Film nie zestarzał się wcale przez te trzydzieści kilka lat od daty premiery. Wciąż czuć tak samo wielkie napięcie, emocje i strach (ale jest też kilka zabawnych momentów - paradoksalnie czasami nie wiadomo czy bać się czy śmiać) jak podczas wcześniejszych obejrzeń. Momenty grozy są tu doskonale przeplatane scenami luźnymi, powiedziałbym wręcz sielankowymi, a napięcie jest odpowiednio stopniowane. Zwrócić również uwagę na coś, na co mało kto zwraca zapewne uwagę - a mianowicie na wysmakowane kolorystycznie kadry, jaki emanuje to dzieło. Jest to bez dwóch zdań jeden z najlepszych filmów grozy jakie powstały.
Też uważam, że ten horror jest świetny. Po obejrzeniu 'piątku 13' który kompletnie mnie nie ruszał nie spodziewałam się cudów po tym. Jednak muszę przyznać, że ten film jest lepszy niż wiele nowych filmów grozy. Absolutnie nie zgadzam się z wieloma tu opiniami, że nowe wersje są lepsze. Naprawdę jestem zaskoczona i zawiedziona tak niską oceną. Choć teraz jest pełno tego typu filmów to trzeba pamiętać, że do lat 70 takich nie było. Jest to niedoceniona przez użytkowników film web nadal straszna klasyka filmów grozy.