Witam serdecznie szukam podobnych filmów do tego, w którym ludzie zamknięci sa w jednym pomieszczeniu.
Jak narazie znalazłem:
- Exam
- Killing Room
- House of 9
Pozdrawiam, i z góry dzięki za pomoc.
Diabeł (2010)
Winda (2007)
I w sumie ze wszystkich tytułów Twoich i moich najbardziej podobał mi się film, który spełnia kryteria MAŁEJ POWIERZCHNI, a mianowicie "Pogrzebany" (2010). Dodatkowo gra tam tylko 1 aktor :)
Witam, akurat winde i diabła znam też niestety. Jest jeszcze oczywiście cała seria CUBE ale to bardziej SF.
mam jeszcze film
- Unknown(2006)
- Experyment(2010 - jest też remake)
Bunkier (2001) ale są tam retrospekcje z innych miejsc niż tytułowy bunkier.
Skazani na Shawskank - ale to już bardzo naciągany element małej powierzchni (więzienia) ;) Ale film genialny.
Patrzyłem na ten Unkown, i w powiązanych filmach jest jakiś Acid Factory 2009.
Acid Factory jest z Indii... nie ma mowy. :P
Raczej mi chodzi raczej o coś w jednym miejscu że wszystko buduje się na relacjach bohaterów. Potrzebuje tego do pracy dyplomowej.
a wlasnie znam jeszcze:
Are you scared
Nine Dead
! ;> zobacz jak ladnie Ci pomagam w pracy dyplomowej ;p
O widzisz Nine Dead kiedys obejrzałem, to sobie przypomne. Breathing Room nie oglądałem i Are You scared też nie.
Serie Saw to nie bo tu mi raczej chodzi o takie coś w stylu CUBE. Gdzie ludzie raczej rozmawiają i cała dramaturgia jest poprowadzona na dialogu. :)
Ja szczerze polecam film Stoic, jeżeli interesuje Cię ta tematyka ten film skłania do refleksji i najdobitniej pokazuje pewien schemat.
Pozdrawiam
o własnie Stoic kiedys miałem zamiar to obejrzeć ale zapomniałem. :) Dzieki :) 12 gniewnych ludzi to nie. Raczej chodzi mi o film gdzie jets pewne zagrożenie lub sytuacja niecodzienna. Chociaż przyznam, wyśmienity film.
Buried (2010) - w sumie 1 człowiek zamknięty w trumnie
The Steam Experiment (2009) - zamknięci w saunie
Pozdrawiam
zamysł filmu zdecydowanie oparty zeby nie powiedziec zerznięty z Cube - garstka zamknietych przez jakas organizację-korporację w pomieszczeniu ludzi szukajacych rozwiązania. A wsrod nich jeden 'niegramotny'. Nawet atmosfera filmu zblizona...
Muszą być w zamkniętym pomieszczeniu? Polecam film "fala" z 2008r, ogólnie miejscem jest szkoła, ale nikt nie jest tam przetrzymywany, wszyscy przychodzą jedynie na lekcje...
Mozesz obejrzec 'Ostatni dzien lata'. Co prawda wydaje sie, ze jest to przeciwienstwo, gdyz mamy do czynienia z otwartymi przestrzeniami, ale w obliczu nadchodzacej wojny nuklearnej to nie ma znacznia gdzie bedziesz, nawet na otwartej przestrzeni bedziesz zamkniety. No i po drugie mozesz zamknac sobie droge ucieczki jakimis uczuciami. Zakladam jednak ze masz na mysli fizyczna izolacje, w takim razie Cube
Hej ludziska! Lista tych filmów jest bardzo elegancka i prawie wyczerpująca temat, ale... dlaczego nikt nie wspomniał o filmie HUNGER? Ostre kino, niezbędne w tym zestawieniu. Był jeszcze choćby taki film jak LOST THINGS, którego to akurat nikomu nie polecam, bo to nieprzeciętna kiła, za to LONG WEEKEND to już całkiem konkretna rzecz, trzyma w napięciu. No i na koniec klasyk: Blair Witch Project, dwie części, ale tylko pierwsza była dobra, drugiej lepiej nie tykać:-)
A tak w ogóle to cała ta dyskusja poszła w kierunku horrorów, a jeżeli chodzi o filmy bazujące na dialogu, mimice i gestach głównych bohaterów i budowaniu napięcia tylko w ten sposób i to w jednej, niezmiennej scenerii to najwybitniejszym filmem tego typu jest SLEUTH (2007), który jest w zasadzie blisko półtoragodzinnym dialogiem Michaela Caine'a i Juda Lawa, jak dla mnie majstersztyk:-)
Acha, jest jeszcze taki film jak HARD CANDY, taki sobie, ale jak juz wymieniamy to wymieniajmy wszystko:-)
"Phone booth" z Colinem Farrellem to bardzo dobrym film. Pseudoklaustrofobiczny? - owszem, trochę tak.
12 gniewnych ludzi albo rosyjski remake - Dwunastu http://www.filmweb.pl/film/Dwunastu-2007-309948 - też trzyma poziom