Terminator 2: Dzień sądu

Terminator 2: Judgment Day
1991
7,6 278 tys. ocen
7,6 10 1 277873
8,4 49 krytyków
Terminator 2: Dzień sądu
powrót do forum filmu Terminator 2: Dzień sądu

T2 - DIR. CUT

ocenił(a) film na 9

(wersja reżyserska) - 9/10 ...Terminator 2 to jeden z tych sequeli który okazał się lepszy od pierwowzoru (w moim odczuciu oczywiście) ponadto film jest jednym z ważniejszych obrazów SF lat 90. Pod względem wizualnym to prawdziwa perełka, innowacyjne jak na tamte czasy efekty specjalne, nawet w dzisiejszych czasach zapierają dech w piersiach. Cameron sprawnie łączy kino akcji (które niezbyt lubię) z Fantastyką, i robi to w spektakularny, typowy dla niego sposób. Przy tej całej akcji film nie traci na klimacie, a to bardzo ważne. Co do roli Arnolda, mimo, że nie ma on zbyt dużego talentu aktorskiego, po raz kolejny stworzył kreacje która stała się kultowa: Terminator- ikona popkultury, która na zawszę zapisała się w filmowej historii... Wersja reżyserska to ponad 10 minut dodatkowego materiału, ale tak właściwie tylko jedna scena przykuła moja uwagę- Sen Sary Connor, w którym gościnnie wystąpił Michael Biehn (Kyle Reese z Terminatora 1) . Rozumiem, że można się przyczepić do pewnych szczegółów w filmie, ale ja jestem, byłem i będę wielkim fanem kina SF i nie mogłem dać innej oceny.