7,3 40 tys. ocen
7,3 10 1 40065
8,0 89   krytyków
The Brutalist
powrót do forum filmu The Brutalist

Pierwsza połowa filmu — bardzo dobra.

W drugiej połowie coś się zaczyna psuć, a jak zobaczyłem scenę, w której główny bohater jest gwałcony, to stwierdziłem, że już mi się tego nie chce oglądać.

No i jeszcze w epilogu to przemówienie pełne dydaktyki. Żeby widz wiedział, jak to się Żydzi nacierpieli i jak to cierpienie wywarło wpływ na pracę głównego bohatera, bo bez tego głupiutki widz sam by nie doszedł do tego wniosku.

Jak dla mnie to jest oscarowy bait i film na 7/10. I jak na te wszystkie zachwyty krytyków, wystawianie 9, a nawet 10, to jak dla mnie spory zawód.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 7
bambosze_babuni

Mam podobnie, chociaż rozwleczony jest do granic możliwości. Oczywiście Oscary będą za biednych wiecznie żydów. Podobała mi się muzyka i gra Pearce'a. Brody aż za bardzo udręczony. Pozdrawiam

bambosze_babuni

Eh czyli jednak o żydach. Myślałem że będzie normalny film o węgierskim facecie, który poleciał do USA i próbuje się tam odnaleźć, ale nie..

ocenił(a) film na 7
Krexx

Po części jest o tym.

ocenił(a) film na 7
bambosze_babuni

Też nie rozumiem, po co była scena gwałtu. Takie zachowanie w ogóle do owego bohatera nie pasowało.

ocenił(a) film na 8
Monik79

Moja pierwszą reakcją też było zniesmaczenie na tą scene ale po na myśle ona ma sens. Harris jest rasistą, to nie jest odkryciem ale jest też antysemitą. I tutaj trafia się ktoś, kogo uważa za gorszego od siebie, za psa, którego można wykopać albo uśpić jednocześnie zazdroszcząc mu oczytania i wielkiego talentu. Scena gwałtu była próba przejęcia kontroli i wywyższenia się nad Laszlo. Mogłoby jej nie być ale była mniej zbędna niż pierwsza scena w 2 części w łóżku.

ocenił(a) film na 7
bambosze_babuni

Ja od sceny, w której Guy Pierce mówi o intelektualnej stymulacji w rozmowie z Laszlo, od razu wyczułam jakieś seksualne napięcie. Myślę, że od początku mu się spodobał i cały pomysł z budową był po to by go zatrzymać przy sobie. Ale generalnie wszystko sceny seksu były strasznie niekomfortowe.