Teksas - Pola śmierci

Texas Killing Fields
2011
6,1 9,1 tys. ocen
6,1 10 1 9065
4,7 3 krytyków
Teksas - Pola śmierci
powrót do forum filmu Teksas - Pola śmierci

Taką zasadą najprawdopodobniej kierowała się reżyserka. Film jest dosyć ciekawy jak na ten gatunek. Sceny wyraźnie starają się być jak najbardziej psychodeliczne. Jest tu dużo bezsensownie dodanych momentów w np. sklepach spożywczych itp. Niestety nie wyszło to tak dobrze jak w "21 gramów". Film po pewnym czasie może nudzić i wydać się bardziej dziwny, niż dramatyczny. Jednakże ma on swoje zalety. Jedną jest aktorstwo. Można powiedzieć że jedzie po stereotypach, dobry glina i zły glina, niewiele do zagrania, ale jednak pochwała wymagana. Pan Jeffrey Dean Morgan, którego dotychczas znałem wyłącznie z roli Komedianta w Watchmen, dał mi się rozpoznać dopiero w połowie filmu. Nigdy nie wątpiłem w jego kunszt aktorski, więc niespecjalnie się zdziwiłem. Jednakże Pan Sam Worthington (dla którego poniekąd, sięgnąłem po ten film), zrobił na mnie przeogromne wrażenie. Być może w takich rolach mu najlepiej, dotychczas widziałem go jako poprawnego moralnie idealistę (Starcie Tytanów, AVATAR, Człowiek na Krawędzi, a nawet Terminator chcąc nie chcąc), ale brutalny i wredny glina wyszedł mu FENOMENALNIE! Gdy obejrzałem ten film, zmieniłem zdanie i teraz jego najlepiej zagraną rolą (według mnie) jest właśnie Teksas. Do twarzy mu z karabinem :P. Kolejny plus, to zakończenie. Akurat ukazanie mordercy, było dosyć sztampowe i beznamiętne, ale końcowe sceny naprawdę mogą zachęcić serce do szybszego bicia.

[spoiler]PS: Samo zakończenie, kiedy Mike mierzy do dźgniętego psychopaty. Na początku kiedy nie strzelił, myślałem że postanowił wybrać "dobrą drogę" i nie mścić się na nim. Nie być mordercą. Jednakże później pomyślałem, że wręcz przeciwnie, postanowił popatrzeć jak morderca się męczy. Jak myślicie?[spoiler]

ocenił(a) film na 5
andrzej_goscicki

Ze względu właśnie na Worthingtona sięgnęłam po ten film, ale muszę powiedzieć, że poza grą aktorską nie zrobił na mnie jako takiego wrażenia. Było dużo scen w których nic się nie działo, nie trzymał w napięciu. Zdziwiłam się tylko co do sprawców, poza tym nie było akcji.
Ja dla mnie 5/10 i to głównie za aktorów.

ocenił(a) film na 6
allabastra2010

No właśnie dokładnie to napisałem :P. Sceny długie, nietreściwe i nawet nudne. Takie eksperymenty nie zawsze się udają... To co ratuję ten kryminał, to gra aktorska ;).

allabastra2010

Powiem więcej - film mnie nawet nieco zmęczył i znużył, raczej nie moje klimaty wizualne, muzyczne a także aktorskie. Plusem jest fakt że została zobrazowana prawdziwa, realna historia zaistniała w przeszłości oraz dobrze dobrane portrety przestępców - psychopatów. Raczej gdybym posiadał zaciekłych wrogów to właśnie im polecałbym tego "żółwia poruszającego się ślimaczym tempem" w oczach oglądającego widza. Ocena: 4-/10.

andrzej_goscicki

Prawdopodobnie szkoda mu było kuli i wysilania wskazującego palca na takiego popaprańca, prawdę mówiąc wcale się mu nie dziwię.

ocenił(a) film na 6
Martinus_filmweb

Jakieś wyjaśnienie. "Szkoda kuli" brzmi dużo lepiej, niż "Zemsta" :P.

andrzej_goscicki

http://www.filmy.134.pl/ogladaj,film,8250,teksas_pola_smierci_texas_killing_fiel ds.html

ocenił(a) film na 6
Sam_Worthington

Mógłbym się zapytać, czemu wysyłasz link na stronę, z której korzystanie jawnie zostało zakazane przez ACTA?

Dobra a na poważnie: Po co to wysłałeś?

andrzej_goscicki

By ludziska oglądały ;-)

ocenił(a) film na 6
Sam_Worthington

Ahhh... Polecam kupno na DVD ^^. Ewentualnie ch*mikuj (filmweb zabronił pisania "o") ;). Nigdy nie lubiłem oglądać w internetowych odtwarzaczach...

andrzej_goscicki

Ja tez nie lubię dlatego kupuje DVD ale ludziska lubią oglądać w ten sposób.