PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=865241}

Teksańska masakra piłą mechaniczną

Texas Chainsaw Massacre
2022
4,2 14 tys. ocen
4,2 10 1 14252
4,5 18 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

6/10 

ocenił(a) film na 6

Osoby piszące że to g...o itp. Dające 0/10 chyba nie za bardzo wiedzą na czym polega format fimu slasher. To jest typowy film z tego gatunku: młodzi ludzie, giną co jakiś czas, odrażający morderca o ponadludzkich możliwościach, charakterystyczne narzędzia zbrodni, chaos w postępowaniu bohaterow i tzw. "final girl". Jako slasher ok. Spokojnie 6/10

ocenił(a) film na 3
pawliton

Nie. To że coś jest slasherem, nie oznacza, że schematy mają być zerżnięte na pałę tak samo np. grupka ludzi na zadupiu, czy nadprzyrodzony morderca. Osoby dające negatywne recenzje wcale niekoniecznie nie wiedzą co to slasher, po prostu nienawidzą ciągle tego samego i chcą świeżości w tego typu filmach co nie jest niemożliwe. Poza tym nie lubią też nielogiczności w slasherach, a w tym filmie nielogiczności są.

Stasiak_3000_na_filmweb

Ale to nie jest zupełnie zły film. Ta seria ma gorsze części, czwórka, siódemka czy ósemka to większe crapy. A Drogi bez powrotu? Ten film dorównuje dwójce i wyprzedza całą resztę. A stare Piątki trzynastego? Części od 7 w góre są gorsze od tego.

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

Wiem, to nie jest coś zupełnie innego, ale to nie znaczy, że nie można dać czegoś ciekawszego lub wymyśleć filmu tak, by było logicznie. To raz. "Dorównuje dwójce" - masz na myśli, że TMPM(2022) dorównuje drugiej części DROGI BEZ POWROTU czy TEKSAŃSKIEJ MASAKRY PIŁĄ MECHANICZNĄ? Bo chyba nie zrozumiałem. To dwa. A trzy to to, iż nie do końca siódemka i ósemka nie są gorsze, gdyż nie są kontynuacjami zgodnymi z pierwszymi trzema sequelami, tylko stanowią alternatywną historię Leatherface'a(oczywiście wraz z filmem z 1974 roku). To wszystko. Pozdrawiam

Stasiak_3000_na_filmweb

Taaa... Mniej więcej ten poziom. Gorszy od pierwszego Wrong Turn ale już drugiego sięga a resztę przeskakuje bez problemu. W serii TCM nic się nie trzyma bo każdy następny film ignoruje poprzedniego. Ciekawe czy dziesiątka znów będzie jakimś rebootem czy będzie sequelem do tego Netflixa.

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

Z tą siódemką i ósemką miałem na myśli to, że nie są to kontynuacje, a nie że są dobrymi filmami(jakby co).

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

Co do dziesiątki - nie wiem, miejmy nadzieję, że nie będzie nic więcej z tej serii.

Stasiak_3000_na_filmweb

Są komiksy i chętnie bym je poczytał. Dziesiątka będzie na bank - podobno nazywa się Legacy. Tylko nie wiadomo co to ma być.

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

No to w takim razie zostało nam czekanie jak się to wszystko potoczy.

Stasiak_3000_na_filmweb

Lokacje w filmie oryginalnym, i dziś. https://www.youtube.com/watch?v=A1Jphxo-FJo&t=833s

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

Mówiąc, że miejmy nadzieję że nic więcej nie będzie z serii miałem na myśli, że nie będzie więcej filmów gdyby miały one niszczyć oryginał.

Stasiak_3000_na_filmweb

A to z Halloween. https://www.youtube.com/watch?v=kkNhzMlh3WA