PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=512784}

Terminator: Genisys

Terminator Genisys
2015
6,1 72 tys. ocen
6,1 10 1 72496
3,9 33 krytyków
Terminator: Genisys
powrót do forum filmu Terminator: Genisys

5/10

ocenił(a) film na 5

Z pewnością film lepszy od Terminatora 3 i Terminator Salvation. Ale próbuje też dorównać części 1 i 2. Jedynie zdecydowałem się to obejrzeć z uwagi na Arnolda, który nie zawiódł. Ale i tak parodiował siebie i postać terminatora. Wiele scen i momentów w filmie było zgapionych z 1 i 2. Pomijając już te sceny zagrane od nowa z 1984 roku. Ale np. podczas finałowej walki co najmniej kilka elementów było podpieprzonych z finałowej walki z Terminatora 2. Poza tym to film słaby i nie wiem czy jeszcze kiedyś go obejrzę. Żadna scena tutaj nie zapada w pamięć na tyle by została kultowa jak te z jedynki i dwójki. Muzyka to samo - ani jeden zapadający w pamięć kawałek. Nie to co w 1 i 2. No i końcowy morał oczywiście taki sam jak w każdej częśći - skynet zniszczony i nie ma przeznaczenia, bla bla bla. Już w jedynce przecież zapobiegli temu. A w dwójce było jeszcze bardziej to podkreślone. Już nie wspominam 3 i 4, bo to dno. A zresztą szkoda gadać i strzępić ryja. Mam nadzieję, że więcej już żadna część nie powstanie.

ocenił(a) film na 5
Axel

"Już w jedynce przecież zapobiegli temu"

Niczemu nie zapobiegli w jedynce. Jak Ty te filmy oglądasz, najpierw Dyson Ci "znika" z Genisys, teraz niby w T1 zapobiegają Skynetowi.

"A w dwójce było jeszcze bardziej to podkreślone."

Co było podkreślone? Dopiero w dwórce, pierwszy raz zapobiegli Skynetowi. I to na dobre.

To teraz podzielę się swoim zdaniem o pozostałych terminatorach:
T3 to dla mnie taki spin-off, a nie kontynuacja, bo obok oryginalnej koncepcji świata Terminatorów to ta część nawet nie leży. Przemilczę poziom gagów tego filmu.
T4 próbowało coś nowego, był pomysł, ale niestety film zgubiło pg-13, kilka dziur fabularnych, beznadziejne AI terminatorów, brak scen batalistycznych i kiepska realizacja niezłego pomysłu. Mogło coś z tego być, ale niestety, wykonanie daje ciała po całości.
T5 próbowało zrobić podobną część do terminatorów Camerona, były trafione i nietrafione pomysły, ale ponownie film zgubiło pg-13, gagi niewiele lepsze od tych z T3, tragiczne zakończenie i zero brutalności. Ten film powinien być zrealizowany w klimacie T1, powinien być ponury, bez żarcików, powinno być więcej krwi i dramatu, a na końcu z głównych bohaterów powinna przeżyć tylko Sara. Wtedy T5 byłby solidnym terminatorem.

użytkownik usunięty
Dentarg

Genisys ma dobrego reżysera, dobre efekty specjalne, bardzo przeciętny scenariusz oraz okropny dobór dwójki aktorów grających Kyle'a i Sarah Connor. Na dodatek na siłę chce się z tego zrobić normalny film rozrywkowy w stylu przypominającym ekranizacje komiksów. Efekt jest taki że mamy mordercze maszyny a nie ma w ogóle uczucia zagrożenia. W pewnym sensie nawet kibicujemy żeby sztuczna inteligencja zabiła tych irytujących aktorów i wreszcie zapanowała nad światem tworząc ludzio maszyny jak zły John. To też pierwsza część po której chce się powiedzieć "kolejny Terminator? Nie dziękuję" RIP Terminator.