PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=532564}
5,2 953  oceny
5,2 10 1 953
6,8 6 krytyków
The Dead
powrót do forum filmu The Dead

OPIS: Gdzieś w głębi Afryki dochodzi do katastrofy lotniczej. Wypadek przeżywa garstka ludzi, którzy będą musieli zmierzyć się z hordami zombie. Czy zdołają zbiec przed straszliwą śmiercią?

użytkownik usunięty
piotrex13

Bzdura. Nie w głębi Afryki (bo samolot wpada do oceanu, ergo: wybrzeże) i nie garstka, tylko jeden człowiek.

Film można obecnie dorwać na blu-ray (polecam google). Jest kręcony na modłę zombie-flick'ów z lat 80tych, z całkiem niezgorszą fabułą i klimatem jak na film niskobudżetowy. Dla fana zombie pozycja obowiązkowa (żywe trupy w buszu/na pustyni to nowość), reszta może sobie odpuścić.

chyba film chce jechac na popularnosci wydanej w tym miesiacu gry o zombie:Dead Island...

użytkownik usunięty
danteusz

Skąd ten pomysł? Film został nakręcony ponad rok temu, reżyser (a właściwie dwóch - to bracia) dopiero teraz znalazł fundusze na wydanie go, zresztą tylko na blu ray. To kino niszowe, niskobudżetowe. Nie podejrzewałbym nikogo o "chęć jechania na popularności" Dead Island (które, nawiasem mówiąc, jest dość średnie).

ocenił(a) film na 2

jest kiepskie

ocenił(a) film na 6
schiz

Jak za taką kasę nie jest zły.

ocenił(a) film na 2
kadim21

mowie o Dead island.
film jest tragiczny.

użytkownik usunięty
schiz

Resident Evil jest moim zdaniem o wiele gorszy (cała seria filmów). Tutaj jest przynajmniej logiczna historia, bez skoków gołą klatą na beton i dziwactw, których nie było nawet w grze.

ocenił(a) film na 2

Resident Evil mial drapieżne zombiaki, futurystyczne klimaty i slodka Mille J. na którą rozkosz patrzeć.
Ta amatorszczyzna wyżej ma slow pseudo zombi, faciora ktory mnie h.j obchodzi i lazi nie wiem po co. Żenada.

użytkownik usunięty
schiz

"Slow pseudo zombie" - nomenklatura rodem z gimnazjalnego kółka hakerskiego, wybacz. Wolne zombie to jedyne słuszne zombie, metafora ogłupiałego społeczeństwa, metafora słabości i chorób.

To czy uroda Jovovic to jedna z zalet filmu jest rzeczą gustu, mnie się zwyczajnie nie podoba. A "futurystyczne klimaty" tylko podkręcają absurdalność tej serii.

ocenił(a) film na 2

nie wiem co to kolko hakerskie i co to ma do zombi.
film nudny i glupi.
residenty tez glupie ale dla Jovovic lubie.
pustynie sa nudne.
wole szybkie zombie a nie kaleki z polamanymi girami z mąką na gębie.
w RE dobra charakt.
koniec gadki.

użytkownik usunięty
schiz

Ze 'znawcami' nie rozmawiam, więc koniec, racja.

ocenił(a) film na 2

ty jestes pewnie znawca bez cudzyslowu ha ha

schiz

Tak się skalda że to właśnie te powolne zombie są tymi właściwymi, oryginalnymi, pierwszymi... chociaż jest wiele dobrych filmów z tymi szybkimi. Co do Dead Island się zgadzam, grę robili 4 lata i takie coś wydali, ale co do (filmów) Resident Evil już nie. Po dwójce powstała trójka ze świetną scenerią świata postapokaliptycznego, ale tragiczną fabułą i Afterlife, który był parodią matrixa w świecie zombie.
Ps: Wspomniałeś że pustynie są nudne... Polecam serię gier Fallout... na początek będzie dla ciebie ok... postnuklearny świat, w którym wszystko może się zdarzyć...

Pieniak3

Jeszcze co do RE: chodziło mi o to że po prostu po dwójce następne części były tragiczne...
Jedynka i dwójka całkiem dobre, dalej to już ocena 3/10 dla Zagłady i 1/10 dla Afterlife...

ocenił(a) film na 2
Pieniak3

Fallout to gra rpg.
Nie gram. Tylko w FPS.
Wiem ze wolni byli pierwsi.
Najlepsi w oryginale i z 1990 r.
Ten film to echa i decha.
RE nie zachwycaja. Tez podobnie ocenialem. Szkoda ze nie ma lepszych produkcji.

schiz

"film obejrzalem z obowiazku krytyka f.
streep-1 klasa. dlatego 2 zamiast 1."
to jest skopiowana wypowiedź schiza. Prawda że śmieszna :) Ten baran uważa się za krytyka :)

Pieniak3

fallout jest do dupy.

ocenił(a) film na 2
schfyo

racja

schiz

a ku-r-w-a,jak jak nieXD

schiz

sie znasz

ocenił(a) film na 10
danteusz

Reżyserzy - Bracia Ford, postanowili nakręcić ten własnie film po obejrzeniu w kinie Dawn of the Dead, pierwszej wersji. Sprawdź kiedy ona powstała i nie grzesz więcej.

Co do Dead Island to ta gra jest przeciwieństwem tego co reżyserzy chcieli w filmie zaprezentować.

ocenił(a) film na 9
Mortiis_M

mi się bardzo podobało, na to czekałem od zombie mówie.

ocenił(a) film na 6
Zilla

widac ze dzieciaki to komentuja porownywac ten film do residenta to trzeba miec rozum koczkodana.... dzieci zacznijcie oceniac kazdy film a nie porownywac go do reszty

ocenił(a) film na 7
piotrex13

Katastrofę samolotu przeżyła tylko 1 osoba ...o już ktoś o tym napisał :)

ocenił(a) film na 2
ralera

ten smutny snuj co sie błąka...........

ocenił(a) film na 7
ralera

Katastrofé samolotu przezyly lacznie 4 osoby, z czego jedna utonela kilka minut pozniej, druga, polamana, zostaa ubita na plazy, trzecia uciekla do lasu z shotgunem (pozniej ja spotykamy), a czwarta to nasz glowny bohater.

ocenił(a) film na 7
piotrex13

najważniejsze jest to ze prawdopodobnie nastąpił koniec Świata

ocenił(a) film na 2
ralera

czemu Świata a nie świata? :O

ocenił(a) film na 7
schiz

a kto tam wie -mój błąd .:)

ralera

"film obejrzalem z obowiazku krytyka f.
streep-1 klasa. dlatego 2 zamiast 1."
to jest skopiowana wypowiedź schiza. Prawda że śmieszna :) Ten baran uważa się za krytyka :)