PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=512784}

Terminator: Genisys

Terminator Genisys
2015
6,1 72 tys. ocen
6,1 10 1 72496
3,9 33 krytyków
Terminator: Genisys
powrót do forum filmu Terminator: Genisys

Dostaliśmy świeżutki trailer do Terminator Genisys i w związku z tym zebrało mi się na krótkie podsumowanie tego co dostaliśmy w trailerach i teaserach, oraz tego co zapewne dane nam będzie zobaczyć w samym filmie.

Pierwsze co rzuca się w oczy po obejrzeniu nowego trailera to to, że film będzie przeładowany akcją. Czeka nas pojedynek Arnie vs Arnie, walka z T-1000, walka z Johnem Connorem, oraz wojna w przyszłości.

No właśnie...nieszczęsny John Connor, który w prawdopodobnie głównym plot twiście z obrońcy i jedynej nadziei ludzkości stanie się maszyną, pół maszyną? i będzie głównym antagonistą filmu nie jest czymś co mnie cieszy. O ile sam koncept zainfekowania nanobotami, wygląd nowego terminatora, oraz jego możliwości bardzo przypadły mi do gustu to sam fakt, że niestety tym złym jest John Connor uderza trochę w cały kręgosłup serii stworzony przez Camerona.

To co mnie również niepokoi to mnogość wątków jakie zostaną nam zaserwowane. Już po trailerach widać, że będziemy się musieli zmierzyć z totalnym rozpierdzielem czasowym, ratowaniem małej Sary, ratowaniem Reesa po jego przybyciu, z kolejnym skokiem w przyszłość, wątkiem złego Johna oraz future war. Obawiam się, że takie nasilenie wątków odbije się negatywnie na całej historii i wszystko zostanie opowiedziane po łebkach.
Pierwszy terminator miał tylko jeden wątek i dzięki temu opowiedziana historia była wciągająca.

Podoba mi się wreszcie ukazanie future war w filmie w dłuższej perspektywie niż krótkich openingów Camerona. Nie jest to co prawda ten sam mroczny i złowieszczy klimat, ale wypada zdecydowanie lepiej niż Mad Maxowa wręcz pustynna surowość od McG.

ocenił(a) film na 5
ramcel

Istotnie.

ocenił(a) film na 5
Adin93

Poleca po prostu obejrzeć film. Wszystko się trzyma kupy.

Powiem tak: sala kinowa była pełna. Średnia wieku dość wysoka (choć i nie brakowało przedstawicieli znienawidzonej na filmwebie "gimbazy" (ja także się do niej nie zaliczam)).

Jak szłam na ten film tylko dlatego, że od niemal 20 lat jestem fanką serii (wtedy jeszcze tylko dwuczęściowej), a po koszmarnej "trójce" oraz względnie średniej "czwórce" ("Kronik Sary Connor" nie oglądałam - ten serial to bezczeszczenie Terminatora!) miałam przysłowiową zgagę (czy tam: czkawkę), tak... hmm... zarówno ja, jak i większość wychodzących z sali kiwała głową z uznaniem: "Cameron byłby zadowolony".

W ramach buntu po 3 i 4 nie oglądałam trailerów, nie czytałam spoilerów. Zniechęciły mnie poprzednie dwie części oraz dobrana obsada do piątki. A tu proszę: naprawdę dobry film.

ocenił(a) film na 7
Adin93

Oj wszystko Ci się pomieszało. Przeanalizuj jeszcze raz daty i wszystko będzie jasne.