Egzamin

Exam
2009
6,6 17 tys. ocen
6,6 10 1 16820
5,5 4 krytyków
Egzamin
powrót do forum filmu Test

Witam serdecznie szukam podobnych filmów do tego, w którym ludzie zamknięci sa w jednym pomieszczeniu.

Jak narazie znalazłem:
- Exam
- Killing Room
- House of 9

Pozdrawiam, i z góry dzięki za pomoc.

WK1989

Diabeł (2010)
Winda (2007)

I w sumie ze wszystkich tytułów Twoich i moich najbardziej podobał mi się film, który spełnia kryteria MAŁEJ POWIERZCHNI, a mianowicie "Pogrzebany" (2010). Dodatkowo gra tam tylko 1 aktor :)

Kacper_1984

Witam, akurat winde i diabła znam też niestety. Jest jeszcze oczywiście cała seria CUBE ale to bardziej SF.

mam jeszcze film
- Unknown(2006)
- Experyment(2010 - jest też remake)

WK1989

Bunkier (2001) ale są tam retrospekcje z innych miejsc niż tytułowy bunkier.
Skazani na Shawskank - ale to już bardzo naciągany element małej powierzchni (więzienia) ;) Ale film genialny.

Patrzyłem na ten Unkown, i w powiązanych filmach jest jakiś Acid Factory 2009.

Kacper_1984

Acid Factory jest z Indii... nie ma mowy. :P

Raczej mi chodzi raczej o coś w jednym miejscu że wszystko buduje się na relacjach bohaterów. Potrzebuje tego do pracy dyplomowej.

ocenił(a) film na 7
WK1989

Breathing Room ;>
moze seria Saw?

ocenił(a) film na 7
WK1989

a wlasnie znam jeszcze:
Are you scared
Nine Dead
! ;> zobacz jak ladnie Ci pomagam w pracy dyplomowej ;p

wine_bae

O widzisz Nine Dead kiedys obejrzałem, to sobie przypomne. Breathing Room nie oglądałem i Are You scared też nie.

Serie Saw to nie bo tu mi raczej chodzi o takie coś w stylu CUBE. Gdzie ludzie raczej rozmawiają i cała dramaturgia jest poprowadzona na dialogu. :)

WK1989

Metoda, 12 Gniewnych Ludzi

WK1989

Ja szczerze polecam film Stoic, jeżeli interesuje Cię ta tematyka ten film skłania do refleksji i najdobitniej pokazuje pewien schemat.
Pozdrawiam

norveg83

o własnie Stoic kiedys miałem zamiar to obejrzeć ale zapomniałem. :) Dzieki :) 12 gniewnych ludzi to nie. Raczej chodzi mi o film gdzie jets pewne zagrożenie lub sytuacja niecodzienna. Chociaż przyznam, wyśmienity film.

WK1989

A Metodę widziałeś?

Raffu

Właśnie mam zamiar... ją zdobyć... mówiąc ładnie. :) Troche mnie przeraża język :)

WK1989

"Metoda" zbyt nudny nie polecam

WK1989

telefon, panic room

ocenił(a) film na 7
deebo23

ooo wiem!!! jeden z moich ulubionych

IDENTITY http://www.filmweb.pl/Tozsamosc

WK1989

Buried (2010) - w sumie 1 człowiek zamknięty w trumnie
The Steam Experiment (2009) - zamknięci w saunie

Pozdrawiam

WK1989

zamysł filmu zdecydowanie oparty zeby nie powiedziec zerznięty z Cube - garstka zamknietych przez jakas organizację-korporację w pomieszczeniu ludzi szukajacych rozwiązania. A wsrod nich jeden 'niegramotny'. Nawet atmosfera filmu zblizona...

użytkownik usunięty
WK1989

Devil [2010]

ocenił(a) film na 8
WK1989

cube

WK1989

Felon, Celda 211, Prorok. Wiem, że to są filmy więzienne, ale z grubsza mogą się nadawać.

ocenił(a) film na 8
WK1989

Muszą być w zamkniętym pomieszczeniu? Polecam film "fala" z 2008r, ogólnie miejscem jest szkoła, ale nikt nie jest tam przetrzymywany, wszyscy przychodzą jedynie na lekcje...

ocenił(a) film na 6
WK1989

Mozesz obejrzec 'Ostatni dzien lata'. Co prawda wydaje sie, ze jest to przeciwienstwo, gdyz mamy do czynienia z otwartymi przestrzeniami, ale w obliczu nadchodzacej wojny nuklearnej to nie ma znacznia gdzie bedziesz, nawet na otwartej przestrzeni bedziesz zamkniety. No i po drugie mozesz zamknac sobie droge ucieczki jakimis uczuciami. Zakladam jednak ze masz na mysli fizyczna izolacje, w takim razie Cube

ocenił(a) film na 7
WK1989

Hej ludziska! Lista tych filmów jest bardzo elegancka i prawie wyczerpująca temat, ale... dlaczego nikt nie wspomniał o filmie HUNGER? Ostre kino, niezbędne w tym zestawieniu. Był jeszcze choćby taki film jak LOST THINGS, którego to akurat nikomu nie polecam, bo to nieprzeciętna kiła, za to LONG WEEKEND to już całkiem konkretna rzecz, trzyma w napięciu. No i na koniec klasyk: Blair Witch Project, dwie części, ale tylko pierwsza była dobra, drugiej lepiej nie tykać:-)

ocenił(a) film na 7
Dark_Wotisuwin

A tak w ogóle to cała ta dyskusja poszła w kierunku horrorów, a jeżeli chodzi o filmy bazujące na dialogu, mimice i gestach głównych bohaterów i budowaniu napięcia tylko w ten sposób i to w jednej, niezmiennej scenerii to najwybitniejszym filmem tego typu jest SLEUTH (2007), który jest w zasadzie blisko półtoragodzinnym dialogiem Michaela Caine'a i Juda Lawa, jak dla mnie majstersztyk:-)

ocenił(a) film na 7
Dark_Wotisuwin

Acha, jest jeszcze taki film jak HARD CANDY, taki sobie, ale jak juz wymieniamy to wymieniajmy wszystko:-)

WK1989

"Phone booth" z Colinem Farrellem to bardzo dobrym film. Pseudoklaustrofobiczny? - owszem, trochę tak.

ocenił(a) film na 9
WK1989

Polecam podobne filmy: Cube, Cube 2: Hypercube, Cube Zero.

ocenił(a) film na 4
WK1989

12 gniewnych ludzi albo rosyjski remake - Dwunastu http://www.filmweb.pl/film/Dwunastu-2007-309948 - też trzyma poziom

ocenił(a) film na 7
WK1989

Would You Rather

ocenił(a) film na 7
WK1989

http://www.filmweb.pl/film/Circle-2015-714005

ocenił(a) film na 6
WK1989

Circle