PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256181
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator

12+

użytkownik usunięty

Serio, zdziwiłem się, gdy włączyłem TVN. Kiedyś, jak leciał w nocy na Polsacie to nie mogłem obejrzeć, bo było czerwone kółeczko z kwadratem, czyli "tylko dla dorosłych". Teraz leci z oznaczeniem "12".

Nie to, że się buntuję, że powinno być tylko dla dorosłych. Po prostu tak... dziwnie. Zapamiętałem to jako na prawdę coś strasznego, zabranianego i puszczanego po nocach.

ocenił(a) film na 9

I ja się zdziwiłem dziś, gdy zobaczyłem "12". Uważam że stanowczo ten film winien być oznaczony jako "od 16 lat", a może i wyżej, czy wyżej za chwilę się przekonam, bo jestem w trakcie odświeżania sobie pamięci, bo oglądam teraz w TVN. Z pewnością co najmniej musi być "16", godzina filmu o tym świadczy.

ocenił(a) film na 8

Dobry klasyk :) samemu potajemnie się oglądało w podstawówce, haha.

ocenił(a) film na 9

Od 16 lat bezwzględnie. Nie ma tu wprawdzie scen gore czy ostrych scen seksualnych ale atmosfera filmu jest niepokojąca już od samego początku, występuje sporo przemocy, jakaś nagość i momentami ostry język.

Kamileki

Zalezy jaka jest to wersja filmu. Zwykle w tv puszczają wersje ugrzecznione. Wersję Termiantora, którą ja widziałem, powinna mieć oznaczenie od 18 lat. Nie chodzi o dośc mocną scenę seksu, ale ilość przemocy i bardzo mroczny, depresyjny klimat. No ale co tu mówić..Sara Ślesickiego była ostatnio na Polsacie z oznaczniem od lat 12..to już przeginka. Wprawdzie tam scen seksu nie ma, jedynie nagość i erotyzm, jednak wydźwięk historii nie pozwala na oznaczenie mniej jak od lat 16 (a moim zdaniem od 18).

Czasy się zmieniły to może i próg wiekowy obniżyli?
Pamiętam mój pierwszy seans w tv, to było jakoś w czasie Bożego Narodzenia to potem nie mogłam spać, bo mi sie śniło to czerwone oko w prasie...aż sobie śpiewałam jakąś melodyjkę z reklamy koncentratu pomidorowego...szał pierwszych reklam zagranicznych....
To były czasy..... :D

ocenił(a) film na 10

Sam myślałem o tym napisać. Jak jednak już wspomniała ines_25, czasy się zmieniły. Teraz trudno jest przestraszyć dzieci, które z kreskówek i gier widziały już wszystko.

ocenił(a) film na 9

Nie sposób się z tobą nie zgodzić. Wydaje mi się, że scena mordu policjantów (POLICJANTÓW! Funkcjonariusz prawa!) jest jedną z najbardziej sugestywnych w historii kina. To nie była scena akcji. To była zwykła rzeź. Brutalna rzeź, gorsza niż w przeciętnych filmach wojennych. Dla mnie ten film jest zdecydowanie od 18 lat. W sumie jak byłem młodszy, pamiętam, że właśnie ta scena robiła na mnie przepotężne wrażenie. Na raz zostało wybitych kilkudziesięciu ludzi (nie pamiętam w końcu ilu - w dwójce jest podana ta liczba i różni się od trzydziestu wspominanych przez czarnoskórego detektywa do Sary), którzy mieli swoje rodziny i dzieci. Do tego wcześnie równie brutalna scena zabójstwa matki. Myślę, że to jeden z dojrzalszych filmów w historii kina i żadna osoba poniżej 18 roku życia nie powinna go oglądać. Ale cóż... Myślenie ludzi się zmieniło...

Na Polsacie film był w kategorii "za pozwoleniem...", czyli żółte kółko z trójkątem.

użytkownik usunięty
KULTowy_2

Ja jeszcze pamiętam "tylko dla dorosłych".

No to bardzo, bardzo źle pamiętasz.
Screen z kasety wideo:
http://zapodaj.net/9b6714cbdc179.png.html