksówkarz opowiada o Smętnym gościu który nie może spać po nocach i zostaje taksówkarzem.Dalsza część filmu pokazuje jak gość odkrywa ciemne strony nocnego życia w mieście m.in dziwki itp.Zakochuje się w pewnej dziewczynie i zaczyna się bardzo wielka nuda.Długi czas ją obserwuje po czym zbiera się na odwagę by z nią porozmawiać i umówić się z nią.Kobieta daje zaprosić się do kina erotycznego.Zniesmaczona z nim zerwać.Nagle zupełnie absurdalnie zachowuje się główny bohater, który bez żadnych podstaw postanowił zabić wszystkich zamieszanych w "interes" w branży jaką zajmuje się Iris.Sama akcja zabijania jest zupełnie sztuczna i źle pokazana.Widziałem wiele klasyków i większość z nich mi się bardzo podobała i nie żałuję a po obejrzeniu tego filmu mogę powiedzieć, że poza dobrą rolą Roberta De Niro O KTÓREJ JUŻ PISAŁEM nie ma nic.Reżyseria i scenariusz bez rewelacji i muzyka bardzo przeciętna.Podaj jakieś argumenty które mogłyby mnie przekonać,że film jest OBIEKTYWNIE patrząc bardzo dobry a może nawet arcydziełem .... ?Tak jak piszesz przedstawia on człowieka obłąkanego,przez Amerykańskie prawo lecz moim zdaniem w człowieka obłąkanego,przez Amerykańskie prawo ale moim zdaniem w nieudolny sposób... Nie piszę że wygrywane przez film nagrody wszystko odzwierciedlają tylko chcę podkreślić,że tak naprawdę film nie zasłużył sobie na większe wyróżnienia i ich nie dostał .
"Pewnego razu na dzikim zachodzie" nie dostał żadnej nagrody. "Lśnienie" otrzymało za to nominację do złotych malin. Śmieszne.
"Pewnego razu na dzikim zachodzie" oglądałem już dawno dlatego dobrze tego filmu nie pamiętam, ale wiem że nie zrobił na mnie nadzwyczajnego wrażenia.Na pewno na najwyższej notowane rangi nagród nie zasłużył.
A zdjęcia , muzyka , gra aktorska? Powinien dostać kilkanaście różnego rodzaju nagród.
Wiem,że są ale film musi być bardzo dobry... jak dla mnie "Pewnego razu na dzikim zachodzie" jest za słaby i na Złotego Globa jak i tym bardziej na Oscara.
Takie porównywanie nie ma sensu, bo nie wiadomo co by było gdyby Taksówkarz trafił na słabszą konkrecję a tak to musiał uznać wyższość ARCYDZIEŁA Rockiego. Milczanie Owiec natomiast tak dużej konkurencji nie miało.
Jednak ojciec chrzestny jakby nie patrzeć to już jest początek lat 70-tych, gdyby powstał w 90-tych z pewnością nie byłby tak wysoko.
Ranking IMDb znacznie lepszy od filmwebowego jak i tej listy AIF
zdanie krytyków też zdanie nie zawsze się potwierdza, Mulholland Drive został uznany za najlepszy film XXI wieku a RT ma ocenę 7.4 pfff...
Ojciec Chrzestny wyznaczył pewny trend w kinie.
Ranking IMDB jest tylko niewiele lepszy od FW od innych min. AIF znacznie gorszy
o czym to świadczy ,skoro TD ma dobre oceny tu i tu ?
Nowe trendy to wyznaczył Obywatel Kane, Ojciec chrzestny co prawda nieco podratował gatunek gangsterski ale żadną rewolucja to on nie był.
ranking AIF to ranking typowy amerykański, oparty głównie na wyborach akademii, widnieją tam same poprawne polityczne tytuły i nic kontrowersyjnego. A jak widzę w ścisłej czołówce tam takie filmy jak Deszczowa piosenka, Światła wielkiego miasta, Czarnoksiężnik z krainy Oz, Poszukiwacze czy Wściekły byk to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Każdy z wymienionych 'śmiesznych' tytułów miał wpływ na dalszą historię kina. I mimo to iż tytuły wydają się być aktualnie wręcz śmieszne miały wpływ na kształtowanie kina w różnych epokach. A co do reszty tytułów trzeba jeszcze je zrozumieć...
to jest film dla wymagającego widza wiec nic dziwnego że nie ma super wysokiej oceny, choć i tak o niebo lepsze niż ocena na filmwbie
"Milczenie Owiec" to film na który najbardziej mnie rozczarował , spodziewałem się czegoś o niebo lepszego, natomiast na "Taksówkarzu" nie zawiodłem się ani trochę ;)