PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=139160}

Tenacious D: Kostka Przeznaczenia

Tenacious D in The Pick of Destiny
2006
7,2 70 tys. ocen
7,2 10 1 69862
5,4 18 krytyków
Tenacious D: Kostka Przeznaczenia
powrót do forum filmu Tenacious D: Kostka Przeznaczenia

Piosenki z tego filmu znałam już od dawna z YT - lubiłam sobie do nich od czasu do czasu wracać, zawsze mnie odprężały. Kiedy jednak w końcu obejrzałam film w całości, przeżyłam rozczarowanie. Fabuła mnie nie porwała, dowcipy - i te nerdowskie, i te obracające się wokół jarania ziela, pierdów oraz reszty fizjologii - raczej żenowały niż bawiły. Nie wiem, może już jestem za stara na takie rzeczy, a może film nie nadaje się do oglądania na trzeźwo. Nawet znajome piosenki nie uratowały sytuacji, bo były puszczane ciszej niż czytane przez lektora dialogi i okraszone tłumaczeniem (nie, że jakimś masakrycznie złym, ale na pewno nie oddającym uroku oryginału).

Teraz mam dylemat, na ile gwiazdek toto ocenić. W kategorii "niezobowiązująca komedyjka na fazie" cztery gwiazdki o trochę za mało, a w kategorii "jak bardzo mi się podobało" - za dużo.

LucreciaLeVrai

Mam ten sam problem...

ocenił(a) film na 4
LucreciaLeVrai

U mnie dokładnie tak samo. Bardzo się rozczarowałem.

ocenił(a) film na 8
LucreciaLeVrai

ta ta nie pierdl

ocenił(a) film na 10
tadzikk666

jesteście po prostu ograniczeni umysłowo i nie otwarci na nowe gagi

LucreciaLeVrai

DIABLI wzięli, otóż to - zwłaszcza Dave Grohl był diabłem, który wziął tu urok. ;)

Owszem, humor nie jest tu najwyższych lotów, i ten film miał być nie arcydziełem ani "Żądłem" na miarę siedmiu Oscarów, tylko lekką komedyjką muzyczną na weekendowy wieczór. Ale odnośnie piosenek i ich cichości, to tutaj pretensje należy mieć nie do twórców, tylko do tych, którzy robili polską wersję, bo w oryginale piosenki były głośniejsze niż dialogi.

ocenił(a) film na 7
LucreciaLeVrai

ta ta nie pierd....

użytkownik usunięty
LucreciaLeVrai

Wiesz mam to samo... ale spodziewałam się dokładnie tego czym ten film jest. Po prostu kolejna głupia komedia tyle że piosenki czy dialogi w stylu "Rozerwaliśmy diabelską kostkę i szatan nas nie wspomoże ;_;" budują ten film w moich oczach.

ocenił(a) film na 8
LucreciaLeVrai

Wszystko ok, ale oglądać film muzyczny z LEKTOREM?!? I jeszcze narzekać, ze przez to cierpi film? :)

ocenił(a) film na 4
squork

Taką wersję mi w TV dali. ;) W żadnej z piosenek nie było lektora, tylko napisy.

użytkownik usunięty
LucreciaLeVrai

Ja miałem podobnie jak ty. Najpierw słuchałem w kółko tych piosenek, a potem postanowiłem obejrzeć film. Nie rozczarowałem się, ale może to dlatego, że mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać po tego typu rodzaju kina. Trzeba na to spojrzeć z dystansem. W niektórych momentach humor mógł być faktycznie żenujący, ale według mnie większość byłą naprawdę trafiona. To akurat ten rodzaj głupiego humoru, który mnie śmieszy.