Tess

1979
7,3 12 tys. ocen
7,3 10 1 11591
8,0 20 krytyków
Tess
powrót do forum filmu Tess

Uważam, że Polański jest mocno przecenionym (nie tylko w Polsce) reżyserem. Tess jest jego jedynym filmem naprawdę wybitnym. Prawdziwe arcydzieło zarówno w formie i treści.

ocenił(a) film na 5

Uważam, że to najsłabszy film Polańskiego. W dużej mierze przyczyniła się do tego Kinski. jak dla mnie beztalencie.
A jeśli chodzi o najlepsze filmy to psychologiczne "Wstręt" i "Nóż w wodzie".

użytkownik usunięty
qqryqu

Według mnie idealnie wyszła. Aczkolwiek Deneuve by mi też nie przeszkadzała w kreacji Tess.
Do Wstrętu nie mogę się przekonać. Nóż w wodzie... według mnie to raczej film ważny, ale nie wiem czy dobry. Sprawa gustu;)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5

Sprawa gustu, ale nie wiem co faceci widzieli w Tess. Ani to ładne, ani wygadane, ani mądre, ani chętne do współżycia. Ja bym się nią nie zainteresował.

użytkownik usunięty
qqryqu

Kobieta nie musi być "ładna" lub "wygadana", aby być pociągająca. Zresztą w filmie chyba nie chodziło o to, aby facetom stanął na widok Pani Kinski (aczkolwiek mi tam stanął).
Pozdrawiam

qqryqu

Popieram, wkurzała mnie (jako postać) niemiłosiernie, w życiu nie chciałbym na taką trafić. Trudny charakter i przeciętna uroda. Fakt, nie miała w życiu lekko, ale po części była sama sobie winna. To właśnie jest cenne i wykracza poza ramy melodramatu w filmie Polańskiego SPOILER - odpowiedź na pytanie, co ją zabiło. Zebrałaby się długa lista...
Kolejny wybitny film Polańskiego, choć inny, zaskakujący, ale tak samo zapadający w pamięć. Choć większość wcześniejszych filmów, zwłaszcza "Lokator", "Dziecko.." czy "Matnia" dla mnie plasuje się jeszcze wyżej.

ocenił(a) film na 9

Muszę przyznać,że film również mi się spodobał.