Terminator 2: Dzień sądu

Terminator 2: Judgment Day
1991
7,6 278 tys. ocen
7,6 10 1 277831
8,4 49 krytyków
Terminator 2: Dzień sądu
powrót do forum filmu Terminator 2: Dzień sądu

No właśnie, dlaczego? Jakim cudem tak dobry film doczekał się tylko wersji reżyserskiej na DVD? Może ktoś wie

endrju_p_2

no fajnie, ale ja wersje reżyserską mam na półce z filmami od 4 lat

on995

Ja mam DVD Terminatora 2 w wersji reżyserskiej od ponad 5 lat i to wydanie dwupłytowe, a co... Ale kupiłbym też wersję kinową bo jest lepsza i bardziej popularna, a takiej na polskim rynku niestety nigdzie nie można kupić.

endrju_p_2

serio mówiąc co to za problem oglądnąć na youtube lub ściągnąć z neta , rozglądnij się na allegro swojego czasu terminator 2 w wersji kinowej był dodawany do różnych magazynów , ja tam ci się przyznam że wersje reżyserską bardziej wole niż kinową bynajmniej T2 jest zajebistym filmem i bardzo się zdziwiłem że wersja reżyserska zmienia nieco wizerunek filmu, ale dla mnie tylko to jest na plus więc czy lepsza jest kinowa nie wiem (każdy ma swoje zdanie) ale popularniejsza owszem wszak reżyserska powstała z 15 lat po kinowej (którą WIELE ludzi pewnie nieraz oglądało) :-)

on995

Ok. Jedno ale, T2 dodawany był do jakiś tam pism, ale także w wersji reżyserskiej. Sam się kiedyś oszukałem na tym, bo faktycznie na okładce jest napisane: czas trwania filmu 132 minuty czyli w.kinowa, ale w rzeczywistości to była ta sama wersja dłuższa o jakieś 20 minut. Na DVD film wydał Vision i to kilka razy (różne okładki), ale zawsze było to samo. No trudno, ja tam zawsze narzekam na ten nasz polski rynek filmowy, bo daleko nam do zachodnich standardów.

Ps. T2 to nie wyjątek jeśli chodzi o dobre filmy (lub po prosty bardzo popularne swego czasu), które nie ukazały się w Polsce na DVD, wspomnie choćby takie tytuły jak: WALKA O OGIEŃ, BRAZIL, CAŁY TEN ZGIEŁK, KABARET, UCIEKINIER, SĘDZIA DREDD, PODWÓJNE UDERZENIE, DONNIE DARKO, MARTWE ZŁO, MANIAKALNY GLINA, PUNISHER (1998), WOJOWNICZE ŻÓŁWIE NINJA 1-3, WILLOW, WZGÓRZA MAJĄ OCZY (1977), PRZEPROWADZKA, UKRYTY, HALLOWEEN 1-5, ROBIN HOOD: KSIĄŻĘ ZŁODZIEI (BYŁA TYLKO W. REŻYSERSKA), ED WOOD, RODZINA ADDAMSÓW, STÓJ, BO MAMUŚKA STRZELA!, CRITTERS 1-4, no i chyba ROBOCOP 2, poza tym dziesiątki innych...

ocenił(a) film na 10
endrju_p_2

Amen. Bracie.
Jest wiele dobrych filmów z lat 80-tych niewydanych w Polsce. Ponadto istnieją wręcz skandaliczne wydania niektórych dobrych filmów na dvd. Np. Jak można wydać takie dzieło z lat 80-tych jak "Żyć i Umrzeć w LA" - tylko z polskim lektorem i to jeszcze w wersji mono, taki problem wkleić napisy polskie? (Jenys, żyjemy w jakiejś Kambodży czy co, przecież to nie era kaset VHS, gdzie wszystkie filmy były z lektorem, teraz klienci oczekują czegoś więcej) Jest oczywiście o wiele więcej tego typu wydań (chyba głównie od Imperiala) np. Terminator (kurde kolejne dzieło a tu takie wydanie), Mississippi w Ogniu, Gatunek,.....Potem dziwią się, że takie wydania leżą na półkach i nikt ich nie bierze, w dodatku zazwyczaj cena przekracza 39zł.

caleb_83

Jeju, nareszcie ktoś mnie rozumie! Wszyscy tylko mówią, że najważniejsze to obejrzeć film, a tu taka niespodzianka. Ja tam wymagam od polskich dystrybutorów czegoś więcej niż minimum wysiłku. Zgadzam się z Tobą w 100%. Jest całe mnóstwo dobrych filmów, których próżno szukać w sklepach, bo po prostu nie zostały wydane w naszym kraju. Inna sprawa wiele filmów ukazuje się, ale w żałosnych edycjach. W całym tym szajsie króluje Imperial Cinepix, który tak jak mówisz, czasem nie umieszcza napisów na swoich płytach. Mnogości tytułów na których się zawiodłem już nawet nie wyliczę. Inna sprawa to dźwięk w Stereo(!), w przypadku takich hitów jak 'Iron Man' , 'Piraci z Karaibów 2' czy 'Terminator: Ocalenie'. Także do niedawna umieszczanie na frontowej stronie okładki napisu typy: 'film z polskim lektorem'. Co to ma być? Ja nie wiem. Z kolei beznadziejny lektor, jeden taki zepsuł mi 'Hancocka'. Ręce mi opadają... Inna sprawa 'Żyć i Umrzeć w L.A.' jest genialnym filmem ze świetną rolą Willema Dafoe więc tym bardziej ubolewam nad tym, że nasi dystrybutorzy nie szanują widza, podobnie jak nie szanują kina! I te ceny...

Pozostaje mi tylko dodać, że najlepiej jest 'żyć i umrzeć w L.A.'. Tam nikt nie cierpi na 'problemy polskiego kinomana'

ocenił(a) film na 10
endrju_p_2

Osobiście zawsze lubię oglądać filmy z napisami (i podkręconym dźwiękiem :P),po to by lepiej wczuć się w klimat filmu. Dlatego właśnie ubolewam nad wydaniami filmów tylko z polskim lektorem. Dla każdego powinno być coś miłego (lektor+napisy). Znam co prawda technikę dodawania takich napisów, ale nie oto chodzi. Chodzi o podejście do klienta. Albo podchodzimy do tego poważnie, albo wcale. Bo jak już wcześniej napisałem - to nie jest już era kaset vhs. U nas niestety jest głupia moda - że wszystko co nowe to lepsze. Dlatego też dystrybutorzy wydają mnóstwo nowych szmir, przeważnie są to horrory klasy B, które poprostu w niczym nie mogą się równać z horrorami z lat 80-tych. Zamiast wydać starsze ale, że tak powiem sprawdzone filmy.

caleb_83

Jasne. Ja z kolei uważam, że ludzie pracujący w takich firmach dystrybucyjnych po prostu nie mają pojęcia o dobrych filmach. Największe firmy, takie jak Imperial czy Galapagos mają stałych dostawców i nie bawią się w selekcję dawnych produkcji, ich zakup i dystrybucję. Jedynie te niszowe firmy mogą coś zaoferować, ale nie stać ich na bogatszą ofertę. Zdarzają się oczywiście perełki takie jak np. 'Suspiria' Dario Argento czy 'Ostatni Dom Po Lewej' Wesa Cravena, ale to rzadkość. Ja muszę się pochwalić posiadaniem oryginalnej, dwupłytowej edycji, opatrzonej lektorem (5.1) i napisami, filmu 'Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną' T. Hoopera. Pięknie wydany film wypuścił na nasz rynek tuż przed końcem minionego roku EDELPOL, firma współpracująca z Monolitem. Niestety mogłem go kupić tylko składając zamówienie przez internet. Dlaczego? Prawdopodobnie ograniczona ilość... Jest to działanie, którego nigdy nie zrozumiem. Aha cena chyba w tym przypadku, zważywszy na wszystkie atrakcje, nie wygórowana bo wynosząca 39,99zł. Warto było zdecydowanie. Plus dodatkowe usztywniane pudełko... Edycja jak marzenie. Chciałbym więcej takich wydań i nie tylko kultowych horrorów... Aha to link do Edelpolu, z " Teksańską Masakrą" :
http://www.epelpol.pl/opisy/1878,teksanska-masakra-pila-mechaniczna-2-dvd.html
Gorąco polecam!!!

endrju_p_2

Co do "Teksańskiej masakry.." T.Hoopera, jest owo wydanie dostępne w Media Markcie czy Saturnie w cenach od 29 do 35zł.
Ktoś tam wcześniej napisał o kiepskim wydaniu pierwszej części Terminatora. Tutaj muszę sprostować jedną rzecz. Owszem, kiepskie jest wznowione wydanie (lektor 2.0, bez polskich napisów) ale pierwsze polskie wydanie tego filmu (którego jestem szczęśliwym posiadaczem) to czysta rozkosz. Pięknie wykonany digipack, dwie płytki dvd (film+dodatki), polskie napisy (tu niestety tylko w filmie) i przede wszystkim niesamowita ścieżka dźwiękowa 5.1, co w przypadku tak starych filmów zdarza się niezwykle rzadko.
A co do braków na polskim rynku dvd, tutaj się wypowiadał nie będę bo to temat rzeka.
Sam od kilku lat czekam na kilkadziesiąt kultowych pozycji które chyba będę wręcz przez polskich dystrybutorów zmuszony zdobyć w "inny" sposób.
...a dziadostwa stoją na markerowych półkach i się kurzą bo nikt tego kupować nie chce..

rolnik_sam_w_dolinie

O wydaniu dwupłytowym pierwszego Terminatora słyszałem już dawno, ale nigdzie nie mogłem / nie mogę go znaleźć. Straszna porażka...

endrju_p_2

Na allegro czasem można trafić używaka.
Poniżej link do całkem niedrogiego wydania angielskiego które jest identyczne do tego co wyszło w Polsce

http://www.allegro.pl/item1072651242_terminator_special_edition_2dvd_pl_digipack .html

ocenił(a) film na 9
endrju_p_2

Sciagnij z neta skoro w Polszy nie ma takiej wersji. Oryginał posiadasz wiec taka kopa zapasowa chyba nie jest niczym nagannym.