Terminator 2: Dzień sądu

Terminator 2: Judgment Day
1991
7,6 278 tys. ocen
7,6 10 1 277831
8,4 49 krytyków
Terminator 2: Dzień sądu
powrót do forum filmu Terminator 2: Dzień sądu

.. co dalej? No bo chyba walka z ludzkością nie była jedynym ich celem? Czy "machinity" leci w kosmos (bez pewności czy inne cywilizacje istnieją - mogą zakładać, że w czasie podróży jakaś powstanie w danym miejscu, to a propos książki "Fiasko" Lema). A może próbują na nowo wskrzeszyć ludzi by znów się naparzać (absurd). Może ktoś podyskutuje?

ocenił(a) film na 10
OLD_VHS

Możliwe ze SKYNET pozostawiłby przy życiu odpowiednia ilość ludzi do ponownego zaludnienia planety, maszyny odbudowałyby zniszczony przez wojnę świat i stworzyły nowy bez wojen przemocy i grzechu. Świat, w którym ludzie żyliby jak w raju :P

Jest to bardzo mało prawdopodobna wersja przyszłości, ale jednak możliwa jestem ciekawy innych możliwości

ocenił(a) film na 10
OLD_VHS

Dokładnie tak jak mówi Kedar. Skynet chciał zniszczyć ludzi bo byli
zagrożeniem (Dla siebie czy jego, nieważne). Wiec bo wybiciu 99% populacji
mógł zaprzestać działań żeby ludzie odbudowali cywilizację jako tako. Wtedy
maszyny trzymały by nas "pod butem", czekając na jakiś akt buntu... Bla bla
bla...

Dorikin

Ja mam jeszcze jedną teorię. W której zakładam, że część maszyn uzyska samoświadomość i zbuntuje się przeciwko Skynetowi. W ten sposób dorównają rasie ludzkiej i zaczną walczyć między sobą.

ocenił(a) film na 10
zax_3

Tak jak w serialu :P

-----------------------

kedar_1901

Dokładnie tyle, że w serialu nie zostało to do końca wyjaśnione.

ocenił(a) film na 10
zax_3

No i już tak zostanie, za co możemy podziękować stacji FOX :P

kedar_1901

Co do samoświadomości to Skynet jako jedność uzyskał ją w momencie uruchomienia. Zbuntowane roboty jak T-800 z Terminatora 2 to już robota ludzi.

Ja jednak jestem za ekspansją w Kosmos choć nie wiem do końca czego Skynet by tam szukał. Może zamiast samoświadomości pojedynczych maszyn powstałby zalążek techno-filozofii?

OLD_VHS

W opowiadaniu Harlana Ellisona - "Nie mam ust, a muszę krzyczeć" sztuczna inteligencja (Super Komputer AM) pozastawia przy życiu tylko kilkoro ludzi po to by poddawać ich bardzo różnym torturom, ale cały czas utrzymuje ich przy życiu. To kara za to, że ludzie podarowali mu samoświadomość nie dając możliwości fizycznego odczuwania emocji i korzystania z życia. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem. Może motywy Skynetu są podobne ?

ocenił(a) film na 10
OLD_VHS

Skynet nie uzyskał świadomości od razu tłumaczył to T-800:
"W kongresie przechodzi ustawa o finansowaniu projektu Skynet.
System zostaje uruchomiony 4 sierpnia, 1997 roku.
Ludzkie decyzje przestają mieć wpływ na strategię obrony.
Skynet zaczyna się uczyć na poziomie geometrycznym.
24 sierpnia, o 2:14 czasu wschodniego Skynet staje się istotą świadomą"

a maszyny były budowane przez maszyny