Terminator 2: Dzień sądu

Terminator 2: Judgment Day
1991
7,6 278 tys. ocen
7,6 10 1 277831
8,4 49 krytyków
Terminator 2: Dzień sądu
powrót do forum filmu Terminator 2: Dzień sądu

Powiedzcie mi, jak można zbudować urządzenie z ciekłego metalu? Widzieliście kiedyś toster zrobiony z ciepłej wody? Albo chociaż kubek?

Morgan_Mortimer_Graff

Z ciekłego metalu można by zrobić kubek.
Co prawda nie prowadziłby samochodu ale byłby użyteczny przy gaszeniu pragnienia.
Natomiast z ciepłej wody to chyba da się zrobić tylko herbatę(kawę itd).

Ciekawe porównanie.
Ciekły metal i ciepła woda.
Terminator zrobiony z ciepłej wody.To by było coś.
:-)

_Pink_Panther_

Dla mnie tak samo prawdopodobne. Zawarcie takiej sztucznej inteligencji w ciekłym metalu to wg mnie coś jak pisanie patykiem po wodzie.

ocenił(a) film na 10
Morgan_Mortimer_Graff

Teraz może tak, ale za 100 lat? Kto wie. Ja myśle, że można było by coś takiego skonstruować łącząc jakoś płynny metal z np. nanomaszynami.

ocenił(a) film na 10
Morgan_Mortimer_Graff

my też się składamy z cząsteczek wody i dysponujemy inteligencją..przynajmniej niektórzy..

ocenił(a) film na 10
Morgan_Mortimer_Graff

Oj ludzie, trochę dystansu. Teraz nie, ale kiedyś - dlaczego nie? Kto 100 lat temu śnił o technice jaką dziś my dysponujemy? ;)

Morgan_Mortimer_Graff

Już dzisiaj pracuje się nad stworzeniem urządzenia, które będzie zmieniało się w inne przedmioty, a składałoby się z mnóstwa kuleczek, z których każda byłaby zaprogramowana i odpowiednio współgrała z innymi. Przyciągały by się elektrostatycznie i były bardzo małe, tworząc przedmiot. Raczej nie byłyby z ciekłego metalu ale stąd już niewielki krok by stworzyć robota na wzór T1000. (btw a wiem to z Discovery)

hypperion

To, o czym piszesz wydaje się być logiczne. Coś zbudowane z setek / tysięcy ruchomych elementów sterowanych przez jeden, albo więcej mikroprocesorów. To ma sens(coś w stylu roju pszczół, ławicy ryb, czy stada ptaków). Ale inteligentny robot z ciekłego metalu? Zabójcy trzymani w wiaderkach i słoikach?

ocenił(a) film na 8
Morgan_Mortimer_Graff

To z tą nanotechnologią to ma sens i bym w tym kierunku kombinował.

ocenił(a) film na 9
None200

Co do płynnego metalu, to pozostaje to w sferze teoretycznej możliwości. Gadałem o tym z kolegą, którego konikiem jest fizyka - mówił mi, zdaje się, że taka technologia jest badana. Chodziło konkretnie o ciekłe polimery. Mogłyby one przyjmować dowolny kształt, a strój z nich wykonany dawałby nawet możliwość czynienia nosiciela niewidzialnym, niczym Predzio. Wystarczy, żeby te polimery dostosowywały się do otoczenia.

Co się zaś tyczy spójności takiej struktury, to oprócz teoretyzowania o nanorobotach polecałbym przeczytanie minipowieści Stanisława Lema "Niezwyciężony". Tam oto nasz genialny wizjoner przedstawił po dziś dzień aktualną wizję komputera/maszyny przyszłości. Owo cudo składało się z milionów pomniejszych elementów, które oddzielnie były słabe, ale w dowolnej chwili mogły się łączyć w potężne zespoły, dysponujące dużą mocą obliczeniową. Ów "komputer" potrafił też emitować sygnały (elektromagnetyczne, o ile się nie mylę), wpływające na ludzki mózg i "resetujące" go, co sprowadzało homo sapiens do stadium roślin. Jakby i tego było mało, owa maszyna była praktycznie niezniszczalna - nawet rozwalanie jej podzespołów za pomocą laserów, pól siłowych czy antymaterii nic nie dawało, bo potrafiła ona w błyskawicznym tempie zastępować zniszczone "komórki" przez ich niezliczone kopie. "Komputer" ów bez trudu poradził sobie z dwoma ziemskimi krążownikami. Oczywiście, jak każda maszyna, miał swój słaby punkt, którego odnalezienie umożliwiło w końcu jego pokonanie, ale tak czy inaczej wizja Lema do dziś budzi ogromny podziw.

ocenił(a) film na 10
Der_SpeeDer

Może Skynet opracował urządzenie mogące transformować T-1000 z stenu ciekłego w stan stały? Pozatym z jednej strony w całości poświęconej uniwersum Terminatora, wyczytałem że T-1000 został jedynie wyprodukowany w kilku egzemplarzach, gdzyż Skynet doszedł do wniosku że jest to cyborg zbyt doskonały, i może mu bezpośrednio zagrozić (Oczywiście pomijam tutaj fakt kretyńskiego pomysłu z T-X, którego ludzie mogli przeprogramować, a ten następnie mógł kontrolować Skynet za pomocą nanobotów:D)