5,3 30 tys. ocen
5,3 10 1 29533
5,2 13 krytyków
The Box. Pułapka
powrót do forum filmu The Box. Pułapka

Witam.
Jestem świeżo po obejrzeniu tego filmu. Nurtuje mnie natomiast następująca rzecz. Pod tym linkiem jest trailer The Box - http://www.youtube.com/watch?v=CFHa-ygkF_M . Pamiętacie scenę w filmie gdzie mąż normy jechał jeepem z tym kolesiem co zabił swoja żonę? Wyskoczył im przed samochód facet ubrany jak św. Mikołaj. Uderzyła w nich ciężarówka.. W pierwszej chwili myślałem że obaj zginęli lecz nie znaleźli Artura (męża normy) - pokazuje się on nam w scenie z hangarem, wychodzi z niego.. Skąd się tam wziął? Zupełnie jakby wyrwane z kontekstu. A zobaczcie trailer. W pewnym momencie widać zajawki jak arthur biega właśnie po takim hangarze.. Tego nie rozumiem. Zresztą nie tylko tego brakuje.. Sporo ujęć w trailerze których na oczy w filmie nie widziałem.. Czyżby brak scen?

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
martinbbor

Zauważ, że najpierw w hangar uderza piorun, a następnie z niego wychodzi. z filmu wynika, że bóstwo czy obca cywilizacja - w zależności od interpretacji filmu, potrafi się przemieszczać za pomocą piorunów. Ewidentnie przez to wynika, że w chwili zderzenia z ciężarówką, został przetransportowany.
Generalnie film jest trudny w odbiorze i niesie wiele interpretacji. Moja skłania się do wypowiedzi samego męża: Ziemia to czyściec, a wy chcecie go wyłączyć. Pomimo wielkiego żalu i działań mających na celu naprawienie błędu, jaki popełnili naciskając na przycisk, bohaterowie uświadamiają sobie, że nie tak łatwo wywinąć się od odpowiedzialności. Nie możemy, jak to się coraz częściej dzieje w naszych czasach, obarczać winą całego świata za nasze występki. I takie przesłanie bardzo mi się podoba.