Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chain Saw Massacre
1974
6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29827
7,7 42 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Oglądnałem ten film i się zawiodłem, jest poprostu głupi. Początek jeszcze niezły ale ten koniec jest beznadziejny. Do innych klasyków (piątek trzynastego, wzgórza mają oczy, halloween) nie mam nic do zarzucenia są poprostu świetne, ale ten film w ogóle mi sie nie spodobał, przez ostatnie pół godziny ta panienka wrzeszczy jak najęta i ta scena przy tej kolacji, szkoda słów. Remake z 2003 roku jest o niebo lepsze. Ocena 4/10 ( i to tylko ze względu na niezły początek).

ocenił(a) film na 10
kolsol

Widać niektórzy nie powinni oglądać starych filmów. Co do jakości Cravenowskich Wzgórz... to bym oponował, jest to bowiem jeden z tych filmów które niewątpliwie wpłynęły na rozwój gatunku owszem, ale jakość w/w obrazu poddałbym w wątpliwość, podobnie jak wielu fanów gatunku zresztą.

W niektóre filmy trzeba się wczuć... Gdybyś to zrobił (przy odpowiednich warunkach) z pewnością załapałbyś chociaż namiastkę tego mrocznego, surowego klimatu. Tak samo jak wczułbyś się w tą scenę przy kolacji - chyba jedna z najlepszych scen psychicznego znęcania się nad ofiarą w historii kina.

Dziwi mnie tylko jak można lubić remake i nie trawić oryginału... taniec Leatherfaca z piłą mechaniczną to sztuka sama w sobie, widzę, że nie zwróciłeś na to uwagi... spróbuj obejrzeć film w odpowiednich warunkach.

ocenił(a) film na 1
dux

No cóż...

użytkownik usunięty
kolsol

dokladnie kosol, masz 100% racji, tym filmem w dzisiejszych czasach zachwycaja sie tylko jakies zakompleksione pacany nie majace za grosz poczucia smaku, ktore naczytaly sie jakichs starych recenzjo-peanow na czesc tego czegos co wiele lat temu bylo dzielem a dzisiaj ledwo sie zalicza do klasy B

ocenił(a) film na 10

Powiedzieć ci coś kolego?

Jak ci to powiedzieć, żebyś się nie zakompleksił?

Film okrzyknięty jako dzieło, dziełem pozostanie, bez względu na to jak głupie będą następne pokolenia, jak bardzo zamknięte na to co reżyser chciał w tym konkretnym filmie powiedzieć, po pierwsze pierwszy slasher w historii kina i już za to ma miejsce w historii, a po drugie za coś ludzie go jednak pamiętają, więc film coś sobą prezentuje. Niestety dzieci neostrady wychowane na na spektakularnych efektach specjalnych tego czegoś dostrzec nie potrafią. Żal mi was trochę.

użytkownik usunięty
dux

ja nie zaprzeczam ze film ten ma swoje miejsce w historii i w ogole przelomowy byl i nowatorski itp itd ale mnie to nie interesuje ani troche, ja nie studiuje historii filmu, jestem przecietnym kinomanem - od horroru wymagam tylko tyle zeby byl straszny i zeby mial odpowiedni klimat a tego tutaj po prostu nie ma, zapewne kiedys bylo ale sie zmyło i zostało wielkie nic, tyle tu strachu co w m jak milosc

ocenił(a) film na 10

Według mnie jest tu o wiele więcej strachu niż w "rimejku" !

ocenił(a) film na 1
kolsol

mam identyczne odczucia - a nazywanie tego czegoś arcydziełem zakrawa na kpinę

ocenił(a) film na 1
kolsol

mam identyczne odczucia - a nazywanie tego czegoś arcydziełem zakrawa na kpinę

ocenił(a) film na 1
kolsol

Dokładnie

ocenił(a) film na 1
RogerVerbalKint

jak by tu powiedzieć

ocenił(a) film na 10
RogerVerbalKint

Dupek z Ciebie i nic poza tym.
Na innych forach lansujesz się na znawce, wymyślasz jakieś teorie...a nie potrafisz skasować filmu który w Twoim mniemaniu jest słaby.
Prawda jest taka że nie znasz się na kinie grozy i gul Ci skacze

jeti

Wiele osób pisze tutaj jako "znawcy kina".
Ten film to klasyk,który jest zdaniem niektórych rewelacyjny.
I filmy obecne nie dorównują temu "klasykowi"
Ale przepraszam bardzo,ten film jest tak głupi,żenujący,obsada jest chyba upośledzona,gra aktorska jest bardzo słaba,ten film nie jest straszny jest po prostu śmieszny i głupi.
Już wolę obejrzeć sobie filmy które są teraz i chociaż jest pełno krwi to coś oferują a ten film oferuje wielkie gó***.
Jak ktoś uważa że ten film jest lepszy niż część z 2003 ma chyba źle w głowie.
Stare nie znaczy lepsze co widać na tym przykładzie.
Zmarnowałem swój czas,to lepsze są już bajki dla dzieci i produkcje dla młodzieży niż to coś.
Ten film jest beznadziejny,a to że jest klasykiem to po prostu śmiech na sali.
Klasyk na 1 .
I mam gdzieś że zaraz tutaj znawcy się rozpiszą ..dla mnie ten film jest padliną .
1 i jeszcze raz 1 .

Damx123

I najlepszy był taniec z piłą na końcu..i jej darcie ryja(śmianie się ) nie wiem co to było ..
Naprawdę jak mi ktoś napiszę że ten film jest świetny to go wyśmieje.
Ku***** jaki ten film jest zje******.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Spoko, mi za pierwszym razem też nie podszedł, wróć do niego za parę lat.
I następnym razem jak będziesz się rozpisywać na format A4, spróbuj umieścić w Twoim komentarzu jakiś argument, bo ten Twój ślinotok nic nie wnosi do tematu.

ocenił(a) film na 10
jeti

A zresztą teraz patrze na Twoje filmy:
Oszukać przeznaczenie 5 3D 10/10
Dom woskowych ciał 2005 8/10
Resident Evil 2: Apokalipsa 10/10
High School Musical 8/10
Lepiej daruj sobie ocenianie co jest klasykiem a co nie.

jeti

Każdy ten film jest lepszy niż ten "klasyk"
Ten film po prostu nie ma ładu i składu.
Każdy głupi horror typu oszukać przeznaczenie jest dużo lepszy niż ten który nazywasz klasykiem.
Ostatnia scena tego filmu(klasyku) czyli "taniec z pilą mechaniczną" ,zamieszanie,ucieczka i śmiech bohaterki pozostawia wiele do życzenia.
Ten film jest po prostu starym chłamem i tyle.
I trzeba sie z tym pogodzić,że nie wnosi kompletnie nic,a jedyne emocje jakie wzbudził we mnie to złość,znudzenie i zdenerwowanie.
A ostatnia scena to już mnie tylko dobiła...te wymachiwanie piłą,siedziałem i myślałem "kur*** co ja oglądam..." ok rozumiem że są klasyki które się komuś podobają ale dla mnie ten film jest po prostu głupi i nie ma nic wspólnego z klasykiem.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Musisz zdawać sobie sprawę że gdyby nie TCM tych pierdół które Ty oglądasz by nie było.
Nie mogę za cholerę zrozumieć co Tobie nie pasuje z tą końcówką, czego żeś się czepił?
Chętnie bym z Tobą po debatował, ale wiem że to nie ma sensu, ponieważ to jest film przy którym trzeba myśleć i który wymaga od widza skupienia i wyobraźni, a sądząc po twoim repertuarze to Ty preferujesz filmy prościutkie.

jeti

Hahaha przy tym filmie myśleć?
Taniec z piłą na końcu..jest żenujący i zachowanie kobiety która uciekła i darła pysk przez cały film.
Film z 2003 roku jest 100 % lepszy niż ten chłam.
Nie mogę pojąć jak można chwalić takie gó**** jak to i wmawiać mi i innym że to jest "klasyk" tylko dlatego że ten film jest stary.
Żaden z niego klasyk,jest to po prostu kiepska komedia,ten film wcale nie jest straszny,WCALE.
A dialogi są gorzej żenujące niż w filmach które są teraz.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Ten film nie jest tylko klasykiem on jest arcydziełem gatunku.
Spróbujmy tak... Morderca zdaje sobie sprawę że cały jego świat w którym żył runął, ofiara uciekła i on z nerwów wymachuje piłą, co według Ciebie powinien on zrobić? Upaść na kolana i płakać? Piszesz że rimejk jest 100 razy lepszy, ale przecież w nowej wersji jest tak samo. Żenujące zachowanie bohaterki która krzyczała? To co według Ciebie powinna robić? Śmiech bohaterki pod koniec Cie drażni? Ty nie był byś szczęśliwy gdyby Ci się udało umknąć po tym wszystkim?

jeti

Nie będę pisał z osobą którą uważa ten film za arcydzieło,ten film wcale nie jest straszny człowieku,i zrozum że może komuś się nie podoba.
Ten film jest śmieszny i żenujący,sztuczny i naciągany
I tyle,i nie tylko ja tak uważam jak widziałem i czytałem wiele osób tak sądzi.
Ten film to dno i jeszcze raz dno.
Rozumiem że masz więcej niż 40-50 lat i widziałeś go w tych czasach i zrobił na Tobie wrażenie ok.
Ale dla mnie ten film w roku 2012 jest śmieszny i głupiutki..
Żegnam Pana.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Zatkało kakao...
Chłopcze do tego filmu trzeba dorosnąć, a ja mam nie z pełna 30 lat i proszę Ciebie nie oceniaj filmów z przed 2000 roku ponieważ to nie jest liga dla Ciebie.
Żegnam

jeti

Nie zatkało tylko z takimi ludźmi jak ty nie ma co pisać bo szkoda czasu bo masz swoje racje i będziesz mi tutaj wmawiał że coś jest klasykiem jak dla mnie jest zwykłym gó******* i jest nic nie warte.
Ale scenę z piłą,a raczej machanie,taniec z piłą zapamiętam do końca życia,po prostu to było tak zabawne że każda inna komedia nie ma szans z tym.
Ten film w kategorii komedia jest rewelacyjny.
Ale z horrorem nie ma nic wspólnego bo jest nie straszny,każda scena która miała straszyć śmieszyła..
Żałuje że obejrzałem ten film ale chociaż mam świadomość że "klasyk" jest badziewiem.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Resident Evil: Afterlife 10/10
Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość 8/10
Freddy kontra Jason 8/10
Hahahahahahahahahahahah ! ! !

jeti

Matko ale z ciebie kretyn.
Nie dziwię się że podobał ci się ten film,bo ten wymachujący piłą jest również upośledzony jak ty...
Ocenić taki film na 10 i wmawiać ludziom że to klasyk.
No to jeszcze nie dojrzałeś na te swoje 30 lat .

jeti

Każdy film jest lepszy niż to gó*****.
każdy jeden .

jeti

Twoje zachowanie i śmiech pasuje do tego filmu,który też nie jest normalny i na pewno nie jest dla normalnych ludzi jesteś żywym dowodem.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Titanic 10/10
HAhahahahahahhah

jeti

No i wszystko jasne,ten film jest na twoim poziomie ..
Rozwojowym,tylko się nie tnij za bardzo.
O gustach się nie dyskutuje,a średnia tego filmu jest niższa niż średnia niektórych filmów które wyśmiewasz.
Więc świadczy to o tym że masz błędne pojęcie na temat filmów,idź się leczyć może nie jest za późno.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Pięknie się wyrażasz, widać że na dowód osobisty jeszcze musisz poczekać.
O gustach się nie dyskutuje, fakt, ale o filmach jak najbardziej, po to jest ten portal.

jeti

No dowód mam już od roku czasu,wyrażam się bo z takimi ludźmi jak ty inaczej nie można,masz 30 lat a twoje zachowanie jest dziecinne "hahahahhahaha"
...
O filmach owszem,ale te badziewie ciężko nazwać filmem,a nazwać horrorem to szaleństwo.
Żegnam.

ocenił(a) film na 10
Damx123

PS- jak już faktycznie masz mnie za kretyna, to znajdź mi jakiś link z szanującego się portalu filmowego z negatywną opinią co do opisywanego tutaj filmu.

jeti

Słuchaj jeśli nie umiesz uszanować tego że komuś ten film się nie podoba to masz problem tylko i wyłącznie ty.
Ten film ma wielu zwolenników i przeciwników.
Dla mnie ten film to papka,jak może horror śmieszyć.
Jak widać może.
A zachowanie 30 latka który wyśmiewa kogoś bo ma inny gust jest niedojrzałe.
I to też twój problem.
I dla jasności,już nie odpowiadam na twoje dziecinne prowokacje i zaczepki.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Zahamuj nerwy, chciałem pogadać a Ciebie od razu spazmy wstrząsają.
Faktem jest że nie znasz się na kinie grozy.

jeti

Ten film nie ma nic wspólnego z horrorem.
Jest śmieszny.
Ale ja nie mam ochoty "gadać" z osobą taką jak ty.
I tyle w tym temacie i tyle na temat tego filmu.

ocenił(a) film na 10
Damx123

ha ha ha ha..Pozdro

ocenił(a) film na 1
jeti

Wiesz co dupku - kino grozy to ja oglądam od 32 lat - od kidy ojciec jako 8 - latka zabrał mnie do kina na ARCYDZIEŁO grozy pt.. Alien - twórczość geniuszy vel Carpenter, Craven, znam na pamięć i mam na DVD, Za arcydzieła to uważam Lśnienie Kubricka, Psychozę Hitchcocka , Omena Donnera czy Egzorcystę Friedkina - zapewniam Cię że ta tandeta nie ma z tym nic wspólnego.

ocenił(a) film na 1
jeti

A ja mam 40 - znam ten film na pamięć i nadal uważam że jest bezdennie głupi i beznadziejny jako horror - ani komedia, ani parodia, ani kino grozy z prawdziwego zdarzenia - nie obrażaj dupku młodych ludzi, którzy mają dobry gust.

ocenił(a) film na 10
RogerVerbalKint

Ale sobie sojusznika znalazłeś hehehe taki sam gust jak Twój.

jeti

Żałosny jesteś,ten film to chłam i tyle.
To żaden horror.
Komedia,do tego głupia.
Zachowanie gościa na wózku i jego "gra" aktorska jest na twoim poziomie.
Tak samo jak taniec z piłą na końcu.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Naucz się facet rozmawiać za pomocą argumentów, a teraz poproś kogoś z Twoich współmieszkańców aby osuszyli Ci łzy.

jeti

Horror to ma być horror a ten film to komedia,nie ma nic w nim strasznego ani żadnego klimatu,napięcia ani nic.
Ty masz problem ze sobą że lubisz takie filmy,i nazywasz je klasykami.
I wmawiać możesz swoim kolegom że to "klasyk" a nie tutaj innym.
Żegnam.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Nie denerwuj się chłopie ! Komu ja coś wmawiam? Poczytaj sobie o tym filmie na necie, uwierz mi to nie jest moja paranoja;-)
Na prawdę nie dziwię się Tobie że ten film uważasz za głupi, skoro za arcydzieła uważasz bezmózgie papki dla małolatów jak resident evil.

jeti

I wolę 100 % tą papkę bo chociaż coś się dzieje.
A w tym filmie nic się dla mnie nie dzieje,koleś na wózku i jego scena kiedy sam wjeżdża do domu,i ma pretensje do innych i robi z siebie idiotę,kretyna,to co mówi,pluje ...no ku*****..żenada totalna,nie wiem czy ta scena miała śmieszyć bo czułem zażenowanie.
Nic w tym filmie nie było strasznego,kompletnie nic.
Dla mnie ten film nie ma sensu żadnego,teksańska masakra piłą mechaniczną z 2003 to mistrzostwo w porównaniu z tym czymś.
Chociaż można to nazwać horrorem a to nie wiem co to jest..
Komedia dla obłąkanych..chyba.
A ostatnia scena to już paranoja..zamieszanie totalne.
No ale ucieka,i ten pamiętny taniec z piłą..kur**** co to ma być.
Ten film jest jakiś chory,i patologiczny.
Nazywanie tego filmu klasykiem to szaleństwo.
Nie wiem czy obsada ćpała bo miała taki ubaw w tym filmie,laski śmiały się jak napite,naćpane o darciu mordy nie wspomnę.
Już wolałem żeby ją zabił tylko żeby się w końcu ta idiotka zamknęła.
Może jakbym był pijany to lepiej oglądałoby mi się ten film.
Na pewno bym się tak nie wkur**** bo myślałem że ten film mnie przerazi a tu klapa.
Wolę już nawet komedie romantyczne od tego ..
I już nie piszę,na temat tego chorego filmu.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Śmieszą lub żenują Ciebie inwalidzi na wózkach ? Spoko

jeti

Umiesz czytać?
Bo chyba nie.
Żenujące jest jego zachowanie,plucie,jakieś pierdzenie ustami co to kur*** ma być..
Nie wiem po co ta scena miała miejsce.

Damx123

Wtedy jak wjechał sam z trudem do domu..
..jego gra aktorska domaga się pomsty.
Cały ten film domaga się pomsty.
Boże widzisz a nie grzmisz .

ocenił(a) film na 10
Damx123

A wyobraź sobie że ja się z Tobą nie zgodzę;-) aktor zagrał dobrze swoją rolę zakompleksionego maminsynka użalającego się nad sobą. Wiem dla czego Ty tego nie pojmujesz, ponieważ nie było songów z High school musicalu i wypucowanych lalusiów skaczących w kółko.

jeti

Lubię high school musical,znaczy się 1 ujdzie reszty nie lubię.Mam prawo lubić to co chcę i tobie nic do tego.
Poza tym nie znasz mnie więc twoje uwagi są zbyteczne na mój temat.
Ten film jest po prostu chory,jest wcale nie straszny,nie wiem kogo przeraził chyba 14 latki.
Chcę jak najszybciej zapomnieć o tym filmie.
I koniec.

ocenił(a) film na 10
Damx123

Amen

jeti

Hehehe. Masz wybitnych rozmówców. Pozazdrościć. :D