PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256192
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator

...ma lepsze efekty specjalne, nie mniej jedynka, według mnie, jest zdecydowanie lepsza. Wtedy to pomysł był dość oryginalny. Ale przede wszystkim klimat. No, i czuło się to napięcie. Zdecydowanie wolę 1, przebija klimatem, oryginalnością, napięciem na głowę cześć 2.

ocenił(a) film na 10
Domin_filmomaniak

Zgadzam się w zupełności."Terminator" to dla mnie świętość, jest genialny w każdym calu, mroczny i trzymający w napięciu. T2 to oczywiście perfekcyjny film akcji, ale nie ma tego czegoś. Właśnie może po prostu jest zbyt perfekcyjny?Podobnie jest z "Obcym", gdzie "dwójka" też niby jest bardziej dopracowana czy widowiskowa, lecz brak jej tej tajemniczości i niepewności, którą ma genialny "Obcy-8 pasażer Nostromo". Według mnie identycznie jest w przypadku Terminatora

ocenił(a) film na 8
PitSmokinShit

Zgadzam się z przedmówcą, mam identyczne zdanie (także w odniesieniu do Obcego)

ocenił(a) film na 7
JaszczurXP

Zgadzam się z przedmówcą co do Terminatora. Co do obcego to zdecydowanie wole wersje II niż I i to jest chyba jedyny film gdzie II jest obiektywnie lepsza (ma to też odzwierciedlenie w przyznanych Oskarach).Po prostu na filmach akcji Cammeron jest ciut lepszy od R. Scotta.

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

Oskary akurat nie są żadnym odzwierciedleniem wartości filmu;)Oczywiście każdy ma swoje zdanie jak dla mnie "Obcy" Scotta pełen swojej tajemniczości, mroku i pytań bez odpowiedzi jest zdecydowanie bardziej ciekawy niż widowiskowa aczkolwiek dość bezsensowna strzelanka w stylu "Obcego II". Podobnie z "Terminatorem", T1 to zagadkowy i mroczny thriller i doskonała rola Arnolda, który jako cyborg-morderca sprawdza się wprost wyśmienicie, przyszłość jako wielka apokaliptyczna niewiadoma, którą sami musimy sobie w większości wyobrazić.T2 to perfekcyjny film akcji, ale brak mu wspominanej tajemniczości i mrocznego klimatu. Generalnie rzecz gustu nie ma co sobie udowadniać wyższości jednego nad drugim

ocenił(a) film na 7
PitSmokinShit

PitSmokinShit - ja chyba muszę jeszcze raz obejrzeć obcego I, pamiętam tyle że nie zachwycił mnie jak II.
Nie zgadzam się że II to tylko kino akcji i strzelanina, ten film ma w sobie też klimat. Oczywiście Oskary nie są odzwierciedleniem wartości filmu (vide: Tytanik, ma ich mnóstwo a tej mydlanej opery nie da się oglądać).

Natomiast Terminator II to już zdecydowany regres w stosunku do I, pomysł ten sam tylko w innej formie, dużo pomysłów skopiowanych z I... wg mnie między TI i TII jest wręcz przepaść. Do II nawet nie ciągnie mnie aby wracać. Ciekawe że w TIII nawet dość dobry początek jest, klimat jak z TI ale później większa kaszanka niż w TII... tylko zakończenie oryginalne co znowu przemawia na plus dla TIII.

ocenił(a) film na 10
Domin_filmomaniak

T2 oczywiście świetny film, kocham go ale hmm zaczyna się nudzić...tu Arnold nie gra z tym czymś z czym grał w T1. T1 po prostu ma ten klimat, gdy go oglądam czuję niewysłowiony niepokój i niepewność. T1 niesie w sobie głębszą treść i to przed jedynką odczuwam głęboki respekt, przyprawia mnie o drżenie...