PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186343}

Terminator: Ocalenie

Terminator Salvation
2009
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 147548
4,9 41 krytyków
Terminator: Ocalenie
powrót do forum filmu Terminator: Ocalenie

A ja powiem jedno:
to jednak powinno się skończyć na 3 części bo tam Mostow genialnie to zakończył, starali się główni bohaterowie nie dopuścić do wojny, ale jednak !
Myślę, że 3 część zamyka pewną bramę kontynuacji, bo dalsze jakieś wywody będą albo prequelami albo sequelami lecz mające miejsce akcji już w czasach apokalipsy(jak chociażby T4). Pierwotny sens akcji terminatora traci już miejsce.
Brnięcie w to jest moim zdaniem zbędne.
Trylogia jak najbardziej udana!!

ocenił(a) film na 3
Battle

Według mnie mimo wszystko powinno zakończyć się na genialnej dwójce. Zakończenie miało dość pozytywny wydźwięk, możemy wierzyć w to, że nie wszystko jest z góry ustalone. Nie było to jednak podane na tacy( miała być dodana scena ze starszą Sarą, która obserwuje jak jej dorosły syn bawi się z córką i wszystko jest pięknie i cudownie - dobrze, że nam tego oszczędzili). Trójka była raczej taka-se, ale jednak jakoś ją przełknąłem. Czwórka to już zwykłe odcinanie kuponów jak dla mnie, dodatkowo z tragicznymi błędami, które powodowały u mnie niesmak( nie oglądam filmów szukając tylko kolejnych błędów, ale ludzie... roboty na USB, super-extra-tajna-i-wytrzepista baza Skynetu gdzie robi się najnowsze modele terminatorów broniona jest przez ile 2-3 roboty i mała grupka rebeliantów wjeżdza tam "z buta", kompletny brak klimatu wojny z przerażającym przeciwnikiem( a co pojawia się w polskim systemie RPG Neuroshima). No serio oglądając film wydaje się, że owszem Skynet dysponuje wspaniałą technologią i wielkimi środkami, ale wystarczy aby rebeliantom zachciało ruszyć się tyłek i wszystko skończyłoby się w tydzień.

ocenił(a) film na 6
kozas15

A dodaj jeszcze to; 5 część miałaby opowiadać wnikliwie o modelu T-800!
No przecież to cyrk, cała magia terminatora prysła wraz z T4!
Naprawdę ludzie to nie mają umiaru!

PS
Z filmami to tak jak ze serialami, co za dużo to nie zdrowo!
serial maksimum 500 odcinków, a film maksimum trylogia!

ocenił(a) film na 6
kozas15

też zgadzam się że to wszystko powinno skończyć się na T2 (skoro Cameron nie chciał już podejmować się kontynuacji), jednak by tak było to scena ze starszą Sarah powinna być na końcu - nie było by żadnej furtki na sequel i nikt po nie niszczyłby tak świetnie opowiedzianej historii.
co do T3 to był beznadziejny. w mojej subiektywnej ocenie T4 jest lepszy od Buntu Maszyn (ale tez kiepski oczywiście). pisałem juz to na filmwebie gdzieś, więc się powtórze. skoro tak bardzo chcieli zrobić 3 część, by z terminatora była trylogia, to nie powinni robić kryptoparodii genialnej dwójki, tylko akcje T3 osadzić w przyszłości, pokazac wojne miedzy Skynetem a Ruchem Oporu od strony takiej jak widzieliśmy w urywkach T1 i T2, a finał powinien wyglądać tak, że ludzie znajdują chronoport, widzą że dokonano dwóch portacji w czasie i John wysyła Kyle'a a potem T-800. wtedy by zgrabnie zamknięto uniwersum i nie szmacono takimi rzeczami jak Bunt Maszyn, Ocalenie czy Kroniki.

kozas15

nieco jestem zdziwiony wypowiedzia bo przeciez w 2 na koncu byla scena ze starsza sara connor i jej synem jak bawi corke

ocenił(a) film na 3
kdbw

To jest te alternatywne zakończenie:
https://www.youtube.com/watch?v=iEpjgFZpAt0

Ale to tylko alternatywne i 99,9% ludzi pewno o tym nawet nie wie, a jedyne zakończenie jakie widzieli to te, gdy widać drogę w ciemności i monolog Sary

ocenił(a) film na 6
kozas15

zgadza sie. Ja sam alternatywne zakończenie zobaczyłem chyba za dziesiatym razem gdy sciągnąłem pewną wersję T-2. W normalnej wersj izostawili otwartą kwestię. T-3 porażka, T-4 mimo dobrej akcji słaba fabuła. Powinien ktoś np. Cameron lub Nolan zrobić terminatora nie patrząc na 3 i 4 część, uznac je za nie powstałe. To samo popsuli z Obcym zabijając Hicksa